Odp: karta wifi mpcie
Po co na 2.4GHz? To nie ma sensu
Podróżne : GL.Inet MT3000 +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → karta wifi mpcie
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nu, AX żeby zostać na 2.4 nima zbytnio sensu, ja wiem że to twoja argumentacja i tak sobie wymyśliłeś, ale tak czy siak...
Polecam intela, dla AX - AX210 a samego 2.4g wystarczy ci 9260
U mnie niestety 5 GHz nie sprawdza się, ściany mocno tłumią sygnał. Częstotliwość 2.4 GHz jest znośna ale niestety do dyspozycji są właściwie 3 kanały. Reszta nachodzi na siebie. Poza tym wokół jest około 10-15 innych sieci na tej częstotliwości. I tu przychodzi technologia AX, która była właśnie konstruowana do zatłoczonych sieci dzięki tworzeniu subkanałów i działa na 2,4GHz i 5 GHz. Dlatego będę testował Dynalink i inne karty AX.
Polecam intela, dla AX - AX210
Z tego nie zrobię routera. @Cezary pisał, że Intele nie działają w trybie AP.
Te od 7260 w górę potrafią... teoretycznie, bo intel ma ten kretyński mechanizm autowyboru "regulatory domain" - niniejszym wyprowadzam z błędu, ale również intele odradzam.
AX przy słabym SNR na 2.4GHz i tak Ci nie pomoże, w takiej sytuacji jak Twoja po prostu montuje się >1 AP. Ja sam w 70-metrowym mieszkaniu mam dwa.
Teraz też się ratuje mostem i drugim AP, a nowy router chciałbym zbudować trochę dla zabawy a nóż wyjdzie fajne rozwiązanie.
Ciekawe czy sprzęty na rynek australijski faktyczne są w stanie nadawać na 2,4GHz 36dBm. To aż 4W! Taki limit można znaleźć w regdb.
Kupiłem na ali qualcom nfa765, zobaczymy co to warte w stosunku do ax210 intela jak przyjdzie.
Testuj, ja ciągle czekam na przejściówkę.
Kupiłem na ali qualcom nfa765, zobaczymy co to warte w stosunku do ax210 intela jak przyjdzie.
To jest na WCN685x?
Daj znać czy coś się poprawiło, bo moje leżą zakurzone... straszna była padaka jeżeli chodzi o stabilność (firmware się wywalał albo w ogóle nie chce działać).
ambrozy5 napisał/a:Kupiłem na ali qualcom nfa765, zobaczymy co to warte w stosunku do ax210 intela jak przyjdzie.
To jest na WCN685x?
Daj znać czy coś się poprawiło, bo moje leżą zakurzone... straszna była padaka jeżeli chodzi o stabilność (firmware się wywalał albo w ogóle nie chce działać).
Wcn6856 podobno, ja do thinkpada ja wsadze, a jak bedzie kupa to do s920 na testy.
Mam kartę, która twierdzi, że jest:
03:00.0 Unassigned class [ff00]: Qualcomm QCA6390 Wireless Network AdapterBędzie działać, jaki sterownik?
kmod-ath11k z wersji rozwojowej openwrt.
Aha, to dlatego nie mogę znaleźć ath11k w Twoim OpenWrt 22.03-SNAPSHOT ![]()
Samą paczkę mogę dograć, czy cały obraz muszę zmienić?
Cały obraz. Tego nie ma w starszej wersji kernala.
Moja na qualcomie doszla, jak znajdę czas jutro to zrobię jakieś testy bo 6GHz mnie ciekawi.
Witam,
Co sądzicie o karcie AW7916-NPD?
Poza ax na wszystkich pasmach to ma jeszcze 6GHz i piszą, że ponoć jednocześnie ma działać na obydwu pasmach
Tylko tutaj piszą, że płyta musi dostarczyć 3A przy 3,3V na mPCI
https://www.asiarf.com/shop/wifi-wlan/w … bdc-mpcie/
Pozdrawiam
Nic nie sądzimy, bo nikt sobie jej jeszcze nie kupił. Natomiast bardzo ładnie to pachnie niby przypadkowym linkiem. Kupiłeś ją?
Nie nie kupiłem. I mógłbyś sobie wybaczyć insynuacje o przypadkowych linkach bo teksty o przypadkowych linkach czy rozmowy o tym czy ktoś kupił czy nie kupił niczego nie wnoszą a tylko zaśmiecają dyskusje. Lepszego, a w zasadzie żadnego innego linku o tej karcie nie znalazłem więc wkleiłem jedyny jaki potrafiłem znaleźć. Karta dobrze wygląda na papierze. Aż za dobrze. Zapytałem grzecznie czy ktoś coś wie w jej temacie jak może działać w rzeczywistości i w związku z tym czy warto zaprzątać sobie nią głowę. Jeśli ktoś nie miał z nią do czynienia to nie ma też sensu wypowiadanie się w imieniu wszystkich. Gdyby ktoś wiedział jakieś konkrety to byłbym wdzięczny
Jedeno z pierwszych wyszukań w google: https://forum.openwrt.org/t/mt7916e-not … ing/146730
Witam, testuję już jakiś czas kilka kart i musiałem przeprosić się z Mediatekiem. Oczywiście tak jak pisałem interesuje mnie praktycznie tylko częstotliwość 2,4GHz. Poniżej podaję kilka kart, które przetestowałem. Nie wiedzieć czemu na ostatnim 22.03.3 nie mogłem ustawić szerszych kanałów niż 20MHz. Dopiero na wersji developrskiej można je włączyć oraz jest pakiet 'ath11k' do najnowszego Qualcomm QCA6390.
Testy na lapku z kartą kartę Intela AX210 w odległości około 5m od routera i przez ścianę w bloku.
Poniżej kilka kart, które działy:
QCWB335
Qualcomm Atheros QCA9565 / AR9565 Wireless Network Adapter (rev 01)
Tx-Power: 16 dBm HT Mode: HT20
Bit Rate: 72.2 MBit/s
pobieranie w Mb/s 44.47
MEDIATEK Corp. MT7921 802.11ax PCI Express Wireless Network Adapter
Tx-Power: 3 dBm HT Mode: HT20
Bit Rate: 144.0 MBit/s
pobieranie w Mb/s 99.69
Tx-Power: 3 dBm HT Mode: HE20
Bit Rate: 286.7 MBit/s
pobieranie w Mb/s 207.90
Tx-Power: 3 dBm HT Mode: HE40
Bit Rate: 573.5 MBit/s
pobieranie w Mb/s 289.95
Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter (rev 31)
(karta na przejściówce ze złącza m2 na mPCIe)
Tx-Power: 20 dBm HT Mode: HT20
Bit Rate: 1.0 MBit/s
pobieranie w Mb/s 11.44
Qualcomm QCA6390 Wireless Network Adapter
(karta na przejściówce ze złącza m2 na mPCIe)
Tx-Power: 21 dBm HT Mode: HE20
Bit Rate: 286.7 MBit/s
pobieranie w Mb/s 152.45
Tu małe wyjaśnienie. Karta strasznie niestabilna. Szybkość połączenia ciągle "pływała", a powyższy wynik jest jednym z najlepszych jakie osiągnąłem.
Mimo wszystko widać potencjał technologii AX. Obecnie działam na MT7921 Jedynie zastanawia mnie dużo dłuższe wyszukiwanie sieci. Odnalezienie działającej sieci trwa 1-3 min. Ale jak już się połączy to jest stabilnie. Macie jakiś pomysł co chodzi?
Witam ponownie szanownych Forumowiczów,
Zmówiłem 2 sztuki tej karty i jak tylko je dostanę (producent jest z Tajwanu więc pewnie za około miesiąc) to zrobię testy porównawcze i wrzucę tutaj wyniki.
Mam jeszcze w swoich zasobach jeszcze WLE900VX i WLE1216VX ale nie działają niestety w standardzie ax, ale testy mam nadzieję, że mogą być komuś przydatne w podjęciu decyzji bo karty mPCIe kosztują w tym momencie jakieś absurdalne pieniądze.
Co do linka który wrzuciłem to jest to link bezpośredni do producenta. Jest tam specyfikacja karty. Niestety jest też tam opcja zakupu, ale nie moją intencją było reklamowanie jakichkolwiek linków zakupowych. Przepraszam jeśli kogoś tym uraziłem. Sam byłym wdzięczny gdyby ktoś nakierował mnie na coś sensownego na mPCIe co działa w standardzie ax i nie kosztuje fortuny
Pozdrawiam
Przywołana przez Ciebie firma Compex ma w swojej ofercie karty na Qualcomm’ie w technologii AX (seria WLE3000). Sam chętnie bym je przetestował, tylko nie wiem gdzie kupić. Jest/była nawet firma z Krakowa (Payda), która niby jest przedstawicielem ale nie odbiera telefonów, więc chyba nie pomoże w zakupie.
A @Cezary to nasz Guru. To jego forum i to On dyktuje warunki, a jego pomoc jest nieoceniona. Także nie masz się na co obrażać. ![]()
A nie wiecie czemu w Luci nie działa mi analiza kanałów? Jakiegoś pakietu brakuje?
"Channel analysis" widzi tylko "Local Interface"!
Masz może ustawiony channel na auto lub jeden z DFS? Bo wtedy czasami nie można wykonać skanowania.
Kanał 10, a nie wiem co to DFS?
Kod kraju PL.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → karta wifi mpcie
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc