1 (edytowany przez GChmurka 2023-03-12 17:06:50)

Temat: Openwrt DAWN przełącza na 2,4GHz

Mam 2 AP, spięte po ethernecie (parter i piętro).
Na obu AP skonfigurowany SSIS "Domek" zarówno na 2,4 jak i na 5.0GHz

Aby zapewnić dobre działanie postanowiłem odpalić sobie DAWN ponieważ zdarzało się, że urządzenie wisiało zalogowane do AP na piętrze z prędkością 20Mbps zamiast przepiąć się na parterowy AP.... (pomimo włączenia fast roaming 802.11r)

No i wygląda, że działa wybierając najmocniejszy sygnał. Jednak nie zawsze najmocniejszy = najszybszy. Efekt tego taki, że teraz i owszem ładnie przełącza pomiędzy AP (pietro/parter), ale zawsze kickuje mnie na sieć 2,4GHz.  Dla wygody nie chce dzielić na "Domek-24" i "Domek-50".

Ja jednak wolał bym zostać na troszkę słabszym sygnale 5.0, który będzie oferował większe prędkości.
Jakiś pomysł czy DAWN potrafi jakoś spriorytetyzowac aby najpierw wybierało sieci 5.0 a nie po prostu wrzucać na zawsze najmocniejszy sygnał?

2

Odp: Openwrt DAWN przełącza na 2,4GHz

Akurat nie dawn, ale przytnij txpower na 2.4 na minimum a daj więcej na 5GHz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez GChmurka 2023-03-12 17:08:30)

Cezary napisał/a:

Akurat nie dawn, ale przytnij txpower na 2.4 na minimum a daj więcej na 5GHz.

Ale to takie rozwiązanie z kategorii byle jak...  Jak wyjdę na ogród czy do piwnicy to jednak chciałbym mieć wifi, a jak przypnę moc 2.4 to o wifi będzie można zapomnieć..

Wolał bym używać rozwiązań bardziej inteligentnych i do tego stworzonych niż przycinanie txpower.... Równie dobrze mógłbym całkowicie wyłączyć 2.4...
Jednak szukam porządnego rozwiązania.

4

Niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu ale jestem skłonny powiedzieć że dawn nie ma takiej funkcji. W innych (komercyjnych) routerach masz po prostu none/balacing/prefer 5G, a dawn zrobili jak zrobili żebyś mógł rozłożyć klientów na apeki, ale chyba nie masz jawnie powiedziane "preferuj 5g". Chyba ze przez jakiś specjalnie specjalnie ustawienie typu w sekcji 802_11g wywal klienta jak jego sygnał jest poniżej np. -65 (co prawie na jedno wychodzi jak to co napisałem).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez GChmurka 2023-03-12 21:36:33)

Masz rację. Sam DAWN nie pozwala na takie cuda, to urządzenia klienci decydują którą sieć wybrać.
Jak mają na tym samym SSID 2.4 i 5.0 to wybierają 5.0 o ile da im to większy BW (przynajmniej tak zachowują się moje 2 telefony a androidem, telewizor, laptop z linuxem)

Problemem okazało się coś innego:
mianowicie testowałem na telefonie i dziad w celu oszczędzania energii wisząc na sieci 5.0 schodził z prędkością do 5Mbps (pozostając ciągle na wifi 5.0).
Skutek był tego taki, że DAWN Kick-ował wielokrotnie to połączenie... Urządzenie wracało na 5.0, wchodziło w oszczędzanie schodząc na 5Mb, dostawało kicka, wchodziło na 2.4 i tak kilka razy. W końcu samo urządzenie się chyba poddawało (jakaś implementacja w android) i już zostawało na 2.4 do czasu wyjścia z jego zasięgu, albo wyłączenia wyłączenia i włączenia wifi.

Zacząłem czytać dokumentacje:
https://github.com/berlin-open-wireless … NFIGURE.md
i bingo, pomogła zmiana:
bandwidth_threshold - z domyślnych 6 na 4 (android wchodził na 5)

Dodatkowo zmieniłem też, kicka z domyślnej metody 3 na 1

I teraz jest super....
Idę z parteru na górę, przełącza na AP_pietro 5.0 (niestety na całej górze mam zasięg 5.0 więc nie mam jak testować czy przeskoczy na 2.4).
Schodzę na dół, przełącza mnie na AP_parter 5.0.
Wyłażę za chałupę na podwórko i w zależności od tego czy jestem bliżej AP_piętro czy AP_parter (są po 2 przeciwległych stronach domu) przełącza mnie na 2,4 AP który akurat ma silniejszy sygnał (a widzę oba bo pietro i parter ustawiałem aby były na różnych kanałach)
Wracam do chałupy, przełącza na AP_parter 5.0

Czyli jest tak jak oczekiwałem.