26

Odp: Most bezprzewodowy

Karta przyszła ale to nie to samo co na zdjęciu które dałem w poście 23. Wygląda bardzo podobnie ale jak się przyjrzeć to widać różnice - inny zanczek Wifi i drukowana litera N:
https://i.ibb.co/Mn1rjX4/usb-wifi.png
W Win7 coś tam działa na sterowniku EW-7833UAC_Windows_Driver_1.0.0.6 ale ma słaby zasięg i wykrywa tylko sieć Wifi w tym samym pomieszczeniu.
Jest na chipie Realtek RTL8188FTV i ma taki VID PID:

USB\VID_0BDA&PID_F179

W repo OpenWrt jest jakiś sterownik kmod-net-rtl8188eu_3.18.23-1_brcm63xx.ipk

Cezary - jak najlepiej przetestować kartę pod OpenWrt?

27

Ta karta może być obsługiwana przez kmod-rtl8xxxu ale jak działa to już musisz sprawdzić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

W CC 15.05.1 nie ma takiego sterownika. Zrobiłem to:

opkg update
opkg install kmod-net-rtl8188eu

i poszło ale jak mam teraz przetestować kartę?

29

Ale CC to może nawet w ogóle tego nie obsługiwać. Zrób

cat /sys/kernel/debug/usb/devices

i zobacz czy jest sterownik przy tej karcie.

30

Zrobiłem najpierw reboot routera i niestety polecenie pokazuje (none):

T:  Bus=01 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#=  2 Spd=480  MxCh= 0
D:  Ver= 2.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=0bda ProdID=f179 Rev= 0.00
S:  Manufacturer=Realtek
S:  Product=802.11n
S:  SerialNumber=00E0373073A0
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=a0 MxPwr=500mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=(none)
E:  Ad=81(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=03(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms

31

Więc ten sterownik jej nie obsługuje.

32

No to d..a sad

Czyli rozumiem iż nowszy OpenWrt 22 by tę kartę łyknął?

Muszę potestować kartę w różnych systemach operacyjnych bo z allegro są dobre opinie o niej, że ma jednak dobry zasięg i na zdjęciu w opiniach wygląda dokładnie jak ta co kupiłem więc może karta nie jest taka zła, tylko sterownik CC nie obsługuje.

33

Jak pisałem, sterownik jest, ale jak i czy ta karta działa to już tego nie wiem.

34

Oj, jednak karta ma słaby zasięg bo na WinXP zapina się tylko na 48 Mbps w odległości od routera 4 metry w tym samym pomieszczeniu i do tego nie może być ukryty SSID.

Cezary, znasz jakąś kartę USB Wifi b/g która ma dobry zasięg i działa pod OpenWrt CC ?

35

Nie, nie używam od lat już CC, nie pamiętam co tam będzie działało.

36

Jeszcze pytanie - czy relay będzie dobrze działać na OpenWrt 22 z drugim routerem na którym jest OpenWrt CC ?

37

relayd działa niezależnie od tego jaki AP jest po drugiej stronie - nie są wymagane zgodności wersji czy coś takiego.

38

OK, w takim razie spróbuję tej karty na OpenWrt 22 ale coś czuję iż i tak nie osiągnę tego co bym chciał czyli przedłużenia sieci Wifi bo w miejscu gdzie chcę używać sieci poziom sygnału będzie pewnie bardzo niski.

Najpierw potestuję zasięg w różnych miejscach na laptopie i jak się okaże, że jest marnie to i OpenWrt 22 nie pomoże w tym przypadku.

39

Ja bym stawiał że karta będzie dziwnie działać z openwrt. Jak 107% realteków smile

40

Dziwnie w sensie iż słaby zasięg czy jak?

