526

Odp: Xiaomi AX3600

ambrozy5 napisał/a:
kw napisał/a:

Dzięki, przeczytałem i tak mi wychodzi że to działa homeopatycznie. Za mały zysk żebym musiał się w razie wypadku uczyć jak przywrócić router do życia.

Co tu się uczyć? Wgrywasz obraz i śmiga, bez pitu pitu, hw offloading działa.

Potrzebuję kilku poprawek w pakietach, wiec najpierw musiałbym ich repo pobrac, przekompilować, a po komentarzach widzę że jeszcze trzeba trochę pakietów dodać tylko co post to inny zestaw modułów kernela do dodania. Na razie mocy mi nie brak, więc poprzyglądam się temu.

Ciekawe czy kiedyś trafi do głównej gałęzi

527

A w tym oficjalnym buildzie (snapshot) OpenWrt hw offloading nie działa? A jeśli nie, to czy kiedyś będzie (czy powstanie oficjalna wersja obrazu) bez dodatkowych zabaw w zewnętrzne źródła?

528

Gdzieś na forum openwrt lub wiki było, że mało prawdopodobne żeby ten nss wszedł. Jest inny (podstawowy) bez tego całego ustrojstwa do odciążenia sprzętowego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

529 (edytowany przez kw 2023-04-13 12:04:58)

pimpelunek napisał/a:

A w tym oficjalnym buildzie (snapshot) OpenWrt hw offloading nie działa? A jeśli nie, to czy kiedyś będzie (czy powstanie oficjalna wersja obrazu) bez dodatkowych zabaw w zewnętrzne źródła?

Nie działa, brakuje sterowników. W linku od ambrozy5 jest próba dodania ich. Ale czy trafi do oficjalnego to też jestem ciekaw. Pytanie jaki status mają te sterowniki bo jak nie są na jakiejś wolnej licencji to można zapomnieć.

Cezary napisał/a:

Gdzieś na forum openwrt lub wiki było, że mało prawdopodobne żeby ten nss wszedł. Jest inny (podstawowy) bez tego całego ustrojstwa do odciążenia sprzętowego.

w wiki jest własnie info o wspieraniu nss, ten link o którym piszę wyżej i te same wątpliwości czy będzie to kiedykolwiek wspierane

530

kw napisał/a:

Ale czy trafi do oficjalnego to też jestem ciekaw. Pytanie jaki status mają te sterowniki bo jak nie są na jakiejś wolnej licencji to można zapomnieć.

Sterowniki mają na pewno otwarte źródło, gdyż zamieszczony jest cały branch wraz z nss na githubie.
Jaka jest różnica w prędkości bez NSS i z NSS? Ktoś może robił test iperf?

531

Cudów nie narobi bo porty tylko gigabit, i z wan do wlan tyle ogarnia. Widziałem, że config do dynalinka dodali, to może uda mi się sprawdzić.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

532 (edytowany przez lockheed 2023-04-20 08:04:13)

Proszę o poradę. Chcę wymienić RT-N66U na coś z szybszym Wifi. Robię od 2 dni research i na razie moje główne typy to ten X3600 (350zł) albo Netgeat WAX206 za 250zł. Cena jest drugorzędnym czynnikiem.
Który z nich jest lepszy pod OpenWRT dla niezawodności, szybkości transmisji na 5GHz/wifi6 (mam LAN 1Gbit i potrzebuję zbliżyć się z WiFi to tego pułapu) oraz dobrego pokrycia mieszkania w bloku z tłokiem na paśmie 2.4?
2.4 będzie używane tylko do ~7 urządzeń IoT zarządzanych przez HomeAssistant.

Przeznaczenie jedno z dwóch : dumb AP (w tej chwili mam OpenWRT na LXD w T620) albo zastąpić całkowicie zastąpić obecne OpenWRT i używać go jako edge device + AP.

Moją główną wątpliwością do Netgeara są wewnętrzne anteny, które mogą upośledzać zasięg/szybkość wifi za 1-2 ścianami.

533

lockheed napisał/a:

Proszę o poradę. Chcę wymienić RT-N66U na coś z szybszym Wifi. Robię od 2 dni research i na razie moje główne typy to ten X3600 (350zł) albo Netgeat WAX206 za 250zł. Cena jest drugorzędnym czynnikiem.
Który z nich jest lepszy pod OpenWRT dla niezawodności, szybkości transmisji na 5GHz/wifi6 (mam LAN 1Gbit i potrzebuję zbliżyć się z WiFi to tego pułapu) oraz dobrego pokrycia mieszkania w bloku z tłokiem na paśmie 2.4?
2.4 będzie używane tylko do ~7 urządzeń IoT zarządzanych przez HomeAssistant.

Przeznaczenie jedno z dwóch : dumb AP (w tej chwili mam OpenWRT na LXD w T620) albo zastąpić całkowicie zastąpić obecne OpenWRT i używać go jako edge device + AP.

Moją główną wątpliwością do Netgeara są wewnętrzne anteny, które mogą upośledzać zasięg/szybkość wifi za 1-2 ścianami.

Ax3600 ma dwa radia 2,4, mozesz siac nawet 1W mocy. Ale nie bedzie buildow od Cezarego.

534

Jeszcze nie ma. Prawie wszystko w openwrt przeszło na kernel 5.15, więc niedługo powinni oznaczyć nową wersję, więc zacznie sie budowanie obrazów.

