1 (edytowany przez peter82kr 2022-09-07 18:03:34)

Temat: Pytanie o sqm na wersji 22.03

Ktos sie orientuje czy da sie ustawic sqm?Tzn czytalem ze czeesc pakietow jeszcze niezgodna z 22.03. Jak probowalem cos tam dlubac z tym to mi dzialalo tylko z uploadem i nie wzrastal ping przy zapchanym uploadzie. Przy downloadzie mialem bufferbloat i spada jakosc lacza do klasy c lub d.

Ktos zna konfig dla upc? Nie wiem jaki typ lacza ustawic bo ja sie dopiero ucze o sieciach. Prosil bym o pomoc. Z gory dziekuje i pozdrawiam. Download ustawilem na 85% a upload na 95%.

2

Odp: Pytanie o sqm na wersji 22.03

Pierwsza cześć - sqm został dostosowany i szuka iptables-nft jak nie ma czystego iptables, więc z 22.03 jest zgodny.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez peter82kr 2022-09-07 18:09:00)

Prosil bym o konfiguracje pod luci bo mi lawiej wyklikac jesli mozna.Dziekuje. Albo niech ktos napisze jaki typ lacza mam ustawic.Do mieszkania wchodzi koncentryk.

4

Ja nie używam, więc poczekaj aż ktoś inny się odezwie.

5 (edytowany przez peter82kr 2022-09-07 18:53:59)

Ok. Ale fajnie ze ktos sie zainteresowal. Dzieki.

Dobra znalazlem w instrukcji modemu to jest typ polaczenia docsis. Zaraz potestuje i zobacze czy to cos da.

Nie dziala na downloadzie. Klasa bufferbloat "D".

EDIT: Wlasciwie to jest EuroDOCSIS 3.0 i nie wiem jak to ustawic.

6

Próbowałeś nic nie przestawiać tylko pojechać na ustawieniach jakie są standardowo?

7 (edytowany przez peter82kr 2022-09-07 19:58:44)

Nie poniewaz zeby dzialalo to podobnoi musi byc wszystko pod twoje lacze ustawione ale zaraz sprawdze.

Nie dziala w zaden sposob podczas downloadu.Nie wiem moze bug jakis czy co.

Wiem co nie dziala.Zeby dzialalo to musi przyciac lacze tzn obnizyc download mam lacze 500mbit i pomimo uciecia nawet na poziomie 350mbit to dalej osiagam 500 cos jest nie tak dlatego , ze sqm nie przycina lacza.

Czytalem ze offloading moze powodowac problemy z qos a to jest sqm qos wic wylaczylem hardware offloading i zaczelo cos dzialac ale scielo mi tak lacze ze masakra i nie slucha ustawien przycinania.

8 (edytowany przez mar_w 2022-09-07 21:35:47)

dokumentacja mówi żeby dla DOCSIS ustawić w Adaptacji warstwy połączenia -> Narzut 22

...
For DOCSIS Cable - Choose Ethernet, and set overhead 22

sprawdź czy masz, ustaw jak nie masz...

# tc qdisc
...
qdisc cake 8025: dev eth3 root refcnt 2 bandwidth 350Mbit besteffort triple-isolate nonat nowash no-ack-filter split-gso rtt 100ms noatm overhead 22
...
qdisc cake 8026: dev ifb4eth3 root refcnt 2 bandwidth 350Mbit besteffort triple-isolate nonat wash no-ack-filter split-gso rtt 100ms noatm overhead 22

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

9

Mialem takie ustawienia dla portu wan.

10

Cezary napisał/a:

Pierwsza cześć - sqm został dostosowany i szuka iptables-nft jak nie ma czystego iptables, więc z 22.03 jest zgodny.

Powiem Ci że dziwnie działa ten SQM na R6220 i może to kwestia tej architektury.
A po zainstalowaniu sqm-scripts to doinstalował tylko:

# opkg list-installed | grep iptables
iptables-mod-ipopt - 1.8.7-7
iptables-zz-legacy - 1.8.7-7
tc-mod-iptables - 5.15.0-3

i wcale nie szukał iptables-nft... hmm

* DVBT2 - T230C *

11

Bo on chyba nawet nie jest w zależnościach, po prostu szuka jednego lub drugiego i wg kodu będzie wrzeszał w logach że mu brakuje jak ich nie znajdzie.

12 (edytowany przez mar_w 2022-09-08 13:08:03)

Ja nie używam tego i tak sobie włączyłem z ciekawości.
Dziwne jest to że na x86_64 potrafi trzymać bitrate ale tylko przy specyficznych ustawieniach.
np dla ustawień.
Down: 450000
Up:         5000
test Downloadu pokazuje tylko 276 Mbits/sec

natomiast dla ustawień:
Down: 450000
Up:     500000
test Downloadu pokazuje 422 Mbits/sec

Ustawiona wartość Up  nie powinna mieć wpływu skoro ja robię test Down, a tam jest cały czas ta sama wartość 450000 a więc można oczekiwać tych samych wartości w obu przypadkach.

EDIT: już wiem. Gdy ustawię Up na 5000 to pakietów zwrotnych jest tak mało, że pakietów dochodzących też jest proporcjonalnie mniej.
Jak ustawiłem Up na 7200 to poszło Down na 422 Mbits/sec
Czyli wychodzi na to, że Up musi być minimum około 1,6-1,8% Down dla dużych wartości Downloadu oraz minimum około 3% dla wartości rzędu Down 100000.
Ale to działa na x86_64

EDIT2 Jeden z ogólnopolskich dostawców Internetu posiada takie propozycje:
Down: 150 Up: 25 (16,6%)
Down: 300 Up: 25 (8,3%)
Down: 500 Up: 30 (6,0%)
Down: 750 Up: 40 (5,3%)
Down: 1Gb Up: 40 (4,0%)
I to by wyjaśniało dlaczego Up nie rośnie proporcjonalnie do Down.
Gdy pobieramy np 750 Mbps to w zasadzie nie mamy Uploadu lub znikomy, bo wszystko idzie na informacje zwrotne nawiązanych połączeń itp

Made in Poland: Żeby wysyłać nie możemy nic pobierać big_smile

* DVBT2 - T230C *

13

Ale to chyba tak dziala na calym swiecie. Komputer po odebraniu pakietu odsyla informacje do serwera ze go odebral. Dlatego pobieranie zawsze jest udane chyba ze nam zerwie neta. W innym wypadku w razie zagubienia pakietu serwer nie wiedzial by ktory wyslac ponownie. Tak to dziala od poczatkow internetu. Im szybciej pobierasz tym szybciej wysylasz informacje zwrotne potwierdzajace odbior pakietow.

14 (edytowany przez mar_w 2022-09-08 14:36:51)

tak, zapomniałem o tym, że wszystko jest liczone w tym przypadku, a nie tylko nowe połączenia wychodzące.
W pobieraniu ukryty jest upload i tego nie widać jawnie, skoro nic nie wysyłasz jawnie.

Wracając do meritum co nie zmienia faktu, że na R6220 ten SQM działa co najmniej dziwnie.

EDIT:

peter82kr napisał/a:

Ale to chyba tak dziala na calym swiecie. Komputer po odebraniu pakietu odsyla informacje do serwera ze go odebral. Dlatego pobieranie zawsze jest udane chyba ze nam zerwie neta. W innym wypadku w razie zagubienia pakietu serwer nie wiedzial by ktory wyslac ponownie. Tak to dziala od poczatkow internetu. Im szybciej pobierasz tym szybciej wysylasz informacje zwrotne potwierdzajace odbior pakietow.

Jakby się tak czepiać to napisałeś zbyt ogólnie. Uściślając, tak jest w przypadku tcp bo dla udp nic nie odsyła, nie korzysta z unikatowych identyfikatorów ani też nie nadaje numerów sekwencyjnych.
UDP to też część Internetu smile

* DVBT2 - T230C *

15 (edytowany przez peter82kr 2023-02-21 23:09:54)

Dziwne z buga nikt nie stwierdzil i przeszlo do wersji stabilnej sad .

EDIT: Ktos wie czy w najnowszej wersji openwrt 922.03.3) sqm zaczal dzialac prawidlowo na R6220. W sumie przesiadlem sie na mikrotika ale pytam dlatego ze jakby dzialalo to pozycze lub dam kumplowi r6220 z openwrt. Jesli nie dziala to nie pozyczam mu czegos co nie zmieni jego sytuacji.

16

Na forum sa informacje o edycji watku?Powyzej edytowalem wpis i przez dobe nikt nie odpowiedzial. Sam sprawdzilem ostatecznie sqm na najnowszej wersji + r6220. Okazuje sie ze przycinanie lacza nie dziala wcale razem z sqm. Zawsze ten sam transfer. Ale uzywalem sqm z tym odciazaniem procka w firewallu (odciazaniem softowym + hardwareowym). Bez tego r6220wyciagal tylko 100Mbit z hakiem. A jest informacja ,ze to odciazanie jest eksperymentalne i moze nie wspolgrac razem z qos/sqm. Nie wiem czy ja cos robie zle czy to sqm raz nie dziala tak raz nie dziala inaczej. Nie wiem czy z mojej winy czy nie. Testowalem tylko cake/piece of cake bo ludzie na yutubach tak ustawiali tzn default i nie dzialalo. Tzn dzialalo w jakims stopniu bo z braku obcinania lacza mialem +22ms ping. Na mikrotiku mam +1ms i to jakos zniose ale +22ms nie. Bez sqm na r6220 mialem ponad +100ms. Czyli sumarycznie mozna powiedziec, ze dziala czesciowo ale nie tak jak bym chcial.

17

Wykupiłeś jakiś abonament czy coś że spodziewasz się odpowiedzi w czasie poniżej 24 godzin? Jak ktoś jest zainteresowany tematem to go subskrybuje i widzi, jak chce odpowiedzieć to odpowiada, jak nie to nie. Nie oczekuj że specjalnie ludzie będą się rzucać do odpowiedzi.