Odp: Xiaomi AX3600
Wg https://downloads.openwrt.org/snapshots … .buildinfo to dzisiejszy snapshot jest ze zmianami z wczoraj, jeszcze przed nowym ath
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Xiaomi AX3600
Strony Poprzednia 1 … 23 24 25 26 27 … 48 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wg https://downloads.openwrt.org/snapshots … .buildinfo to dzisiejszy snapshot jest ze zmianami z wczoraj, jeszcze przed nowym ath
Musze testować nowe buildy na jednym routerze aby rodzina mnie nie zjadła, jak WiFi przestanie działać.
Musze testować nowe buildy na jednym routerze aby rodzina mnie nie zjadła, jak WiFi przestanie działać.
Mam to samo, ja testuje w nocy ![]()
Wy wiecie że 23.05 na tym xiaomi wcale nie będzie lepszy od tego co jest teraz, prawda?
kmaras77 napisał/a:Musze testować nowe buildy na jednym routerze aby rodzina mnie nie zjadła, jak WiFi przestanie działać.
Mam to samo, ja testuje w nocy
No właśnie, a jak snapshot nie siadnie i jest gorzej niż było to macie jakąś prostą i szybką metodę na downgrade? Ja w górę aktualizuję przez firmware selectora, ale zastanawiam się niekiedy, co zrobić na szybko jak będzie zmiana na gorsze ![]()
kw napisał/a:kmaras77 napisał/a:Musze testować nowe buildy na jednym routerze aby rodzina mnie nie zjadła, jak WiFi przestanie działać.
Mam to samo, ja testuje w nocy
No właśnie, a jak snapshot nie siadnie i jest gorzej niż było to macie jakąś prostą i szybką metodę na downgrade? Ja w górę aktualizuję przez firmware selectora, ale zastanawiam się niekiedy, co zrobić na szybko jak będzie zmiana na gorsze
Warto mieć kopię jakiegos snapshota,.ktory dobrze działał.
Wy wiecie że 23.05 na tym xiaomi wcale nie będzie lepszy od tego co jest teraz, prawda?
Chyba jestem nieświadomy czegoś.
Zapytam nieśmiało, dlaczego?
Cezary napisał/a:Wy wiecie że 23.05 na tym xiaomi wcale nie będzie lepszy od tego co jest teraz, prawda?
Zapytam nieśmiało, dlaczego?
Ponieważ wydanie stabilne którym będzie 23.05 to dokładnie to samo co snapshot w momencie wydania 23.05, tylko zmienione są numerki. Wszystko co jest w 23.05 czy jakimkolwiek innych wydaniu stabilnym pochodzi ze snapshota, nie ma jak specjalnych zmian których by nie było z wersji rozwojowej.
artur_n napisał/a:Cezary napisał/a:Wy wiecie że 23.05 na tym xiaomi wcale nie będzie lepszy od tego co jest teraz, prawda?
Zapytam nieśmiało, dlaczego?Ponieważ wydanie stabilne którym będzie 23.05 to dokładnie to samo co snapshot w momencie wydania 23.05, tylko zmienione są numerki. Wszystko co jest w 23.05 czy jakimkolwiek innych wydaniu stabilnym pochodzi ze snapshota, nie ma jak specjalnych zmian których by nie było z wersji rozwojowej.
To teraz ja się pogubiłem.
Mówimy o openwrt.org ?
Byłem święcie przekonany, że snapshot jest z mastera, z którym 23.05 rozszedł się jakiś czas temu, czyli dokładnie 21.05.23.
Aktualnie mamy rozwijane równolegle trzy gałęzie: master/23.05/22.03
Mylę się ?
Chyba, że miałeś na myśli snapshot z gałęzi 23.05, to wtedy się zgodzę, ta gałąź dostanie tag pewnie v23.05.0 ew. jeszcze -rc1 i to tyle.
Edit: gałąź openwrt-23.05 powstała 21.05.23 z mastera
Dokładnie tak jak napisałeś. 23.05 pochodzi ze snapshotu, zrobienie nowej gałęzi pod koniec maja i nazwanie jej 23.05 nie spowodowało że nagle sterownik sam automagicznie się ustabilizował i będzie super dobry. Jest dokładnie taki jak był w snapshocie, jeżeli tam sprawiał problemy - a tak jest jak wynika z tego co piszecie - to w 23.05 będzie sprawiał dokładnie te same problemy.
