Temat: Router jako most bezprzewodowy WiFi z klientem Wireguard
Cześć, temat może być trochę mylący, ale sam nie wiem czego potrzebuję.
Posiadam dwa routery (i nie mogę na tę chwilę tego zmienić):
- Huawei 4G Router 3 Pro B535-232 (z którym nic nie zrobię i służy obecnie jako główny router)
- Asus RT-AC51U na który chciałbym wgrać Gargulca.
W skrócie:
W niewielkim domu rodziców Huawei działa jako router z modemem LTE na strychu. Chciałbym wykorzystać Asus-a do zwiększenia zasięgu sieci WiFi na parterze i tarasie jednocześnie konfigurując na nim klienta Wireguard z moim domowym serwerem w innej lokalizacji, tak abym mógł zdalnie zarządzać i monitorować sieć rodziców oraz mieć wejście na routera Huawei.
Czy dla konfiguracji routera Asus jako most bezprzewodowy na Gargulcu jest możliwe skonfigurowanie Wireguard aby osiągnąć powyższe? Jak koncepcyjnie powinna wyglądać ta konfiguracja?
Chodzi przede wszystkim o to, aby dla urządzeń mobilnych korzystających z obu częstotliwości sieci WiFi (możliwe, że podłączony będzie jeszcze po kablu TV), most na asusie był przezroczysty tj. nie było dla nich różnicy czy łączą się z urządzeniem na strychu czy na parterze. Jednocześnie wykorzystałbym możliwości żeby móc wejść przez wireguard z mojej sieci domowej.
Huawei w tej chwili pracuje jako router z modem LTE, stoi na strychu, ma podłączony po kablu jedynie monitoring i sterownik od pieca przez kabel idący do głównej tablicy rozdzielczej. Ze strychu jest chyba pociągnięty tylko jeden przewód do tablicy rozdzielczej na parterze skąd rozchodzą się przewody do poszczególnych pomieszczeń. Jest tam bardzo mało miejsca, tylko na router i to niewielki. Nie wchodźmy w szczegóły kto to tak wymyślił. Nie wiem ![]()
Na tę chwilę nie chciałbym inwestować w kolejny router zamontowany w tablicy rozdzielczej, jednocześnie wspomniany Huawei na strychu trochę słabo pokrywa sygnałem parter i taras. Sprawę komplikuje monitoring i jeszcze jeden sprzęt który stoi na strychu. Na tę chwilę najlepiej dla mnie byłoby zrobić most bezprzewodowy, bo niestety nikt nie pomyślał o kablu w miejscu gdzie najlepiej by było umieścić coś co zwiększy zasięg wifi.
Rozważam jeszcze opcję podpięcia ausa przez kabel (do salonu idą dwa przewody), tylko wtedy będzie niestety stał w szafce, albo wisiał za telewizorem. W tym przypadku podłączyłbym do niego dodatkowo telewizor i sterownik pieca. Dalej chciałbym żeby pełnił funkcję ekspandera WiFi i bramki wireguard. Jakiej wtedy konfiguracji routera użyć?