Temat: "Jedna" sieć gościnna na 2 routerach

Cześć,

Aktualnie mam sieć rozwiązaną jak na załączonym obrazku:

https://imgur.com/a/qugs2n4

Router 1 - brama na świat, sieć LAN i GUEST (cyklicznie zmieniane hasło), DHCP
Przez switcha (zarzadzalnego) podłączony do sieci 2 router przez port LAN (wyłączone DHCP i statyczny adres IP z podsieci LAN). Wifi zmostkowane z LAN i siecią domowa (główna). Na routerze nr 2 również utworzona sieć gościnna odseparowana od sieci z routera nr 1. Do switcha bezposrednio rowniez podlaczone inne sprzety.

Jako że siec "domowa" na obu routerach pracuje na jednym ssid i jednym haslem ( i bardzo fajnie to sie mi sprawuje), chcialem to samo osiagnac i zrobic dla sieci goscinnej (jeden DHCP i  mozliwosc "przechodzenia" miedzy AP).  PRoblem synchronizacji hasla (zmienianego codziennie na sieci goscinnej - poradnik cezarego) wydaje mi sie ze wiem jak osiagnąć - wget/curl strony z hasłem z main routera i ustawianego np 5 min po ustawieniu na pierwszym routerze, to niestety nie mam pomyslu jak ogarnąć siec goscinna na jednym dhcp.

Czy to w ogóle możliwe?
Jezeli sie da to moge prosic o jakieś wskazówki? O czym czytać? VLANy? Jak to powinno wygalając?

2

Odp: "Jedna" sieć gościnna na 2 routerach

Vlany, np. https://eko.one.pl/?p=openwrt-vlan#siew … ednymkablu choć to szczególny przypadek. Od biedy można by nawet bez vlanów tylko inną adresację zrobić na tym samym interfejsie, ale tego raczej nie praktykuj.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

dzięki za odpowiedz - jak zwykle szybko i w punkt smile

Przeczytałem, podumałem i mam jedno pytanio-watpliwość:

Czy w moim układzie (router1 -switch [zarządzany - w sumie nie wiem po co taki kupiłem] - router2), wystarczy że VLANy zrobię na portach routerów i w switchu nie trzeba bedzie grzebać? czy zasada jest taka, że porty "router - switch" musza być tak samo skonfigurować i switch musi zrobić jakiegoś "bridge'a" miedzy portami routerow?

Na zdrowy rozum jak miałbym switcha niezarządzalnego to konfiguracja na routerach powinna wystarczyć wiec może i tak będzie przy zarzadzalnym, ale wole dopytać żeby jak pojawia się problemy przy spinaniu tego mieć jak najmniej potencjalnych przyczyn smile

4

Na switchu nic nie robisz jeżeli router i ap potrafią to same zrobić. Wystarczył by niezarządzalny switch.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Mam Netgeara R6260 jako głównego a drugi to TL-WDR4300 wiec chyba to ogarną.

Dam znać jak się za to wezmę i poinformuję o sukcesach/porażkach.

6

Obiecałem ze wrócę pochwalić się efektami - wszystko działa - nawet zmienne hasło do sieci gościnnej synchronizuje się na drugim routerze smile Jestem zadowolony z efektów. Jeszcze raz Cezary podziękowania za pomoc i całą Twoją pracę smile