1

Temat: Próba przywracania routera dsl-g624t

Dostałem router jak w temacie w niewiadomym mi stanie. Udało mi się podłączyć pod konsolę i okazuje się, że router chyba żyje, tzn. zgłasza się bootloader (ADAM2). Znalazłem instrukcję flashowania jego "brata" dsl-g524t (ta sama płytka, tylko z pustym miejscem na kartę wifi) tutaj. Wg. tego co jest napisane na pudełku routera wersja firmware która powinna pasować do niego to ta.
Połączyłem się do serwera ftp "oferowanego" przez bootloader i ustawiłem zmienne jak w archiwum z firmware (chodzi głównie o obszary pamięci). Przy próbie flashowania plikiem z archiwum wyskakuje błąd:

Adam2_AR7RD > Error: file for wrong endian.
ERROR: Store to media failed

Próbowałem flashować również firmwarem pobranym dla architektury ar7 z repozytorium openwrt (zmieniam wcześniej mapę pamięci jak w instrukcji dla dsl-g524t) ale tam otrzymuję błąd o błędnej sumie kontrolnej.

Cezary i inni doświadczeni użytkownicy, proszę o pomoc (mam nadzieję że jednak się coś da jeszcze z tym sprzętem zrobić).

2

Odp: Próba przywracania routera dsl-g624t

Ten pierwszy błąd związany jest z budować słowa procesora, po prostu nie dla niego to jest. Drugie - obraz musi mieć inną budowę, bo liczona suma kontrolna mu się nie zgadza. Być  może nie ten rev płytki po prostu i musisz poszukać odpowiedniego softu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

W sumie nie wiem czy dobrze flashuję bo w archiwum od dlinka są dwa pliki: jeden bez rozszerzenia, drugi z .img. Tutaj pokazują, że należy przesłać dwa pliki, tylko nie wiem czy w te same miejsca (img -> mtd0, bin -> mtd3)? Przy błędzie "file for wrong endian" flashowałem tylko plikiem bin i jako miejsce docelowe podawałem mtd4. Może tutaj jest błąd jeśli chodzi o wgrywanie natywnego firmware?

4

Całkiem możliwe. mtd0 to raczej bootloader, więc ostrożnie z tym

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Walczyłem dwa dni ale się poddaję. Za diabła nie chce się flashować. Wydaje mi się, że ma coś uszkodzone. Tak czy siak dzięki za pomoc.

6

zigi napisał/a:

Walczyłem dwa dni ale się poddaję. Za diabła nie chce się flashować. Wydaje mi się, że ma coś uszkodzone. Tak czy siak dzięki za pomoc.

Kolego ja mam taki sprzęt (no nie do końca, bo mam Asmaxa Ar 804gu jednak na tym co mam działa soft z Twojego routera).

Zawsze softa wygrywałem poprzez tiupgrade.

Ja to robiłem zazwyczaj tak:

1. Z ftp://ftp.dlink.cz/dsl/dsl-g624t/driver_software/     ściągasz sobie soft.
2. Ściągasz http://www.darkwolf.it/tpmod/?dl=item104
3. Rozpakowujesz paczkę z pkt 2 zostawiasz tylko tiupgrade.exe, tiupgrade.ini, tiupgrade.scp
4. Otwierasz plik tiupgrade.scp i edytujesz jego zawartość po zakończeniu zapisujesz.

setenv mtd0 0x900a1000,0x903f0000
setenv mtd1 0x90010090,0x900a1000
setenv mtd2 0x90000000,0x90010000
setenv mtd3 0x903f0000,0x90400000
setenv mtd4 0x90010000,0x903f0000
setenv autoload 1
setenv autoload_timeout 25
setenv my_ipaddress 192.168.1.1
setenv StaticBuffer 120
put config.DLinkEU-A_DSL-G624T.img mtd3
reboot
reconnect 3
put DLinkEU-A_DSL-G624T_singleimage_kernel_fs_V3.02B01T02.EU-A.20061124 mtd4
setenv autoload_timeout 5
reboot

5. Ustawiasz na sztywno IP 192.168.1.2 Maska 255.255.255.0
6. Uruchamiasz tiupgrade.exe, klikasz dalej kilka razy, włączasz router do prądu i czekasz.
Po około minucie powinno się wgrać.

Działa na Windows XP na Windows 7 wyskakiwał mi błąd.

Jeśli po skończonej operacji będą migać diody ( w moim przypadku były to chyba USB i Internet) spróbuj wgrać jeszcze raz.

Przed wgrywaniem sprawdź rozkład partycji bo mogą się różnić od tych co podałem, jak również nazwy konfigu i softu. POD ŻADNYM POZOREM NIE RUSZAJ PARTYCJI MTD2 I SPRAWDŹ 5 RAZY JEJ ROZMIARY Z TYMI PODANYMI W PACZCE Z SOFTEM. Uszkodzenie tej partycji wywala bootloader.

Jak już się z tym uporasz to mówię od razu do sprzętu da się wgrać Openwrt Kamikaze. Jednak ja miałem problemy ze zrobieniem czegokolwiek. Neostrada mi nie działała.

Napisz o efektach, pozdrawiam.

7

Próbowałem robić dokładnie to co robi program tiupgrade tylko "ręcznie", tzn. poprzez serwer ftp bootloadera. Mapę pamięci i resztę zmiennych ustawiłem przez konsolę szeregową zgodnie z tym co było w pliku dostarczanym z firmware d-linka i potem próba flashowania przez ftp. Przypuszczam, że może być uszkodzony switch bo strasznie się grzeje i często gdy się łączę z ftp bootloadera połączenie jest niestabilne. Samym programem tiupgrade też próbowałem ale też nic z tego.