Temat: Wybór routera do działania w trybie accesspoint

Cześć,
Potrzebuję kupić router/access point, który będzie działał w trybie mostu bezprzewodowego. "Odbierał" sygnał WiFi 2.4GHz z ubiquiti loco m2 i przekazywał dalej na porty LAN.

Na wstępie myślałem o netgear r6220, bo mam kilka tych routerków i działają ok ale może coś lepszego się znajdzie do tego zadania.

2

Odp: Wybór routera do działania w trybie accesspoint

Jeżeli to pod openwrt to raczej kup coś na atherosie niż na mediateku. Czasami relayd sprawia problemy przy mediatekach.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez artur5236 2023-03-05 16:35:23)

Cezary napisał/a:

Jeżeli to pod openwrt to raczej kup coś na atherosie niż na mediateku. Czasami relayd sprawia problemy przy mediatekach.

Tak, chciałbym pod openwrt. To jaki sprzęt proponujesz?

EDIT. W sumie teraz mi się przypomniało, że mam nieużywanego tp linka wdr3600, lepszy wybór niż netgear?

4 (edytowany przez Cezary 2023-03-05 16:36:42)

Bardzo dobrze sprawdzały się stare tplinki wdr4300 jeżeli wystarczy ci taka przepustowość. Kiedyś uruchamiałem też na AC (qualcommy na ipq4xx), chodziło też znośnie. Przestałem używać z powodu ilości sieci w powietrzu.

EDIT: wdr3600 też da radę.

5

OK, to konfiguruję WDR3600 i zobaczymy jaki transfer będzie ;D Loco m2 max ma chyba 150mbit

6

Trochę głupie pytanie jak sprawdzić czy mam wersję ar71xx czy ath79? Bo widzę,że takie dwa różne firmware są do pobrania ze strony eko.one.pl

7

Oba pasują do tego modelu. ath79 jest na dtsie i nie ma dynamicznego podziału pamięci flash. Jeżeli nie zmieniałeś flash to zainstaluj dowolną którą chcesz.

8

Jest tam już openwrt na tym routerze w wersji: OpenWrt 19.07-SNAPSHOT r11379-123d12eada / LuCI openwrt-19.07 branch git-21.266.55411-309cd7d i chciałem wgrać nowsze.

9

A wgrywaj, byle by bez zachowania konfiguracji.

10

85Mb/s - nie wiem czy wąskie gardło jest po stronie loco m2 czy wdr3600 ale transfer mi wystarcza.

11

artur5236 napisał/a:

OK, to konfiguruję WDR3600 i zobaczymy jaki transfer będzie ;D Loco m2 max ma chyba 150mbit

ile by nie miał po WiFi to jeżeli do niego wchodzi Net po kablu to już masz lejek na 100 Mbps bo taką podają prędkość portu:
https://openwrt.org/toh/hwdata/ubiquiti … loco_m2_xm
a jeżeli po wifi ma "WI1 MIMO config: 2x2:2" to przy 40MHz powinien zapinać odpowiedniego klienta na 300 Mbps, ale to tak na marginesie.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

12 (edytowany przez artur5236 2023-03-06 10:02:16)

W sumie to jeszcze mam pytanie, które mnie nurtuje. Korzystam z poradnika https://eko.one.pl/?p=openwrt-sta w celu skonfigurowania mostu bezprzewodowego. A dokładnie zastanawia mnie to rozgłaszanie dalej sieci bezprzewodowej.
A pytanie jest takie czy jeśli stworzę access point na tym samym radiu, to on będzie musiał działać na tym samym kanale co moje loco2?
Loco m2 ma ustawiony kanał 11.
WDR 3600 na radio0 ma kanał 11 i jest w trybie STA.
I teraz na WDR3600 na radio0 bym dalej chciał rozgłaszać to WiFi, czyli nie mam wyboru i musi to być kanał 11 czyli wzajemnie będą się zakłócały te 2 access pointy?

13

Tak, musi działać na tym samym kanale. Sta wymusza kanał do którego się podłączy, a jeżeli na tym samym radiu robisz dodatkowo AP to siłą rzeczy też będzie taki sam jak sta się podłączył, czyli 11.
Jeżeli rozgłaszanie robisz na drugim radiu (5GHz) to oczywiście możesz sobie na nim ustawić kanał jaki chcesz i jakie radio wspiera.

14

Cezary napisał/a:

Tak, musi działać na tym samym kanale. Sta wymusza kanał do którego się podłączy, a jeżeli na tym samym radiu robisz dodatkowo AP to siłą rzeczy też będzie taki sam jak sta się podłączył, czyli 11.
Jeżeli rozgłaszanie robisz na drugim radiu (5GHz) to oczywiście możesz sobie na nim ustawić kanał jaki chcesz i jakie radio wspiera.

Ok to w takim razie pytanie czy stworzenie dodatkowego AP na tym samym kanale nie stworzy więcej kłopotów niż pożytku.

15

Obetnie pasmo na radiu i pewnie coś tam się będzie zagłuszało.