1

Temat: ROUTER ZTE MF286 problem z IP

Witam. Do tej pory miałem zawsze routery z Gargoyle. Adresy były 192.168.1 lub wyżej bo robiłem mostki bezprzewodowe.
Przeszedłem na ZTE MF286, gdzie adresy są tylko 192.168.0.
Mam problem z kamerami IP. Wszędzie nadałem adresacje 192.168.1 i teraz nie widzę na zdalnych urządzeniach. Gdy zmienię na 192.168.0. to łączy się ze zdalnymi urządzeniami, ale wszystkie kamery się wyłączają.
Muszę w każdej kamerze zmienić IP na 192.168.0...?
Inne routery na mostkach 192.168.4, 192.168.5 itp router chyba widzi, bo poprawnie działa. Można jakoś załagodzić ten problem ?

2

Odp: ROUTER ZTE MF286 problem z IP

O czym piszesz? Adres IP przecież sobie możesz zmienić w routerze bez problemu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tak, ale jak w ZTE chce dać adresy z grupy 192.168.1..., to mi odrzuca i dopiero przy wpisaniu 192.168.0... przyjmuje. Może zdjęcie wysłać ?

4

Pokaz screenshot.

5

https://www.fotosik.pl/zdjecie/d300a46682dde160

6

1. To jest zdjęcie z oryginalnego oprogramowania producenta. Wybrałeś złe forum na takie pytanie. Tu o openwrt rozmawiamy.
2. Masz zły zakres dhcp wpisany przy takiej maskce.

7

OK, to chociaż wskażesz błąd z tym DHCP, bo tuner pokazuje że internet ma ale nie działa...

8

Masz 192.168.0.1, maskę 255.255.255.0. Nawet napisał Ci że koniec nie jest w zakresie sieci. Zmień wszystko na 192.168.1.x

9

Dziękuję, kiedyś próbowałem i nie chciało przyjąć, teraz bez karty SIM miał łatwiej.
Ale mam jeszcze routery jako mostki (na Gargoyle). Mogę muszę mu IP ustawić 192.168.2.x itp. Router to przyjmie skoor jest poza zakresem ?

10

Jeszcze raz - masz ustawić taką adresację jaką używasz a nie coś "poza zakresem".

11

Używam w sieci wszystko zgodnie z 192.168.1.x . Mam ustawione teraz na routerze 192.168.1.2- 192.168.1.250
Jednak mam 2 routery jako mostki bezprzewodowe. Im muszę nadać już inne 192.168.2.x  , 192.168.3.x  lub podobne.
Router nie będzie miał z tym problemu ?

12

Czy kiedykolwiek, w jakimkolwiek poradniku nt ustawienia mostka miałeś że trzeba jakoś specjalnie router przestawiać? Nie. W przypadku relayd masz ustawić na lanie inny adres IP, z innej klasy i zapominasz o nim, nic kompletnie nie ustawiasz w tej klasie, nie wykorzystujesz tego adresu i nie martwisz się tym że mostek na lanie ma właśnie taki. Korzystasz z adresy który dostanie po wifi, ten na lanie cię nie interesuje.

13

Dzisiaj będę wszystko testował smile
Potrzebuję nadać kilku urządzeniom w sieci stałe IP. Obawiam się, że ten router tego nie potrafi. Mogę nadać np. ip przez podległe urządzenia oparte na Gargoyle ? Pewnie nie, ale szukam pomysłów?

14

Możesz, pod warunkiem że wyłączysz na zte serwer dhcp, włączysz na gargoyle i będziesz przydzielał adres zte jako gatewaya: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … lientwdhcp

15

Już jestem blisko, ale bez Twojej pomocy daleko smile 2 urządzenia chcą tego samego IP i mam problem...
Główny router ZTE wygląda tak:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/29316c3aef4a2b0e
Jeden z routerów Gargoyle wygląda tak
https://www.fotosik.pl/zdjecie/7dcc8eb21e935141

Moje próby zmian nie niosą sukcesów za sobą.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/1278a852ad950c7a

Co jest nie tak, co z tym IP?

16

Chyba masz problem z czytaniem.

Pierwszy obrazek - miałeś wyłączyć serwer dhcp. Nie wyłączyłeś.
Drugi i trzeci obrazek - przecież napisał ci że ustawiasz zakres który także obejmuje IP routera. Czemu to ignorujesz? Ustaw zakres który jest poza routerem, jeżeli ten AP ma 192.168.1.100 to ty ustaw np. 192.168.1.101 - 192.168.1.200.

17

Ruszyło !
Z ZTE faktycznie przeoczyłem. A z Gargoyle nie potrafiłem zrozumieć o co mu chodzi. Miałem IP ustawione na 205, więc jak zszedłem na 5 wszystko stało się jasne !
Dziękuję smile))))) Teraz po kolei będę IP przypisywał, więc pochwalę się jak skończę.

18

Jednak nie do końca... Działało idealnie.
Obecnie Wi-Fi nie działa w pełni.
ZTE jak i Gargoyle nadają sygnał Wi-Fi.
Telefon pokazuje pobieranie adresu IP (inne urządzenia też), po czym nie łączy się z siecią.
Po jakimś czasie pokazuje po danym Wi-Fi "Uniknięto słabego połączenia z Internetem"

19

Jak w ZTE: DHCP włączyłem, to wszystko wróciło do normy. Będę testował raz tak, a raz tak i dam znać...

20

Osiwieje z tym ...
Zaproponujesz router bym mógł ustawić IP na stałe ? Powiedzmy do 700 zł ?

21

Każdy z openwrt.

22

Jakiś faworyt dla Laika ?

23

https://eko.one.pl/routerdatabase/

Określ co potrzebujesz i wybierz sobie. To że ja lubię AP talerzowe z zasilaniem przez POE nie oznacza że będą one odpowiadały twoim wymaganiom, więc na kij z taką poradą.

24

Jak dobrze rozumiem:
ZTE MF286D może mieć openwrt?
Ja mam ZTE MF286

25

Może. I wiele osób ma.

Po za tym że zyskasz modem lepszej kategorii to dlaczego chcesz wymieniać mf286 na mf286d?