1

Temat: Kamikaze 8.09 x86 na starym PC - kart sieciowe

Witam. Podczas którejś z kolei zawiechy wl-500 przy przesyłaniu plików z pendrive'a, stwierdziłem, że chyba już czas na jakiś porządniejszy serwer domowy. Zainstalowałem najnowsze kamikaze na starym pc. (narazie na hdd potem pomyśle o cf) Niestety w wersji x86 nie ma modułów do obsługi kart sieciowych. Jak je doinstalować? A może trzeba od początku skompilować obraz z driverami?  Jeśli tak mógłby ktoś to dla mnie zrobić, nie mam pojęcia jak się kompiluje.

2

Odp: Kamikaze 8.09 x86 na starym PC - kart sieciowe

W 8.09.1 są prawie wszystkie. Pytanie tylko jakie karty sieciowe masz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

wgralem 8.09 a nie 8.09.1 w tej pierwszej nie ma tych sterowników? Pierwsza karta to Intel gd82559. Druga zaś jest na RTL8139D, oczywiscie sprawne.

4

W 8.09 nie, tam prawie nic nie było.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

A nie lepiej poprostu wrzucić tam debiana stable? (testing ewentualnie)?

6

4rturr napisał/a:

A nie lepiej poprostu wrzucić tam debiana stable? (testing ewentualnie)?

Jeżeli to ma być router/firewall bez WiFi, to proponuję m0n0wall, pfSense albo podobne dystrybucje oparte na Linuksie (poprzednie dwie oparte są na FreeBSD). Sam mam stary terminal NeoWare EON 2000, dołożyłem do niego DOM 1 GB, 128 MB RAM, kartę na Intelu 82550 i pięknie działa - zero wiatraków, pobór mocy mniej niż 20 W.
Co do Debiana, to polecam Voyage Linux - to wersja Debiana skrojona pod budowę WiFi AP.