Temat: Xiaomi AX3600 - światłowód, a problemy i ograniczenia OpenWrt

Hej,
założyłem dany temat, gdyż stoję przed ważnym zakupem. Na wstępie zaznaczę, że jestem dość zaawansowanym użytkownikiem komputerowym, jednak z racji braku doświadczenia z OpenWrt mam problem z wyborem routera. A więc, po kilkunastu latach otrzymam wreszcie połączenie światłowodowe (z użyciem modemu ONT). Zaopatruję się na prędkość 600Mbps download i przynajmniej 100Mbps upload, zatem stoję przed wyborem routera  z wyższej półki. Dużo czytałem o różnych modelach, lecz nie ukrywam, że szczególną uwagę zwrócił na mnie Xiaomi AX3600, jednak na stronie OpenWrt widnieje lista potencjalnych problemów/ograniczeń związanych z tym routerem. Jako, że nie mam jeszcze dużego doświadczenia z oprogramowaniem OpenWrt, prosiłbym o rady (zwłaszcza osoby, które śledzą rozwój OpenWrt) jak wypada router AX3600 z racji czasu i czy będzie to dobra inwestycja na długie lata. Mam na myśli, czy Waszym zdaniem potencjalne problemy i ograniczenia zostaną usunięte, a router stanie się w pełni działającym urządzeniem? A jeśli tak się nie stanie - to czy obecne problemy/ograniczenia uniemożliwiają wykorzystanie routera AX3600 do moich zastosowań?

Na stronie OpenWRT można przeczytać, iż ograniczeniami i problemami są:
1. The sysupgrade command may fail due to a random issue of wpad not being effectively stopped while upgrading Openwrt. Stopping the wpad service with service wpad stop before doing the sysupgrade fixes the issue.
2. Ath11k memory: The ath11k driver needed for the main wireless radios uses a lot of memory when there are few stations connected and low bandwidth traffic flowing.
3. NSS acceleration: the Qualcom NSS hardware acceleration is not available and maybe never will be. There is a community effort to enable it in the forum but this does not guarantee that it will be officially supported in the future.
4. The IPQ807x target has not yet support for DSA, on OpenWrt: See this forum post. The regular DSA instructions on the mini tutorial do demonstrably work however; wireless interfaces need to be set up in the Network→Wireless section and then be bridged in their Interface Configuration→General Setup→Network menu to connect them to wired interfaces, and the contributor making this statement only uses tagged VLANs on the wired ports.

LINK: https://openwrt.org/toh/xiaomi/ax3600

A więc, najważniejszym moim pytaniem jest, czy powyższe ograniczenia spowodują, iż dany router nie nadaje się do moich zastosowań? Czytałem dużo na temat tych ograniczeń, jednak wciąż nie do końca rozumiem, czy któreś z nich uniemożliwia mi wykorzystanie routera przy mojej sieci domowej.
Moje minimalne zastosowania to:
- internet światłowodowy UPS/Orange (600Mbps/100Mbps),
- obsługa VLAN (do internetu światłowodowego),
- obsługa QoS,
- zaawansowane wprowadzenie systemu kształtowania ruchu (wykorzystanie komend: tc, nftables, iptables),
- obsługa urządzeń ok. 50 (lub więcej),
- obsługa min. 2 access-pointów.

Tak nawiasem, w czym przeszkadzają dane ograniczenia/problemy, co one powodują?
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc!

2

Odp: Xiaomi AX3600 - światłowód, a problemy i ograniczenia OpenWrt

Zwykłe problemy wieku dziecięcego. Zarówno platforma jest świeża jak i wsparcie dla 802.1ax, więc to normalnie że chwila musi minąć żeby to się ustabilizowało, przy każdej architekturze tak było.

1. Na to jest już zgłoszona poprawka.
2. No tak, wymaga. I trudno powiedzieć żeby to była wada, bo sterownik jest jako jest a nie da się zrobić zaawansowanej technologii żeby się zadowoliła megabajtem pamięci.
3. to oznacza brak "sprzętowego" wsparcia dla natowania pakietów. Kiedyś to będzie będzie problem jak będziesz miał światłowód o kilku-gigabitach przepustowości. A obecnie w ogóle, te 600Mbps to wyciągają routery przez dekady po włączeniu flowoffloadingu
4. To już w ogóle nie jest problem i nawet trudno powiedzieć czemu ktoś to umieścił na liście.

Z QoS musisz uważać bo im więcej reguł to tym bardziej siądzie przepustowość. I nie mówimy tu o tym xiaomi tylko ogólnie, jak rozbudujesz reguły to może się okazać że i zwykły PC z i7 nie będzie w stanie wysycić gigabita.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Kurcze, dzięki wielkie za odpowiedź. Dużo mi to rozjaśniło.
Z QoS to wiem, przepustowości nie muszą być jakieś cudowne. W sumie wystarczy jak będzie po domu hulać na niektórych adresach po 10MB/s przez kabel. Z resztą reguł będę bawił się później, bo to nie jest aż taki priorytet smile

I rozumiem, że te błędy/ograniczenia w żadej sposób też nie utrudnią mi tagowania VLAN? Bo wiem, że to jest wymóg UPC/Orange, to wręcz priorytet, by to było.

Jeszcze raz dzięki za odpowiedź smile

4

Był tu na forum wątek: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=20889 więc vlany działają.

Raczej ew problemem może być to że wsparcie jest dość świeże - i pewnie jeszcze znajdzie się kilka problemów które trzeba będzie rozwiązać. No ale to naturalna kolej rzeczy deweloperki. To xiaomi jest tanie, kup, jeżeli się nie sprawdzi to zawsze wymienisz na coś innego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez wojtekpa 2025-01-18 22:52:29)

czegoś tu nie rozumiem, Panowie dyskutują, dyskutują a prawda jest raczej zgoła inna. Posiadając zakończenie światłowodu końcówką ONT np. Alcatel-Lucent I-010G-U takie daje Orange można przejść ze światłowodu FTTH na standad patchcord zakończony końcówkami Rj45 które wpinamy do każdego routera xDSL. Czytałem szukałem i odczytałem się że Xioami AX3600 wspomniany wyżej nie zawiera wbudowanego ONT oraz złącza SC/APC (zielone) a bez tego nie może być bezpośrednio podłączony do światłowodu Orange lub innego bez dodatkowych urządzeń. FunBox 3 ma wbudowane ONT w przeciwieństwie do FunBox 2 jest osobne pudełko ONT.
Problem użycia innego sprzętu niż sprezentowany / wyporzyczony przez operatora jest SN (numer seryjny) którego nie można podmienić na zgodny z SN operatora  wpisany z palca w obcych urządzeniach./na infolini twierdzą że sie nie da, nie można zabronione, użuwać tylko sprzęt od opeatora. Przed zakupem jakiego kolwiek sprzętu radzę kontakt z infolinią techniczną operatora FHHT w sprawie wymiany żeby rozczarowanie i koszty nie były wielkie.

Optical Network Terminal jest to po prostu modem światłowodowy./światło-elektryka/czasmi nazywają to czasami GPON, EPON, XPON.

6

wojtekpa napisał/a:

czegoś tu nie rozumiem, Panowie dyskutują, dyskutują a prawda jest raczej zgoła inna. Posiadając zakończenie światłowodu końcówką ONT np. Alcatel-Lucent I-010G-U takie daje Orange można przejść ze światłowodu FTTH na standad patchcord zakończony końcówkami Rj45 które wpinamy do każdego routera xDSL. Czytałem szukałem i odczytałem się że Xioami AX3600 wspomniany wyżej nie zawiera wbudowanego ONT oraz złącza SC/APC (zielone) a bez tego nie może być bezpośrednio podłączony do światłowodu Orange lub innego bez dodatkowych urządzeń. FunBox 3 ma wbudowane ONT w przeciwieństwie do FunBox 2 jest osobne pudełko ONT.
Problem użycia innego sprzętu niż sprezentowany / wyporzyczony przez operatora jest SN (numer seryjny) którego nie można podmienić na zgodny z SN operatora  wpisany z palca w obcych urządzeniach./na infolini twierdzą że sie nie da, nie można zabronione, użuwać tylko sprzęt od opeatora. Przed zakupem jakiego kolwiek sprzętu radzę kontakt z infolinią techniczną operatora FHHT w sprawie wymiany żeby rozczarowanie i koszty nie były wielkie.

Optical Network Terminal jest to po prostu modem światłowodowy./światło-elektryka/czasmi nazywają to czasami GPON, EPON, XPON.

Problem był, prawie dwa lata temu. Teraz jest nieco inaczej. AX3600 chyba ma już wystarczająco dobre wsparcie w OpenWRT, a i w Orange nie robią problemu z osobnym ONT. Trzeba tylko zamówić go sobie przy pierwszej instalacji, wtedy Fanbox jest do szuflady lub do zwrotu, a swój router (bez FTTH) stawiasz zaraz za ONT.

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT