76

Odp: GargoylePL na 1043ND, extroot, HDD, NAS, Torr. Poradnik krok po kroku.

Panowie mam taki problem, bo mam dysk 1TB i chcialbym z niego zrobic exroot i do tego dysk do ktorego bede mial dostep przez router (wifi). Czy mam robic wedlug tutka z pierwszej strony czy jest jakas  inna procedura ? A jakby sie jeszcze dalo to do tego chcialbym dorzucic DLNA smile

77

Dokładnie tak samo. Co za różnica że masz 1TB? (tyle że może Ci się nie udać systemu plików zrobić, bo nie starczy mu pamięci w routerze na to. Najpierw swap, później system plików - lub zrób go na zewnętrznym systemie).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

78

To moze i ja sie zapytam co moge z moim problemem zrobic.
Z gory uprzedzam, ze wiedzy o linuksie nie mam wcale. Zadnego programowania sie nie uczylem nigdy. Moze dlatego postawienie Gargoyla i do tego skonfigurowanie Transmission zajeło mi prawie 10h. No, ale do rzeczy.
Jak juz napisalem moj wr1043nd smiga na Gargoylu juz 3 dni, ale od czasu uruchomienia Transmission i pobierania co kilka minut sie resetuje. Domyslam sie, ze zapelnia mu sie RAM. Zreszta widze jak wejde na Gargoyla tuz po starcie to pamiec mu sie zapelnia prawie w 2-3 minuty i nastepuje restart routera. Wersja Gargoyla: 1.5.x (r28203), by obsy, transmission jak i inne potzrebne do tego biblioteki mam z: http://openwrt.pl/dl/index.php?p=pakiet … 3-backfire . Dysk zewnetrzny WD zasilany z USB z systemem plikow NTFS. Domyslam sie, ze cos jeszcze musze zrobic. Napewno jakis SWAP ustawic na dysku zewnetrznym lub cos w tym stylu. Nie wiem co to sa te exrooty i inne takie rzeczy wiec prosze o w miare proste podpowiedzi. Chcialbym tylko sie dowiedziec, ktore z punktow z tutoriala musialbym zrobic, zeby to wszystko zaczelo smigac. Jak potrzebne sa jakies logi to prosze napisac jak to wszystko wywolac w konsoli to podam je tu wink dzieki i pozdrawiam

79

Używać aktualnej wersji transmission (bo starocie miewały przecieki pamięci). Wywalić w diabły ten ntfs i zrobić ext2 lub ext4 jako system plików. Swap też by się przydał.

80

No widzisz tez bym chcial bo to transmission, ktore masz w poradniku zainstalowalem w kilka godzin, ale niestety sie nie da. PT wymaga, zreszta jak juz ktos pisal wczesniej, Transmission - Wersje 1.92 , 2.03 , 2.04 , 2.22. Nie moglem nigdzie znalesc 2.22 wiec zostalo mi to co mi sie udalo zainstalowac. Wiec poki co musi byc ta wersja. Chyba,ze znajde 2.22 to ewentualnie zmienie. A zmiana systemu plikow na linuksowy to wg punktu drugiego twojej instrukcji, tak? Czy cos jeszcze wtedy trzeba zrobic?

81

Po prostu format, reszta zostaje bez zmian.

82

u mnie opisywane objawy przestały występować po zamontowaniu swapa

83

Cezary napisał/a:

Dokładnie tak samo. Co za różnica że masz 1TB? (tyle że może Ci się nie udać systemu plików zrobić, bo nie starczy mu pamięci w routerze na to. Najpierw swap, później system plików - lub zrób go na zewnętrznym systemie).

No to ze router sobie nie poradzi z 1TB to wiem, zrobilem wczesniej 3 partycje (troche podzial mi nie wyszedl bo sda1 ma 6gb, sda2 1.5gb a  sda3 93gb). Dziwne jest to ze robilem wszystko tak jak w poradniku, ale extroot nie dzialal. Swap udalo mi sie odpalic, natomiast miejsce na dane widzial ale nie moglem nic tam zapisywac hmm A teraz jeszcze cos namieszalem i teraz po podlaczeniu dysku juz w ogole router nie odpala hmm

84

chmod 777 tam gdzie jest zamontowany, kwestia uprawnień.