Problem zgłosiłem.
https://github.com/openwrt/openwrt/issues/12815
Do tego powstał pull request o wycofanie najnowszego FW radia.
https://github.com/openwrt/openwrt/pull/12819
I już zamknięty, przywrócono poprzedni FW.
Hej.
Gdzieś widziałem info, że jak sysupgrade przerywa w tym modelu i nie aktualizuje to trzeba zatrzymać service wpad przed aktualizacją - to a propos postu #582.
The sysupgrade command may fail due to a random issue of wpad not being effectively stopped while upgrading Openwrt. Stopping the wpad service with service wpad stop before doing the sysupgrade fixes the issue.
A próbował ktoś to co jest wydane jako 23.05-rc1 na tym modelu?
Działam na prawie rocznym jakimś snapshocie i chciałbym coś swieżego. Ale tutaj widzę, że z ostatnimi snapshotami były problemy, więc pytanie jak ze stabilnością tego 23.05-rc1?
jest spoko, problematyczna zmiana była w snapshotach z mastera, a nie rc, ale ją wycofali
co do sysupgrade to nawet zarzymanie wpad mi nie zawsze pomaga i muszę 2-3x odpalać upgrade
No to u mnie się naprawiło. Snapshoty od kilku tygodni wchodzą za pierwszym razem bez robienia czegokolwiek. A aktualizuję prawie codziennie ![]()
ciekawe co nie widziałem zmian z tym związanych no i u mnie 3 ostatnie snapshoty z mastera tak samo nie chciały wejść
Może zależy od egzemplarza
Ja mam porobione skrypty do aktualizacji:
sshpass -p "password" scp /home/username/AX3600.bin root@192.168.1.1:/tmp/
sshpass -p "password" ssh -o "StrictHostKeyChecking no" root@192.168.1.1 'service wpad stop && sysupgrade -v /tmp/AX3600.bin'
Nie prościej to na kluczu SSH oprzeć? ![]()
Jakby ktoś chciał się bardziej pobawić to na allegro są 3szt bez zasilacza, nietestowane za mniej niż 150. Wziąłem sobie jedną do zabawy, może akurat działa.
Zasilacz wg internetu powinien mieć wtyk 4/1.7mm, to też sprawdzę.
Cezary, czy Twój obraz wystarczy sysupgrade?
Ideologicznie - tak. Przed wykonaniem oczywiście zatrzymaj wpada jak nie będzie chciał przejść.
Poszło z zachowaniem ustawień.
PS. Bez zatrzymywania wpada, bez podwójnego wgrywania
A co się stanie jeśli wpada nie zatrzymam? Jest ryzyko, że uwalę tym router i trzeba będzie wszystko wgrywać na nowo? Czy po prostu się nie zaktualizuje i uruchomi ponownie ze starym oprogramowaniem?
Aktualizowałem już kilka razy, a kila tych razy zapomniałem o zatrzymaniu wpada. Co prawda nic się złego nie stało i router normalnie się zaktualizował, ale wolałbym wiedzieć na przyszłość, czy czymś to grozi (niezatrzymanie wpada).
Nic się nie stanie, po prostu czasami nie chce sie zaktualizować bez tego.
Nic się nie stanie, po prostu czasami nie chce sie zaktualizować bez tego.
Supcio, w takim razie nawet nie będę się tym przejmował jeśli się tylko aktualizuje poprawnie ![]()
Nie prościej to na kluczu SSH oprzeć?
Jakby ktoś chciał się bardziej pobawić to na allegro są 3szt bez zasilacza, nietestowane za mniej niż 150. Wziąłem sobie jedną do zabawy, może akurat działa.
Zasilacz wg internetu powinien mieć wtyk 4/1.7mm, to też sprawdzę.
Ktoś jest w stanie potwierdzić, że to taki wtyk?
Witam zastaniwaiam się na tym routerem widzę ze za 300-350 da sie dorwac zalezy mi na zasiegu wifi mam wr1043nd v4 obecnie na 316 mocy ustawiony i działa to dobrze zasięg ale wołałbym coś na ax jednak już bo prędkość wigi na N taka sobie 70-80 z 300 ktoś się wypowie na temat mocy e w openwrt na tym da się sensownie ustawić i czy zasieg chociaż podobny będzie do wr1043nd ?
Strony Poprzednia 1 … 23 24 25 26 27 … 48 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Xiaomi AX3600
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc