Temat: Jak się wpiąć w sieć?
Dzień dobry.
Mam działające rozwiązanie na OpenWRT w miejscu swojego zamieszkania. Natomiast muszę w innej lokalizacji (w obrębie miejsca zamieszkania) wstawić interface 8P8C z dostęp do internetu i częściowo do mojej sieci LAN (poprzez otwarcie portów na interface WAN do tego urządzenia). Niestety nie mam możliwości puszczenia przewodu, a bezprzewodowo nie działa (stare mury kamienicy skutecznie tłumią sygnał pomiędzy obiema lokalizacjami).
Aktualna sytuacja wygląda tak:
przewód światłowodowy <==> Media konwerter "Dasan H665 GPON ONT 1x GE" <==> 8P8C port WAN OpenWRT
Natomiast muszę zrobić coś takiego (pojawiła się w ciągu "NOWY OPENWRT")
przewód światłowodowy <==> Media konwerter "Dasan H665 GPON ONT 1x GE" <==> NOWY OPENWRT <==> 8P8C port WAN OpenWRT
Chciałbym, aby na działającym OpenWRT nie nie zmienić, albo jak najmniej przekonfigurować ponieważ mam publiczny IP na którym mam wystawione usługi oraz forwaduję porty z innych urządzeń i wycinek pliku "networks" dla WAN z obecnej konfiguracji to:
config interface 'wan_opt'
option proto 'static'
option ifname 'eth0.4'
option netmask '255.255.255.252'
option ipaddr '123.123.123.123'
option gateway '123.123.123.124'
option dns '127.0.0.1'Czy mogę prosić o instrukcję jak skonfigurować "NOWY OPENWRT" aby zadziałało tak jak chcę? Tj aby nowe OpenWRT zadziałał jak switch dla działającego urządzania oraz można było w pozostałe portu nowego routera wpinać urządzania z dostępem do internetu.