1 (edytowany przez karnasw 2018-10-20 10:12:03)

Temat: TP-Link TFTP Recovery plik wysłany, router nie wstaje

Witam, zrobiłem błąd i wgrałem przez mtd wdr3600 webrevert ze strony dd-wrt. Router nie wstał. Zainstalowałem więc TFTP32 i wrzuciłem oprogramowanie ze strony http://dl.eko.one.pl/orig/tl-wdr3600v1/ oraz wiele starszych bez bloku U-boot. Niestety router wciąż nie wstaje. Plik przechodzi w 100%.

Connection received from 192.168.0.86 on port 2180 [20/10 10:54:03.865]
Read request for file <wdr3600v1_tp_recovery.bin>. Mode octet [20/10 10:54:03.865]
OACK: <timeout=3,> [20/10 10:54:03.865]
Using local port 51799 [20/10 10:54:03.865]
<wdr3600v1_tp_recovery.bin>: sent 15745 blks, 8060928 bytes in 3 s. 0 blk resent [20/10 10:54:06.694]
Connection received from 192.168.0.86 on port 4011 [20/10 11:02:13.491]
Read request for file <wdr3600v1_tp_recovery.bin>. Mode octet [20/10 11:02:13.491]
OACK: <timeout=3,> [20/10 11:02:13.499]
Using local port 64793 [20/10 11:02:13.499]
<wdr3600v1_tp_recovery.bin>: sent 15873 blks, 8126464 bytes in 3 s. 0 blk resent [20/10 11:02:16.613]

(kilka prób)

Niestety router nie wstaje, dalej pali się tylko dioda power i Dioda LAN.
Co mogę zrobić jeszcze z tym tematem?

2

Odp: TP-Link TFTP Recovery plik wysłany, router nie wstaje

Podłączysz kabel szeregowy i zobaczyć co go boli. Bo może przyczyna jest inna, np. poleciał flash.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Rozumiem, że muszę mieć RS232 TTL pod USB? Czy wystarczy zwykły kabel RS232 podpięty bezpośrednio do starego PCta?

4

Pod USB i żeby miał 3,3v. Zwykłe RS232 zepsuje router.

5

Ok, no to po weekendzie się pobawię.

6 (edytowany przez karnasw 2018-10-23 22:31:58)

Witam ponownie, przyszedł konwerter CP2102, podłączyłem wszystko jak w instrukcjach GND - GND, TX - RX, RX - TX, jednak nie otrzymuję żadnych danych w putty, port COM normalnie łączy. Jeszcze przed włączeniem zasilania routera, diody PWR, RX, świecą normalnie, a dioda TX bardzo słabo.

Sprawdziłem napięcie między VCC, a RX, TX i GND. Na GND 3,3V, RX 3.1V, TX 0.6V. Tak więc mam coś walnięte w routerze przy TX?

Konwerter sprawdziłem. Zwarłem RX i TX i widzę co piszę w putty, diody lekko mrugają przy wpisywaniu liter.

7

Dobrze zlutowane do złącza w routerze? Dobry port COM wybrałeś?

8

I sprawdź czy nie podłączyłeś tx z rx odwrotnie, Sprawdzanie napięcia między liniami uarta zwykle nie ma większego sensu.

9 (edytowany przez karnasw 2018-10-24 05:38:23)

Tak, port jest poprawny ustawiony na 115200, z lutowaniem i bez lutowania wynik jest taki sam, rx z tx też zamieniałem.

Dodam jeszcze, że przy pierwszym podłączeniu dioda TX świeciła normalnie. VCC w ogóle nie podłączałem.

10

Zrób zdjęcie jak to podłączyłeś.

Podłącz później tylko linię rx konwertera (do tx płytki) i gnd i zobacz czy będziesz widział dane.

11 (edytowany przez karnasw 2018-10-26 18:52:46)

https://1drv.ms/f/s!AtsWmyTq-KCBmpAD_lId9P5gieHUwg

Tutaj już wylutowałem druty bo sprawdzałem czy to nie wina zimnych, ale podłączenie widać.

Edycja:
Temat rozwiązany, router ożywiony. Przy samym włączonym routerze nic nie wyświetlał, ale po szybkim przyłączeniu kabla po przejściu w tryb recovery udało się, jak zrobiło się to zbyt wolno to router wisiał na "Starting kernel ...", ale żadnych danych nie przekazywał po RS.

12

Odświeżam temat jeżeli można.

Jest jakaś różnica w tych konwerterach RS232 co mają po 4, 5 , czy nawet 6 nóżek?
W routerze mam miejsce na 4 nóżki.
Bo rozumiem, że interesuje mnie tylko żeby było VCC, GND, TXD, RXD?
Pytam, bo są jeszcze takie co mają np. DTR - 3.3V, CTS.

Zatem mogę brać obojętnie jaki ale żeby było tylko 3,3V, czy jednak jest jakaś różnica?
Są jakieś lepsze, gorsze, czy nie ma znaczenia?
Czy lepiej na wszelki wypadek mam brać taki co ma tylko 4 nóżki?

13

Z naszego punktu widzenia - żadna. Bo te dodatkowe sygnały są obecne w pełnej wersji specyfikacji protokołu szeregowego np. do sprzętowych potwierdzeń odbioru danych, a tu z tego się nie korzysta. Potrzebujesz tylko interfejsu który ma rx/tx/gnd i działa na odpowiednich zakresach napięć (3.3V, nowsze produkcje mają 1.8V). I to wszystko, reszta to tylko zbędny dodatek.

14

Kupiłem konwerter na układzie CP2102, bo dopadła mnie potrzeba.
Teraz mam zagwostkę, bo w putty niby jestem połączony ale nic się nie dzieje.
Jak poruszam kabelkami tzn. wyjmę i złożę ponownie to pojawiają się krzaczki.

Teraz pytanie, czy mam dołożyć rezystor między tx i vcc, czy może źle coś robię?
A jeżeli mam dołożyć to jakich wartości mam szukać?

Poza tym jest jakaś różnica między tymi konwerterami z układem CP2102, a np. PL2303HX?

15

To zależy od routera, zwykle nie trzeba dokładać żadnego rezystora.

Prosty test - podłącz konwerter tylko do komputera, złącz linię tx  z rx. Uruchom putty, wybierasz szeregowy, kliknij połącz. I teraz wpisz cokolwiek na klawiaturze. Jeżeli widzisz to co wpisujesz to konwerter jest dobry, jeżeli - nie jest uszkodzony (albo ma walnięte sterowniki, ale to byś seriala nie miał).

Jeżeli jest dobry i po podłączeniu do routera masz krzaki to zwykle masz źle dołączoną masę.

To są inne typy chipów. Z naszego punktu widzenia nie mają znaczenia, byle by pracowały na odpowiednich napięciach.

16 (edytowany przez Focus 2023-03-16 22:42:15)

Test przeprowadziłem już wcześniej łącząc tx z rx aby wykluczyć jedną z przyczyn.
Więc to nie wina konwertera.

No chyba, że te piny w routerze źle rozkminiłem.

Router to TL-WR902AC v3 i patrząc na rozpiskę pinów na openwrt to od góry idzie lan, potem vcc, gnd, rx, tx i niby mam tak połączone ale muszę jeszcze raz zerknąć przy świetle dziennym.
No chyba, że router jest walnięty ale wątpię, bo jedynie zamiast zainstalować normalny obraz to wgrałem ten z tftp i kaput smile

17

vcc nie łączysz.

18 (edytowany przez Focus 2023-03-16 23:53:21)

Już wcześniej naczytałem się aby vcc nie łączyć, więc nie łączyłem.

Idąc dalej tropem, że coś z gnd (masą) jest coś nie tak, doszedłem że jednak kabelki pomyliłem.
Ogólnie zatrybiło teraz ale w putty napierdziela w nieskończoność smile
Między innymi jest takie coć

TFTP from server 192.168.0.66; our IP address is 192.168.0.2

Mam się teraz wbić tftp przez adres 192.168.0.2, czy o co chodzi?

19

Nie, on chce pobrać obraz z adresu 192.168.0.66, czyli normalnie jak dla każdego tplinka - zrób sobie serwer tftp, ustaw  w komputerze adres 192.168.0.66, podłóż tam obraz o odpowiedniej nazwie, on to sobie zaciągnie się przeflashuje.

20

Zrobione.

Mój błąd polegał na tym, że po podłączeniu uart, uruchomieniu putty i tftp nie uruchomiłem ponownie tftp bez uart, tak jak wgrywa się już normalnie obraz do routera z przyciskiem od resetu.

Teraz już będę wiedział, że tak się robi smile