535

Brak obrazów od Cezarego jedynie wstrzymuje mnie na przejście na AX3600 jako główny router.

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

536

Możesz zainstalować gołe OpenWRT i dodać sobie brakujące paczki. Jedynie nie bedzie modułu od wysyłania statystyk i ładnego banera w shellu które nota bedne chyba dałoby się przeszczepiać bo to są chyba zwykłe skrypty bashowe.

537

Tak, to są skrypty i gotowe paczki leżą u mnie. Można je zainstalować z dowolnego repo z https://dl.eko.one.pl/openwrt-22.03/packages/

538

Ptaszki coś ćwierkają o wydaniu stabilnym?

539

Przygotowują się do tego...

540

Cześć Wszystkim!
Jestem nowy na forum, potrzebuje Waszej pomocy.

Mam problem z sysupgrade. Mam następujące obserwacje:
1. Wyłączam wpad - service wpad stop
2. Uruchamiam sysupgrade obrazem stąd:  https://downloads.openwrt.org/snapshots … pgrade.bin
3. Widzę komunikat Command failed
4. Upgrade nie zadziałał

Czy wiecie może co robię źle?

Pozdro
zdun8

541

W sumie to... nic. Nie wiem czemu ale to jeden z popularnych problemów dla tego modeli. Jaką masz obecnie wersję że nie chce przejść sysupgrade?

542

Wgrałem snapshot: https://downloads.openwrt.org/snapshots … actory.ubi

Zgodnie z tym tutorialem: https://openwrt.org/toh/xiaomi/ax3600

Przez luci też próbowałem, no success.

543 (edytowany przez Cezary 2023-05-03 17:31:53)

Zrób

sysupgrade -v -n /tmp/openwrt-ipq807x-generic-xiaomi_ax3600-squashfs-sysupgrade.bin

I pokaż co wyszło

544

@Zdun8, jak na ten moment nie masz powiększonej partycji na system, to nie trać czasu, powrót do oryginału i wgranie na nowo ostatniego snapshota, ja kombinowałem uwaliłem router  i musiałem przywracać z trybu recovery oryginalny firmware, a na początku miałem ten sam problem co Ty.

545 (edytowany przez zdun8 2023-05-03 17:30:09)

@Cezary miałeś na myśli -y czy -v? Bo -y nie ma.

root@OpenWrt:~# sysupgrade -v -n /tmp/openwrt-ipq807x-generic-xiaomi_ax3600-squashfs-sysupgrade.bin                    
Tue May  2 21:48:07 UTC 2023 upgrade: Commencing upgrade. Closing all shell sessions.                                   
Command failed: Connection failed                                                                                       
root@OpenWrt:~# Connection to 192.168.1.1 closed by remote host.                                                        
Connection to 192.168.1.1 closed.                                                                                       
PS C:\Users\piotr>           

546

Tak, -v.

547

Z samym -v.

root@OpenWrt:~# sysupgrade -v /tmp/openwrt-ipq807x-generic-xiaomi_ax3600-squashfs-sysupgrade.bin                                                            Sun Apr 30 20:44:11 UTC 2023 upgrade: Saving config files...                                                                                                etc/config/dhcp                                                                                                                                             etc/config/dropbear                                                                                                                                         etc/config/firewall                                                                                                                                         etc/config/network                                                                                                                                          etc/config/system                                                                                                                                           etc/config/ubootenv                                                                                                                                         etc/config/wireless                                                                                                                                         etc/dropbear/dropbear_ed25519_host_key                                                                                                                      etc/dropbear/dropbear_rsa_host_key                                                                                                                          etc/fw_env.config                                                                                                                                           etc/fw_sys.config                                                                                                                                           
etc/group                                                                                                                                                   
etc/hosts                                                                                                                                                  
 etc/inittab                                                                                                                                                 
etc/nftables.d/10-custom-filter-chains.nft                                                                                                                  
etc/nftables.d/README                                                                                                                                       etc/opkg/keys/b5043e70f9a75cde                                                                                                                              etc/passwd                                                                                                                                                  
etc/profile                                                                                                                                                 
etc/rc.local                                                                                                                                                
etc/shadow                                                                                                                                                 
 etc/shells                                                                                                                                                  
etc/shinit                                                                                                                                                  
etc/sysctl.conf                                                                                                                                             
'
Sun Apr 30 20:44:12 UTC 2023 upgrade: Commencing upgrade. Closing all shell sessions.                                                                       Command failed: Connection failed                                                                                                                           root@OpenWrt:~# Connection to 192.168.1.1 closed by remote host.                                                                                            Connection to 192.168.1.1 closed. 

548 (edytowany przez artur_n 2023-05-03 18:20:25)

Kolega wcześniej pisał z partycjami i ma rację. Sprawdź czy masz partycje ok. 190-200MB
Podeślij zakładkę Status/Przegląd z luci.

549

artur_n napisał/a:

Właśnie wpadl commit "Getting ready for release" i ustawianie domyślnego kernela na 5.15. Więc coraz bliżej.

550

kw napisał/a:
artur_n napisał/a:

Właśnie wpadl commit "Getting ready for release" i ustawianie domyślnego kernela na 5.15. Więc coraz bliżej.

Wczoraj było wyjatkowo niestabilne....

Wifi się wieszało co kilkanascie minut.