Temat: Xiaomi AX3600 - światłowód, a problemy i ograniczenia OpenWrt
Hej,
założyłem dany temat, gdyż stoję przed ważnym zakupem. Na wstępie zaznaczę, że jestem dość zaawansowanym użytkownikiem komputerowym, jednak z racji braku doświadczenia z OpenWrt mam problem z wyborem routera. A więc, po kilkunastu latach otrzymam wreszcie połączenie światłowodowe (z użyciem modemu ONT). Zaopatruję się na prędkość 600Mbps download i przynajmniej 100Mbps upload, zatem stoję przed wyborem routera z wyższej półki. Dużo czytałem o różnych modelach, lecz nie ukrywam, że szczególną uwagę zwrócił na mnie Xiaomi AX3600, jednak na stronie OpenWrt widnieje lista potencjalnych problemów/ograniczeń związanych z tym routerem. Jako, że nie mam jeszcze dużego doświadczenia z oprogramowaniem OpenWrt, prosiłbym o rady (zwłaszcza osoby, które śledzą rozwój OpenWrt) jak wypada router AX3600 z racji czasu i czy będzie to dobra inwestycja na długie lata. Mam na myśli, czy Waszym zdaniem potencjalne problemy i ograniczenia zostaną usunięte, a router stanie się w pełni działającym urządzeniem? A jeśli tak się nie stanie - to czy obecne problemy/ograniczenia uniemożliwiają wykorzystanie routera AX3600 do moich zastosowań?
Na stronie OpenWRT można przeczytać, iż ograniczeniami i problemami są:
1. The sysupgrade command may fail due to a random issue of wpad not being effectively stopped while upgrading Openwrt. Stopping the wpad service with service wpad stop before doing the sysupgrade fixes the issue.
2. Ath11k memory: The ath11k driver needed for the main wireless radios uses a lot of memory when there are few stations connected and low bandwidth traffic flowing.
3. NSS acceleration: the Qualcom NSS hardware acceleration is not available and maybe never will be. There is a community effort to enable it in the forum but this does not guarantee that it will be officially supported in the future.
4. The IPQ807x target has not yet support for DSA, on OpenWrt: See this forum post. The regular DSA instructions on the mini tutorial do demonstrably work however; wireless interfaces need to be set up in the Network→Wireless section and then be bridged in their Interface Configuration→General Setup→Network menu to connect them to wired interfaces, and the contributor making this statement only uses tagged VLANs on the wired ports.
LINK: https://openwrt.org/toh/xiaomi/ax3600
A więc, najważniejszym moim pytaniem jest, czy powyższe ograniczenia spowodują, iż dany router nie nadaje się do moich zastosowań? Czytałem dużo na temat tych ograniczeń, jednak wciąż nie do końca rozumiem, czy któreś z nich uniemożliwia mi wykorzystanie routera przy mojej sieci domowej.
Moje minimalne zastosowania to:
- internet światłowodowy UPS/Orange (600Mbps/100Mbps),
- obsługa VLAN (do internetu światłowodowego),
- obsługa QoS,
- zaawansowane wprowadzenie systemu kształtowania ruchu (wykorzystanie komend: tc, nftables, iptables),
- obsługa urządzeń ok. 50 (lub więcej),
- obsługa min. 2 access-pointów.
Tak nawiasem, w czym przeszkadzają dane ograniczenia/problemy, co one powodują?
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc!