3,051

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

zontar napisał/a:

Znalazłem ciekawy test TOTOLINK A7000R
https://klseet.com/networking/router-fi … to-openwrt
Testowane było z kartą I217-LM, wyciągało ponad 800 Mbps w Openwrt.

Jak znajdę w dobrej cenie ten router to go przygarnę.

128MB ramu to można było ale 5 lat temu...

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

3,052 (edytowany przez zontar 2023-03-01 21:57:45)

ambrozy5 napisał/a:
zontar napisał/a:

Nie jestem onanistą i 128 mi wystarczy tym bardziej że zgodnie z główną stroną Openwrt to 64 powinno na luzie wystarczyć.

Supported devices
General requirements for OpenWrt support
SoC / target supported by OpenWrt
Sufficient Flash to accommodate OpenWrt firmware image
4MB min (won't be able to install GUI (LuCI))
8MB better (will fit GUI and some other applications)
Sufficient RAM for stable operation
32MB min, 64MB better

Oczywiście jak kogoś stać to może 100 dołożyć i kupić coś lepszego z 256 ram, ale znajdzie się ktoś z propozycją dołożenia kolejnej 100 bo coś tam znowu itd smile

Zamówiłem używkę w dobrej cenie, jak macie propozycje jak przetestować to piszcie.

3,053

A link dalej masz https://openwrt.org/supported_devices/864_warning

Mało flash, mało ram.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3,054

Cezary napisał/a:

A link dalej masz https://openwrt.org/supported_devices/864_warning

Mało flash, mało ram.

No 128 to faktycznie nie jest dużo ale mało chyba też nie jest. Wklejka z linku powyżej:

Rada
Użytkownicy, którzy nie są ekspertami w korzystaniu z OpenWrt (ci, którzy potrafią tworzyć własne obrazy), powinni rozważyć

16/64 jako absolutne minimum dla każdego urządzenia, przy czym preferowane jest co najmniej 128 MB pamięci RAM.

Użytkownicy powinni spodziewać się, że urządzenia z mniej niż 16 MB pamięci flash i/lub 64 MB pamięci RAM mogą działać niestabilnie w podstawowej wersji pod bieżącą wersją OpenWrt (19.07.x, 21.02.x i nowsze). Powinni ponadto spodziewać się, że wsparcie dla urządzenia może zostać wycofane w przyszłości.

3,055

Dzisiaj pojawiła się druga próba (pierwszej stuknął roczek) dodania obsługi dostępnego w Polsce Mercusys MR70X (cena poniżej 200 zł) do OpenWrt. Ten router to taki Totolink X5000R, ma jednak mniej RAM i portów LAN.

https://github.com/openwrt/openwrt/pull/12104

3,056

zontar napisał/a:
ambrozy5 napisał/a:
zontar napisał/a:

Nie jestem onanistą i 128 mi wystarczy tym bardziej że zgodnie z główną stroną Openwrt to 64 powinno na luzie wystarczyć.

Supported devices
General requirements for OpenWrt support
SoC / target supported by OpenWrt
Sufficient Flash to accommodate OpenWrt firmware image
4MB min (won't be able to install GUI (LuCI))
8MB better (will fit GUI and some other applications)
Sufficient RAM for stable operation
32MB min, 64MB better

Oczywiście jak kogoś stać to może 100 dołożyć i kupić coś lepszego z 256 ram, ale znajdzie się ktoś z propozycją dołożenia kolejnej 100 bo coś tam znowu itd smile

Zamówiłem używkę w dobrej cenie, jak macie propozycje jak przetestować to piszcie.

Nie trzeba byc onanistą żeby świadomie kupować... Jak ktoś chce sobie kupić jakiś stary i slaby hw to jego sprawa, ale później niech nie płacze że zamula, wolno działa, trzeba restartować , w kolejnym wydaniu openwrt juz nie będzie wsparcia etc...

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

3,057

podtor napisał/a:
Baniadmx napisał/a:

Cezary a co powiesz na D-Link DIR-1960 miał bym za dobrą kasę nowego

Jak ma działać bez wifi to można brać wersję a1, no i cena maks 200pln.

sorki za odkop, mam ten router, czy można wgrać na niego openwrt? chciałbym, żeby działa z wifi

3,058

No tak, normalnie jest wspierany: https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … ir-1960-a1

3,059

Dzięki za odpowiedź, myślałem, że łatwo pójdzie i wgram po prostu przez aktualizacje ale "Firmware Upgrade failed!" dla wersji factory sad

3,060

Sebol2934 napisał/a:

Dzięki za odpowiedź, myślałem, że łatwo pójdzie i wgram po prostu przez aktualizacje ale "Firmware Upgrade failed!" dla wersji factory sad

Przez stronę recovery w dlinku, wg tego tam się wgrywa: https://git.openwrt.org/?p=openwrt/open … 9c9b17ef25

3,061

Dziękuję za celną wskazówkę, OpenWrt zainstalowane wink

3,062

Jakich prędkości można się spodziewać po ax od mediateka? Z tego co patrzylem to mediatek nie obsluguje szerokich kanałów 160MHz.

3,063 (edytowany przez Sigma 2023-03-11 21:40:18)

Mam WAX206 (MediaTek MT7915E na 5GHz) i NWA50AX (MediaTek MT7915E na 2,4 i 5GHz). Nie wiem ile się da z tego wycisnąć maksymalnie, ale S22 (jeśli się nie mylę, to ma anteny 2x2 i max 80mhz kanał) po wifi wyciąga całe moje łącze 600mbit. Także przynajmniej 600mbit/s / 75mb/s jest.

