1

Temat: router na openwrt - 4 porty switcha - predkosci LAN

Witam, szukam potwierdzenia u Was takiej sytuacji.
Powiedzmy, że mamy sieć LAN, z jakims internetem, ale to nieistotne tutaj i z testowym NAS'em (do prostych pomiarów kopiowania pliku).
Stawiamy sobie, poza głównym switchem gigabitowy router w trybie AP, do którego podłączamy sobie komputer kablowo.
Bez tego AP, bezpośrednio z kabla od switcha transfer w sieci (SMB) to circa 100 MB/s.
Teraz wpinamy sobie router z openwrt, ustawiamy konifguracje Wifi, wyłączamy dhcp, czyli standardowe operacje, żeby sobie po prostu działał jako AP.
Wpinamy komputer po kablu do tego sprzetu, wifi sobie działa (powiedzmy ze obok leży nasza komórka i się już zdążyła podłączyć, ale nic na niej nie robimy).
Jaki transfer powinien być do naszego lokalnego NAS'a?

Poprosze o Wasze typy.
Pozdrawiam serdecznie!

2

Odp: router na openwrt - 4 porty switcha - predkosci LAN

Gigabit. Transmisja leci bezpośrednio po switchu i ap nie bierze w niej udziału (zakładając że też ma switch gigabitowy).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czarku, przywracasz mi wiarę w życie,
Ale dziś oczom nie mogłem uwierzyć, ale na jednym AP (xiaomi 2350, gigabit) mam 53 Mbajty na sekunde (cos powiedzmy pol gigabita), wymieniam AP na Asrocka G10 (gigabit) ....bez wlaczenia WLAN, ladny gigabit..
A po właczeniu.....znowu podobnie polowa gigabita.
Żaden routing, hw offload przecież nie wchodzi w grę.
rodzaj kolejki może tu ma znaczenie?
najnowsze Openwrt.

Pozdrawiam

4

szyper napisał/a:

Czarku, przywracasz mi wiarę w życie,
Ale dziś oczom nie mogłem uwierzyć, ale na jednym AP (xiaomi 2350, gigabit) mam 53 Mbajty na sekunde (cos powiedzmy pol gigabita), wymieniam AP na Asrocka G10 (gigabit) ....bez wlaczenia WLAN, ladny gigabit..
A po właczeniu.....znowu podobnie polowa gigabita.
Żaden routing, hw offload przecież nie wchodzi w grę.
rodzaj kolejki może tu ma znaczenie?
najnowsze Openwrt.

Pozdrawiam

Mialem podobna sytuację i poinstalowalem.wszedzie iperf3, ktory dokladnie wskazal, na ktorym kabelku bylo spowolnienie. Wymiana kabelka na inny pomogła.

Róznica to bylo 700 Mb vs 915 Mb.

5

A coś włączyłeś dodatkowo? Na ap możesz ustawić inną adresację a i tak to będzie działało bo pakiety będą latały w obrębie jednego switcha. Chyba że rozdzieliłeś interfejsy na oddzielne sieci.

6

Ale jak wytlumaczyc to ze jak wylacze WIFI w routerze mam gigabit, jak włacze, nie mam?

7

jest br-lan i domyslne ustawienia 22.03 (wlaczone Vlany w zakladce switch).
Moze tu cos

8

Ja często podłączam sprzęty kablem który do AP leci, nigdy mi się nie zdarzyło żeby jakiś problem był.

9

Powiedzmy ze ide po najprostszej opcji.
Biorę router, usuwam WAN, usuwam DHCP dla br-lan, przypisuje static ip i ustawiam WIFI.
Wpinam w siec. Cos jeszcze byscie robili, nawet firewall mozna wylaczyc, ale zostawiam.

10

Przetestuje jeszcze to samo w innym pokoju (tez mam tak z openwrt ustawione), dam sobie glowe uciac, ze mialem kolo gigabita po lanie, jak jakies duze pliki ciagnelem niedawno.

11

Głupie, ale może wifi obciąża ci rdzenie? instalowałeś ipqbalance?

12 (edytowany przez szyper 2023-03-10 18:44:07)

Dziwne to jest, bo jeden router mial Twoj build, irqbalance za bardzo nie dziala bo ma 1 rdzen (ten Xiaomi). Packet steering bez wpływu.
Ten podstawiony Asrock, co transfer ma podobny to juz IPQx - 2 rdzenie, ale build ACwifidude, gdzie domyślnie nie poleca włączyć PS czy IRQbalance.
Zadziwiające sa te podobne prędkości, myślałem ze cos sie zmieni - inna architektura Xiaomi, inna Asrocka.
Laczy to tylko podobne jajko, wersja Openwrt, czy ustawienia "switcha".
Sprawdze jeszcze na Xiaomi na mediateku, czuje ze bedzie inaczej.
Dziwne to bardzo i juz powoli trace pewnosc co i jak mi sie wydaje ze ma byc, z drugiej strony prędkości Wifi coraz bardziej daja w kość urządzeniom, tak btw.

Tak teraz zrozumiałem powoli, mój błąd metodyczny w robieniu speedtestow z komputera stacjonarnego....
Prawie zawsze robiłem testy z komputerow podpiętych pod AP.
I się dziwiłem ze wychodzi czasem 100 Mb/s czasem 500-600 Ms/s.
Bezpośrednio przy routerze mam 900 :-)
A tu diabeł tkwi w tym "małym pudełeczku" i chyba jest zależne od losowych klientow Wifi, które są podłączone albo i nie.

Nie chciało mi się iść do serwerowni i się wpiąć w główny switch.

Pozdrawiam

13

Ale czy to możliwe ze przez te pare lat z proste AP z max "bgn", zrobił się nieżly kocioł i każda komórka czy laptop nieźle obciąża CPU?
te wszystkie technologie (Fast Roaming) plus AC itp mogą mieć aż taki wpływ na switcha...Ciekawe...porobie testy.
Oba te AP mialy ten sam konfig (etc/wireless) dla hostapd.

14

Wiesz że ludzie by krzyczeli jak by coś takiego miało miejsce?

15

Ostatnio próbuje dociec co powoduje spadek wydajnosci Unifi w robocie (stare juz UAPy)- jakos mi sie kontroler Unifi coraz mniej podoba, może te kilka dodatkowych AP na OpenWRT spowoduje wyrzucenie tej sprawnie działajacej maszynki od Ubiqiti.
Kiedyś było dobrze, teraz jakoś OpenWRT z FastRoamingiem czy Meshem widze odzyskuje pałeczke.
Musze kiedyś od zera powyłączać urządzenia i zobaczyć co mi tu nie gra.

Dzięki za szybki odzew!

16

Cezary napisał/a:

Gigabit. Transmisja leci bezpośrednio po switchu i ap nie bierze w niej udziału (zakładając że też ma switch gigabitowy).

A jak to sprawdzić na ile wireless jest połączony z SoC switcha czy CPU czy odrębny - sprawdzałem te 2 modele na wikidevi, czy włączenie VLAN czy też brak/obecność DSA ma tu wiele do powiedzenia w tym moim przypadku.
Nie wiem czy ma też znaczenie, że konifiguracja wirelessu nie jest zwyczajna, tylko mam włączone opcje w  802.11r Fast Transition,
mam też włączone 802.11v czy 802.11k - kopiowałem ustawienia z UNIFi, którą mam "obok".

Ale też możnaby odłączyć od interfejsu "lan" i pokombinować inaczej tylko co jest tu alternatywnie w tym kernelu możliwe?

Pozdrawiam serdecznie

17

Możesz przecież to powyłączać i zobaczy jak się zachowuje.

Nie ma czegoś takiego jak "wireless jest połączony z SoC switcha". Masz tylko na jaki bitrate radio się zestawiło, każdy klient łączy się na swoim bitrate (różnych). A sam interfejs już dalej jest np. zbidgowwany z jedno z interfesjami przewodowymi.