Zmieniłem w karcie antenę na dwa razy większą - taką od starego routera TP-LINK i na Win7 jest całkiem dobrze - zasięg się poprawił:
https://i.ibb.co/5476WwX/anteny.png

41

Mam już dość szukania karty Wifi USB, która będzie działać na OpenWrt bo nigdzie już nie można znaleźć wersji V1 kart albo sprzedawca sam nie wie jaką wersję sprzedaje albo wie i jest to przeważnie najnowsza wersja sprzętowa V2 lub V3 która nie wiadomo czy zadziała w OpenWrt.

Zastanawiam się nad innym rozwiązniem zwiększenia zasięgu sieci Wifi np. połączyć dwa routery kablem sieciowym switch <> switch lub WAN > LAN i użyć dwóch sieci Wifi.

WDS już testowałem ale to się nie nadaje do zwiększania zasięgu tylko do bezprzewodowego połączenia dwóch routerów gdy są niedaleko siebie i sygnał jest dobry.

42

Zawsze możesz połączyć przecież dwa routery i zrobić zwykłego AP. Zawsze mogłeś.

Ja mam karty na ath9k_htc, link jest na górze tej strony choć specjalnie tego jakoś reklamuję. Jak chcesz to priv.

43

Cezary napisał/a:

Zawsze możesz połączyć przecież dwa routery i zrobić zwykłego AP. Zawsze mogłeś.

No jasne, że mogę przez kabel ale myślałem iż na takim routerze z portem USB z OpenWrt podłączę pierwszą lepszą kartę Wifi USB i sobie skonfiguruję wszystko jak potrzeba a tu d..a sad

Chyba jednak pociągnę ten kabel i będzie spokój a zresztą nie lubię mieć za dużo urządzeń Wifi.

Nie rozumiem dlaczego z kartami Wifi USB jest taki problem w OpenWrt, że albo nie ma sterowników albo jak są to działają kiepsko albo mają ograniczone możliwości.

44

Powód zawsze jest ten sam - producenci nie chętnie dzielą się wiedzą i nie publikują informacji jak działa dany model karty żeby ktoś mógł napisać sterownik, nie mówiąc już o tym że sami ich nie piszą. Po kilku ładnych latach pewnie ktoś rozpracuje jak takie coś działa i coś tam skleci, gorszej lub lepszej jakości, ale nie będzie pogoni za nowościami i wszystkie nowe karty nie będą zbyt dobrze obsługiwane. Jako przykład - nowe realteki AC. Na githubie znajdziesz masę projektów ze sterownikiem mniej lub bardziej przerobionym, pod zwykłym linuksem pod x86 nawet to działa, ale na innych architekturach ma to już szalony problem, bo ktoś czegoś nie przewidział, bo ktoś czegoś nie wiedział, bo ktoś nie uwzględnił że istnieje architektura o odmiennej kolejności bitów w słowie i on po prostu nie działa. A producent nic kompletnie nie robi w tym kierunku, bo wypuszcza kartę i nic więcej go nie interesuje.

45 (edytowany przez jzef 2023-05-13 21:18:15)

Znalazłem info jak odróżnić wersje V1, V2 i V3 karty TL-WN722N:

http://wn722n-v1.blogspot.com/2019/02/c … er-tl.html

V1 była z 2013 w zielonym pudełku z naklejką na boku czy spodzie gdzie za numerem seryjnym pisze 1.10 lub 1.7 albo 1.9. Wersja 1.10 była też napisana na tyle karty. Wersje 1.7 i 1.9 nie były napisane na tyle karty więc jak nie ma nic napisane (sam numer seryjny) to prawdopodobnie jest albo wersja 1.7 albo 1.9

V2 była z 2016 też w zielonym pudełku i na tyle karty powinno pisać 2.0

V3 jest w niebieskim pudełku a logo na przodzie karty jest inne a na tyle powinno pisać 3.0

Najgorzej jest odróżnić V1 od V2

Najlepiej prosić sprzedawców o zdjęcia lub podanie oznaczeń z pudełka lub jeśli karta luzem z tyłu karty.

Przód pudełka dużo też mówi:

- wersja 1.8 z ikoną Windows 7
https://www.ebay.com/itm/285099195200

- wersja 1.10 ma niebieska ikona Windows 8
https://www.youtube.com/watch?v=5NGVmhWX2H8

- wersja 1.9 ma 3 ikonki u dołu - zielona ikona N, szara WPS i WiFi Certified
https://www.youtube.com/watch?v=2_nQXL1CQnw

46

Panowie,
Temat niby prosty ale mnie pokonuje na maksa. Specjalnie dla tego problemu założyłem konto. Może żeby Pan Cezary pomógł albo powiedzieć, że się nie da. Najpierw podstawa po co Openwrt, żeby dać routerom drugie życie. Mam router RAVPower RP-WD03
MediaTek MT7620N ver:2 eco:6.

Teraz co udaje mi się zrobić:
1. ISP z Multimedii daje adresację na router RAVPOWER. Mam static czyli 192.168.0.30. (Sieć ISP to 192.168.0.0/27)
2. Router rozgłasza dwie sieci IOT i drugą o takim samym SSID co ISP.
3. IOT działa i jest zablokowane na firewall aby nic nie waliło na lan i wan. GIT
4. Lan daje adresy z sieci 192.168.1.0/24. SSID i hasło takie same. ładnie się przełącza po mieszkaniu bo moc ograniczyłem na openwrt.

Co chcę zrobić i to się udaje połowicznie.
1. Pingować z lan do wan. Zrobiłem na relayd i bez przez firewall. Raz chodzi raz nie. pinguje z kompa komórki, które są zapiete do openwrt.
2. Bridge z przekazywanie adresacji z ISP apkeit ralayd. Nawet na firwall nie usuwam wan. Sa cztery zony bridge lan wan i IOT. Przazuje to ale po pewnym czasie proces otrzymania adresu ip jest mega długi.

Robiłem to z poradnikiami ze strony openwrt. nawet raz zrobiłem jota w jotę i nie działa jak chcę. Tam coś piszą o mac clonnig.

Moje pytania:
1. czy ograniczenie to mt7620n?
2. czy interfejsy musz być w lan. zrobiłem to i też daje na początu adresy, pożniej już mieli za długo to trwa.

Co chce uzyskąć. Bridge na takim samym  SSID co ISP z jednoczesnym przekazywaniem DHCP.

47

Moment. Jak jest połączony ten ravpower do routera multimedii? Po wifi czy po kablu? Bo przy relayd nie występuje pojęcie wanu, więc nie ma co i jak pingować z lan do wanu bo nie ma wanu.

48

Panie Cezary,
Szacun nawet nie wiedziałem ze Pan napisze. Ravpower jest połączony przez wifi. WWAN (wan) do ISP. Następnie dwie sieci: IOT (IOT) oraz to samo SSID co ISP ale zone już (lan).

49

sizar20 napisał/a:

Panie Cezary,
Szacun nawet nie wiedziałem ze Pan napisze. Ravpower jest połączony przez wifi. WWAN (wan) do ISP. Następnie dwie sieci: IOT (IOT) oraz to samo SSID co ISP ale zone już (lan).

I teraz relayad bez zone. Wyłączamy DHCP i daje na zone lan adresację z ISP. Ale przełączanie jest zbyt długie. Pójdę do sypialni i dostanie IP z ISP ale po 2 minutach.

50

Ok, więc konfiguracja jaką trzeba zrobić jest dokładnie opisana np. tu: https://eko.one.pl/?p=openwrt-sta#mostbezprzewodowy

W niektórych modelach (zwłaszcza mediateka, niekiedy na innych platformach) zdarza się ze mimo zrobienia poprawnej konfiguracji klient nie dostaje adresu IP z serwera DHCP z routera nadrzędnego będąc podłączonym do repeatera. Nie ma co z tym zrobić, trzeba albo klientom przypisać stały adres IP (oczywiście z puli adresowej routera nadrzędnego) albo postawić sobie po stronie repeatera własny serwer dhcp który będzie sztucznie przydzielał adresy z tej samej puli co ma router nadrzędny.