Temat: Nie mogę zalogować się do routera

Witam, konfiguruję Openwrt Luci 15 na routerze TP-LINK mr-3220 jako most bezprzewodowy według poradnika
https://eko.one.pl/?p=openwrt-sta

sieci już działają ale mogę się zalogować tylko do routera nadrzędnego. Przyznam że trochę nie rozumiem tego zdania:
"Aby ustawić adres musimy zmienić na chwilę adres IP na karcie sieciowej komputera, podłączyć się kablem do portu lan a następnie zalogować się przez ssh do routera"

Jaki adres ustawić karcie sieciowej komputera?
czy jeśli użyłem polecenia uci set network.lan.ipaddr='192.168.2.1' to pod tym właśnie adresem będę mógl się zalogować przez ssh? Czy jeśli nadrzędny router ma adres 192.168.8.1 to 192.168.2.1 będzie poprawny?

Pozdrawiam.

2

Odp: Nie mogę zalogować się do routera

Zaloguj się na adres IP który repeater dostał po wifi - jaki to sobie sprawdź w routerze nadrzędnym.

Jeżeli się repeater nie podłączył i nie ma adresu od routera nadrzędnego to po kablu dostajesz się po adresie jaki ustawiłeś na lanie, jeżeli 192.168.2.1 to w komputerze ustawiasz na stałe np. 192.168.2.2.

Tak, w tym przypadku 192.168.2.1 będzie poprawny.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez charper 2023-05-20 09:16:20)

Dziękuję za odpowiedź, jednak niestety, nie działa mi to a próbowałem kilka razy, pytanie co robię źle...
Adres zmieniałem w tym miejscu
https://www.download.net.pl/uploaded/NewsSeptember2017/stale-ip/zmien-adres-ip-w-karcie-sieciowej.png
uzupełniając pola "adres ip" i "maska podsieci"na taką jak na screenie. Nic więcej nie zmieniałem.

4 (edytowany przez Kebap 2023-05-20 09:35:07)

Przecież masz zmienić na ip reapetera a nie na to co masz aktualnie w automatycznych ustawieniach?

jeśli twój główny router ma adres 192.168.0.1, to nie zmieniasz na to, bo to przecież masz jako ustawienie automatyczne...

więc sugerując się tym screenem, po prostu przepisałeś to co już miałeś ustawione automatycznie, czyli nie zmieniłeś nic...

5

Zacząłem doszukiwać się w innym poradniku o co w tym chodzi, i zmieniłem później adres na 192.168.10.1 i nie działało.
Jednak teraz już działa na takim adresie jak przydzielił router ale tym razem nie zmieniałem adresu poleceniem
uci set network.bridge.ipaddr=192.168.x.x

Nie wiem czemu tak, mimo ze sprawdzałem to kilka razy w różny sposób. No nic, dziękuję za pomoc