A teraz zrób firstboota i od nowa skoro coś zepsułeś.

85

Tylko jak mam to zrobic, skoro po podlaczeniu dysku router nie odpala softu ? Nie moge sie polaczyc do SSH.

86

Odłączyć dysk smile. A tak serio - failsafe, opisany na eko.one.pl

87

ehheh nie o to mi chodzi ale dobra, zrobie formata i bede walczyc od nowa. Jeszcze jakby ktos mogl mi powiedziec dlaczego gdy wpisuje cos z przedrostkiem uci wywala mi invalid argument ?

88

Może pokaż dokładnie to co wpisujesz.

89

Nie wiem jak to sie stalo, ale zrobilem wszystko od poczatku tak jak powiedziales. Czyli dysk na dane w ext4, mala konfiguracja fstab i o dziwo dziala. DLNA i transmission tez, ale wydaje mi sie ze transfer miedzy laptopem a dyskiem jest kiepski, bo rano zaczalem kopiowac 100 GB i jeszcze sie nie skonczylo. Wiec albo cos znowu nie tak zrobilem albo tak ma byc ;D Nie mniej dzieki Ci Cezary za wytrwala pomoc. Teraz musze jeszcze wyczaic do czego sluza pozostale skrypty ktore sa zawarte w twoim repozytorium moze cos mi sie jeszcze przyda big_smile

90

Po pierwsze to zobacz czy w fstab masz "sync", jeżeli tak to zmień to na "async". Inaczej nie masz jak przyśpieszyć transferów, choć zauważ że będzie działało lepiej/szybciej jak mało procesów z niego korzysta - więc jak to możliwe na czas kopiowania wyłącz np. transmission i resztę jeżeli jest aktywna.

91

Skonfigurowałem sambe zgodnie z instrukcjami, jednak z poziomu windowsa nie mogę się zalogować, mimo iż udziały są widoczne w HomeGroup. Cały czas wyświetla mi error o błędnie wpisanym haśle, tymczasem jest ono na 100% zgodne z tym, co wpisałem w konfiguracji. Jakieś pomysły?

92

A czego używasz? Windows7/Vista?

93

7

94

Sprubuj ustawić /etc/passwd według konfiguracji http://eko.one.pl/?p=openwrt-samba

# echo "malgosia:*:1000:1000:malgosia:/tmp:/bin/false" >> /etc/passwd
# smbpasswd malgosia tajnehaslo
TL-WDR3600
TL-WR1043ND
TL-WR842ND

95

To musisz w rejestrach pogrzebać, tak jak w poradniku masz to opisane.

96

dzięki. oczywiście pomogło i już łączę się z sambą.

Pojawił się następny problem. Chciałbym cały dysk /mnt/hdd1 udostępnić dla autoryzowanych użytkowników przez ftp, a jeden folder (np. 'Public') dla wszystkich (anonimowych) - jak to zrobić?

97

Ustawiasz /mnt/hdd1 jako public i /mnt/hdd1/Public dla anonimowych.

98

ano tak, działa. po prostu łącząc się pod moim adresem ftp domyślnie wyświetla tylko publiczne dane, a dopiero przy łączeniu np. z tcmd z użytkownikiem daje dostęp do danych prywatnych

zauważyłem też, że gdy wrzucę pliki przez sambę do tego folderu publicznego, to nie ma do nich dostępu z ftp. natomiast jeśli wrzucam dane z mojego pc przez ftp do tego folderu, to nie ma problemu. można to jakoś rozwiązać?

i jeszcze pytanie: co to za folder 'lost+found'? można go wywalić?

99

To ustaw sobie tak, żeby samba udostępniała to samo co ftp.

lost+found możesz wywalić, ale i tak zrobi się automatycznie przy następnym sprawdzaniu plików. Tam trzymane są zagubione i znalezione klastry danych.

100

pomogło ustawienie takich samych nazw użytkowników dla samby i ftp

Ostatni problem - mam nadzieję - po restarcie routera nie wczytuje mi torrentów w Transmission - muszę je za każdym razem ręcznie dodawać. jak to naprawić?