1 (edytowany przez szyper 2023-03-30 23:26:19)

Temat: Sprzęt na mt76 i obciążenie procesora

Hej,

Tak ostatnio biorę na warsztat parę maszynek w celu wytestowania odpowiedniej dla moich warunków.
Czy ktoś kto ma coś na mediateku mt7621 może potwierdzić, że ma podobnie podczas dużych transferów po wifi do lan(wan).
Otóż na dosyć eksperymentalnym buildzie immortalwrt (kernel 5.15.104 - chyba podobny co snapshoty openwrt) moj mercursys mr70x osiąga bardzo miłe transfery - laptop karta ax200-----AP-------desktop 700/700 Mbps (openspeedtest). Oczywiście odległość bliska - warunki super.
Natomiast martwi mnie obciążenie cpu tego routera podczas takiego pomiaru - dochodzi pod 70% - generalnie 4 wątki (2x2 ht chyba) procesora wariują mocno podczas takiego notabene prawie gigabitowego transferu.
Niemniej pytanie czy może być lepiej i czy sprzęty np. Xiaomi ax3600/redmi ax6s na qualcommie nie maja lepiej tego dopracowanego? Lub nawet WAX206 z lepszym prockiem mediateka itp.
Szukam jakiejs maszyny, która w trybie AP i otoczeniu powiedzmy 25 laptopów (taki powiedzmy pokój) wyrobi z takim średnim losowym obciążeniem internetowym. Jak mi pare osób nagle obejrzy stream na YT w 4k to może być po róuterze....
A propos, bardzo bym prosił Cezarego o zrobienie standardowej wersji zamiast snapshota na ten router, jeśli to nie duży problem.
Dzięki z góry!

2

Odp: Sprzęt na mt76 i obciążenie procesora

Do WAX206?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary, do Mercursysa mr70x (jest w masterze). Poproszę! Kawka gwarantowana!

Co do moich obserwacji to dziś porównałem (kiepskie porównanie bo AC a nie AX), sprzet na podobnym cpu, czyli totek A7000r.
Jestem tez pod wrazeniem transferow (vht80) - kolo 600/600 Mbps. Utylizacja inna, mniejsza i nie zwiazana z modulem "mt76" (ten proces w AX mr70x glownie sie pokazywal w htop'ie). Moze sterownik AX'owy jest tu slabo zoptymalizowany niz AC w tym totku.
Porównam sobie kilka komputerow na raz w przyszlosci na tych 2 urzadzeniach.

Pozdrawiam!

4

Zobaczę, jak nic będzie stało na przeszkodzie to przerzucę.

5 (edytowany przez szyper 2023-03-31 10:58:46)

Ok, to już chyba mam jasność - immortalwrt na tym samym sprzęcie inaczej obsługuje wifi w porównaniu do Twoich buildów Cezary.
Wgram sobie do Mercursysa snapshota i zobaczę jak to wygląda. W immortalu jest ciut więcej opcji w hostapd luci (mu-mimo czy 256qam dla n) ale to da sie recznie dopisac.
W immortalu (chyba ze to kwestia jądra 5.15) podczas transferu wifi dużo obciążają takie procesy:
mt76-tx phy1
napi/mtk-eth-6

Pozdrawiam serdecznie

6

EDIT: Jest już dodany, będzie wraz z następnymi buildami.

7

Dodam od siebie że już został dodany fix na kiepską wydajność na mt7621 - na masterze i 23.05.