OpenWrt: WAX206/NWA50AX/EA6350v3 || W szufladzie: WNDR4300/TL-WDR4300/SR3200

3,064

Dzień dobry,

prosiłbym o propozycje w pełni wspierającego sprzętu dla:

25 kamer IP
3 stacje robocze (przesyłanie dużych plików NAS <-> stacja)
5-7 klientów streamujących zarówno lokalnie jak i z zewnątrz
20+ IoT
2x switch L2+
6x switche zarządzalne POE
5x AP (różne modele Asusów)

W planach: kolejne 5 kamer, 1 stacja robocza, 2-3x AP.

Łącze Orange 1000/300.

Budżet ok 1500PLN

3,065

Czyli szukasz zwykłego routera? Jeżeli w/w switche są gigabitowe, to w sumie dowolny współczesny router z tyloma portami ile potrzebujesz. Jakiś zwykły cienki klient, bo wifi z tego co widzę nie potrzebujesz.

3,066

Cezary,

szukam czegoś od kilku tygodni. Aktualnie to nawet myślałem o Mac Mini 2012-2014 z postawionym opnSense lub pfSense. Na liście jest też Protectli, odroid, Pi. Nawet myślałem o Firewalla, ale te nieszczęsne 3 Orange'owe VLANY żeby w domu IPTV latała...

Switche są gigabitowe -> będą podmieniane na takie, które mają SFP+ bo chcę dwa budynki spiąć na 10Gbps na dystansie ok 90 m. Pewnie wybór padnie na TP Linki...

AP Asusa są ac i ax -> trochę tych ajfonów jednak jest w sieci.

Aktualnie wszystko lata na AiMesh Asusa AX92U (jest chłopina mocno spocony) ale mam już dosyć podwójnego NATu z Funboxem i chcę to w końcu przenieść w klimatu Homelab'u.

3,067

Więc kupuj? Nawet jakąś maszynkę na i3 z dwoma ethernetami.

3,068

Cezary napisał/a:

To tak brzmi, jakby wybór tego sprzętu nie miał większego znaczenia smile

3,069

oswald napisał/a:
Cezary napisał/a:

To tak brzmi, jakby wybór tego sprzętu nie miał większego znaczenia smile

Wg tego co napisałeś nie masz żadnych wymagań. Switche masz, AP masz, nas masz, nie potrzebujesz ani wifi ani usb. Potrzebujesz tylko żeby był routerem a że sprzętu już troszkę masz to żeby był na tyle ogarnięty żeby to wszystko routował. Więc nie ma znaczenia co to będzie ani czy będzie miał białą czy czarną obudowę, byle by miał w miarę sporo mocy.

3,070

Cezary napisał/a:

Więc nie ma znaczenia co to będzie ani czy będzie miał białą czy czarną obudowę, byle by miał w miarę sporo mocy.

I to jest clou sprawy. Ma być ogarnięty jak Admirał Gwiezdnej Floty.
Jaką moc proponujesz? Co byś kupił na moim miejscu?

3,071

Nie jestem na twoim miejscu smile Kup Xiaomi AX3600 jak chcesz z wifi lub maszynkę typu Fujitsu Q920 jak ci starczy jeden ethernet. Jak nie to szukaj takiej która ma możliwość włożenia drugiej karty sieciowej.

3,072

Router bez wifi. Ilość portów hmm na upartego wystarczy WAN oraz LAN do LANU i tak jest switch, bez wifi od tego jest AP. Co chcę żeby maszynka robiła? Na pewno chcę żeby była dość wydajna. Chciałbym, żeby sobie poradziła z jakimś VPN, co jeszcze nie wiem w grę wchodzą różne opcje OpenVPN, IPSec, WireGuard. Obsługa VLAN. Za Portem LAN chce żeby szły dwa tagowane VLANy. Jakiś pomysł czego można by użyć?

3,073

Mój post wyżej smile

3,074

Witam.

Polecilibyście mi coś do do 600zł - jak trzeba wyłożę więcej.
Napisze jak u mnie wygląda to teraz:

Mam umowę na neta: światłowód 500/100 ale osiąga tylko 300 nawet gdy wepne sie bezposrednio w ZTE F660 dobrej jakosci kablem CAT6.

Router z GPON ZTE F660 od dostawcy, dostawca cieeeeżki... nie chce innych urządzeń oprócz swoich.....
Z tego ZTE mam ustawiony DMZ na adres Netgara WNDR 4300.

Do ZTE mam wpiętego Netgar WNDR 4300.
W Netgar mam Wersja firmware:OpenWrt 22.03-SNAPSHOT r20035-aa5023b9cd LuCI.
W nim mam pootwierane porty do ftp i innych potrzebnych mi usług.
Tego Netgara chce wymienić na jakiś szybki, b o ucina mi po lan prędkość neta do 200-250 mbps.... i na nim ustawić OPEN VPN i  i V-lany najlepiej na gargoyle, bo sie przywzyczaiłem do niego.

Jeżeli znacie jakiś dobry router w wkladka GPON to może bym jakos zalatwił z usługodawca internetu aby zezwolił na moje urządzenie.

3,075

Włącz sobie flowoffloading na netgearze.