51

Odp: Most bezprzewodowy

sizar20 napisał/a:
sizar20 napisał/a:

Panie Cezary,
Szacun nawet nie wiedziałem ze Pan napisze. Ravpower jest połączony przez wifi. WWAN (wan) do ISP. Następnie dwie sieci: IOT (IOT) oraz to samo SSID co ISP ale zone już (lan).

I teraz relayad bez zone. Wyłączamy DHCP i daje na zone lan adresację z ISP. Ale przełączanie jest zbyt długie. Pójdę do sypialni i dostanie IP z ISP ale po 2 minutach.

Najlepiej jak zrobie rysunek. Pokaże co chcę uzyskać. Następnie wyślę configi jak to zrobiłem.

52

Cezary napisał/a:

Ok, więc konfiguracja jaką trzeba zrobić jest dokładnie opisana np. tu: https://eko.one.pl/?p=openwrt-sta#mostbezprzewodowy

W niektórych modelach (zwłaszcza mediateka, niekiedy na innych platformach) zdarza się ze mimo zrobienia poprawnej konfiguracji klient nie dostaje adresu IP z serwera DHCP z routera nadrzędnego będąc podłączonym do repeatera. Nie ma co z tym zrobić, trzeba albo klientom przypisać stały adres IP (oczywiście z puli adresowej routera nadrzędnego) albo postawić sobie po stronie repeatera własny serwer dhcp który będzie sztucznie przydzielał adresy z tej samej puli co ma router nadrzędny.

To też robiłem. Jednak polecę z Pana poradnikiem.

1. Wan wyciać?
2. Co dać na adres lan 192.168.0.10? i pule od 11 do 14. Opcje dhcpe 6, 1.1.1.1,1.1.1.2 plus brama na 3,192.168.0.1
3.wwan dam na 192.168.0.30 z brama 192.168.0.1 i broadcast na 192.168.0.31 bo /27

53

1. Obojętnie. Wan nie bierze udziału. Można wyciąć.
2. W poradniku jest dokładnie napisane i jeszcze powtórzone że na lanie musi być podany adres IP z innej klasy niż on otrzyma przez wifi. Więc jeżeli po wifi dostanie aders 192.168.0.x to na lanie NIE MOŻE być adresu z klasy 192.168.0.x. Wyraźnie przecież to jest tam napisane.
3. Lub zostawić dhcp tak jak jest w poradniku. Tak jest prościej.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

54

Cezary napisał/a:

1. Obojętnie. Wan nie bierze udziału. Można wyciąć.
2. W poradniku jest dokładnie napisane i jeszcze powtórzone że na lanie musi być podany adres IP z innej klasy niż on otrzyma przez wifi. Więc jeżeli po wifi dostanie aders 192.168.0.x to na lanie NIE MOŻE być adresu z klasy 192.168.0.x. Wyraźnie przecież to jest tam napisane.
3. Lub zostawić dhcp tak jak jest w poradniku. Tak jest prościej.

No własnie i tu jest ten pic. Robię to dla jednej rzeczy kamerki internetowej. Skasowełem jej DNS i nie zapina się do platformy chińskiej. Ale czasmi stoi przy routerze ISP z 192.168.0.0/27 a czasmi chciałbym aby była przy w sypialni. Dlatego mi jest potrzebny  bridge. Kamerką ma stałe IP wpisane abym po VPN sobie ją widział. Kamera ma 192.168.0.12. Dlatego potrzbuję tej adresacji z ISP. Jednak może ten mediatek nie wyrabia.

P.S. Szacun ze Pan siedzi i temat żuczków rozwiązuje.

55

Więc w sumie nie rozumiem po co ogóle są te zabawy z dhcp? Jak kamera ma na stałe wbity adres to wystarczy zrobić repeater i musi ta kamera sobie normalnie działać przez ten repeater.

56

Cezary napisał/a:

Więc w sumie nie rozumiem po co ogóle są te zabawy z dhcp? Jak kamera ma na stałe wbity adres to wystarczy zrobić repeater i musi ta kamera sobie normalnie działać przez ten repeater.

Ok. Moze coś żle robię. Zrobiłem jeszcze raz. Niby działa. IOT nie ma dostępu do sieci 192.168.0.0/27. Sieć master daje adres z ISP. Jeden szczegół Master teraz ma inne SSID. Jutro zobaczę jak będzie działać na tym samym. Jeszcze raz dziekuje Panie Cezary. Zobaczymy co mi wyszło.

57

Panie Cezary,
sytuacja wygląda tak coś jest z tym mały routerkiem, chyba ten mediatek. Dałem taki samo SSID wczoraj niby działa ale dzisia rano idę do sypialni mieli. Zmeniłem SSID na inne też mieli, czyli nie moge się połączyć. No to co robimy włączamy DHCP dajemy 192.168.1.1/16 wymuszamy bramę na 192.168.0.1 oraz na ralayd wymuszamy force / brodcast oraz że DHCP jest na 192.168.0.1. Jaki efekt przydzieliło adresację na komórkę 192.168.0.11/26 z bramą 192.168.0.1. Zobaczymy jak długo będzie to działać.

Jeszcze jedno problme jest z wp.pl inne strony się otwierają wp.pl stoi. Wie Pan gdzie jest problem z tą stroną.

58

Jeszcze jedno komputery podłączone do wifi od ISP nie mogą pingować komórki podłączonej do routerka. wyłączę firewall działa ping.

59

sizar20 napisał/a:

Jeszcze jedno komputery podłączone do wifi od ISP nie mogą pingować komórki podłączonej do routerka. wyłączę firewall działa ping.

Teraz rwie raz pinguje raz nie. Otwieranie strony trwa długo, po pewnej chwili zaczyna wszustko działać. Może brakuje siły musz sombinować mocniejszy router.

60

Dzień dobry, dopisze się tutaj jeśli wolno smile
Mam sytuacje gdzie muszę powiększyć zasięg wifi, a póki co nie mam opcji połączenia 2 AP kablem (docelowo tak będzie w przyszłości).
Problemu nie ma jak chce jedną sieć wifi "przedłużyć" na podstawie relayd wedle opisów, ale czy jest opcja zrobenia tego dla 3 sieci? mam "klasyczny" układ sieci lan(główna)/iot/gosc i dobrze by było wszystkie tak wzmocnić... ew. 2 bez goscia smile

61

"Przedłuża" się tylko jedną sieć. Jak chcesz kilka sieci to po prostu robisz kilka repeaterów. W znakomitej większość układ radiowy potrafi pracować tylko z jednym interfejsem w trybie STA (klienta), więc siłą rzeczy na jednym urządzeniu nie da się podłączyć do kilku różnych sieci i je dalej robić. Jeżeli masz kilka interfejsów radiowych to pewnie je może wykorzystać do przedłużenia kilku sieci, kwestia konfiguracji.

62

Cezary napisał/a:

"Przedłuża" się tylko jedną sieć. Jak chcesz kilka sieci to po prostu robisz kilka repeaterów. W znakomitej większość układ radiowy potrafi pracować tylko z jednym interfejsem w trybie STA (klienta), więc siłą rzeczy na jednym urządzeniu nie da się podłączyć do kilku różnych sieci i je dalej robić. Jeżeli masz kilka interfejsów radiowych to pewnie je może wykorzystać do przedłużenia kilku sieci, kwestia konfiguracji.

ok, dziękuję smile

63

Trochę odgrzeje temat.
Mam tplink 1043 v3 który ma bridgować jedną z sieci WiFi.
Na mikrotik mam kilka vlanów i dla trzech mam osobne sieci WiFi. Jedna z sieci ma być bridgowana i w sumie tak się dzieje. tplink łaczy się do sieci, otrzymuje IP i na tym się kończy. Próba łączenia klienta do bridgowanej sieci WiFi się udaje, jednak nie jest przydzielany adres IP. Czy problemu szukać po stronie mikrotik, czy po stronie tplink ?

root@OpenWrt:~# uci show wireless
wireless.radio0=wifi-device
wireless.radio0.type='mac80211'
wireless.radio0.channel='11'
wireless.radio0.hwmode='11g'
wireless.radio0.path='platform/ahb/18100000.wmac'
wireless.radio0.htmode='HT20'
wireless.radio0.country='PL'
wireless.@wifi-iface[0]=wifi-iface
wireless.@wifi-iface[0].device='radio0'
wireless.@wifi-iface[0].mode='sta'
wireless.@wifi-iface[0].ssid='IOT'
wireless.@wifi-iface[0].encryption='psk2'
wireless.@wifi-iface[0].key='xxxxxxxxxxxxx'
wireless.@wifi-iface[0].network='wwan'
wireless.@wifi-iface[1]=wifi-iface
wireless.@wifi-iface[1].device='radio0'
wireless.@wifi-iface[1].ssid='domowy-internet1'
wireless.@wifi-iface[1].encryption='psk2'
wireless.@wifi-iface[1].key='xxxxxxxxx'
wireless.@wifi-iface[1].mode='ap'
wireless.@wifi-iface[1].network='lan'
root@OpenWrt:~# uci show network
network.loopback=interface
network.loopback.ifname='lo'
network.loopback.proto='static'
network.loopback.ipaddr='127.0.0.1'
network.loopback.netmask='255.0.0.0'
network.globals=globals
network.globals.ula_prefix='fd41:db65:86a8::/48'
network.lan=interface
network.lan.type='bridge'
network.lan.ifname='eth1.1'
network.lan.proto='static'
network.lan.netmask='255.255.255.0'
network.lan.ip6assign='60'
network.lan.ipaddr='192.168.2.1'
network.wan6=interface
network.wan6.ifname='eth0.2'
network.wan6.proto='dhcpv6'
network.@switch[0]=switch
network.@switch[0].name='switch0'
network.@switch[0].reset='1'
network.@switch[0].enable_vlan='1'
network.@switch_vlan[0]=switch_vlan
network.@switch_vlan[0].device='switch0'
network.@switch_vlan[0].vlan='1'
network.@switch_vlan[0].ports='1 2 3 4 0t'
network.@switch_vlan[1]=switch_vlan
network.@switch_vlan[1].device='switch0'
network.@switch_vlan[1].vlan='2'
network.@switch_vlan[1].ports='5 6t'
network.wwan=interface
network.wwan.proto='dhcp'
network.bridge=interface
network.bridge.proto='relay'
network.bridge.network='lan' 'wwan'
root@OpenWrt:~# iw dev
phy#0
        Interface wlan0-1
                ifindex 10
                wdev 0x3
                addr ee:08:6b:b9:f0:7e
                ssid domowy-internet1
                type AP
                channel 1 (2412 MHz), width: 20 MHz, center1: 2412 MHz
                txpower 14.00 dBm
                multicast TXQ:
                        qsz-byt qsz-pkt flows   drops   marks   overlmt hashcol tx-bytes        tx-packets
                        0       0       70      0       0       0       0       9503            70
        Interface wlan0
                ifindex 9
                wdev 0x2
                addr ec:08:6b:b9:f0:7e
                ssid IOT
                type managed
                channel 1 (2412 MHz), width: 20 MHz, center1: 2412 MHz
                txpower 14.00 dBm
                multicast TXQ:
                        qsz-byt qsz-pkt flows   drops   marks   overlmt hashcol tx-bytes        tx-packets
                        0       0       0       0       0       0       0       0               0

64

Na początek ustaw klientowi stały adres IP z tej samej puli, dnsy i gatewaya i zobacz czy działa. Na 99% będzie działać, a to znaczy że żądania dns nie przechodzą. Czasami tak się zdarza i nie wiem dlaczego, ja to rozwiązywałem przez postawienie lipnego serwera dhcp po drugiej stronie lub właśnie dawanie klientom stałego adresu.

65

no niestety nadal problem z adresacją dla klientów.
Tak jak już pisałem, bridguje sieć IOT, a tam i tak wszystkie dzierżay są statyczne. niestety chyba w samych klientach nie ustawiałem na sztywno IP. Będę musiał to zrobić. Wiekszość jest na EspHome, wiec się da.
Martwi mnie jednak to, że nie ma pełnej funkcjonalności. Wklejam jeszcze raz wynik

root@OpenWrt:~# uci show network
network.loopback=interface
network.loopback.ifname='lo'
network.loopback.proto='static'
network.loopback.ipaddr='127.0.0.1'
network.loopback.netmask='255.0.0.0'
network.globals=globals
network.globals.ula_prefix='fd41:db65:86a8::/48'
network.lan=interface
network.lan.type='bridge'
network.lan.ifname='eth1.1'
network.lan.proto='static'
network.lan.netmask='255.255.255.0'
network.lan.ip6assign='60'
network.lan.ipaddr='192.168.2.1'
network.lan.gateway='192.168.4.1'
network.lan.dns='192.168.4.1'
network.wan6=interface
network.wan6.ifname='eth0.2'
network.wan6.proto='dhcpv6'
network.@switch[0]=switch
network.@switch[0].name='switch0'
network.@switch[0].reset='1'
network.@switch[0].enable_vlan='1'
network.@switch_vlan[0]=switch_vlan
network.@switch_vlan[0].device='switch0'
network.@switch_vlan[0].vlan='1'
network.@switch_vlan[0].ports='1 2 3 4 0t'
network.@switch_vlan[1]=switch_vlan
network.@switch_vlan[1].device='switch0'
network.@switch_vlan[1].vlan='2'
network.@switch_vlan[1].ports='5 6t'
network.wwan=interface
network.wwan.proto='dhcp'
network.bridge=interface
network.bridge.proto='relay'
network.bridge.network='lan' 'wwan'
network.bridge.ipaddr='192.168.4.200'

Obawiam się, ze to może być problem na mikrotiku.
Jak poustawiam stałe IP na klientach, to w sumie może tak zostać

Dzieki i Pozdr.