Odp: ZTE MF286D - Openwrt
Tak, o taki. Ale wgraj sobie bez rozbierania.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Strony Poprzednia 1 … 59 60 61 62 63 … 156 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ale jak? W tym wątku jest aż 60 stron.
Ten interfejs włożyć USB do routera ? a piny dokąd mają iść ? Bez rozbierania czyli z pliku przez WWW ? To do czego mi ten interfejs ?
W pierwszym poście to jest. Z czego to wynika że nie zobaczyłeś tego? Lenistwo, niechęć czy jak?
USB wkłada się do komputera nie do routera. Piny z interfejsu masz podąłczyć do routera, tak jak przy każdym routerze.
W pierwszym poście to jest. Z czego to wynika że nie zobaczyłeś tego? Lenistwo, niechęć czy jak?
USB wkłada się do komputera nie do routera. Piny z interfejsu masz podłączyć do routera, tak jak przy każdym routerze.
Lenistwo bo napisałeś "wgraj bez rozbierania" - ale jednak trzeba jakoś 1sze lutowanie zrobić i kabelki wystawić, czy się mylę?
Nie, nie trzeba. Kabelki potrzebujesz tylko jeżeli chcesz wgrać przez bootloader lub zrobić backup partycji. Jak po prostu chcesz wgrać openwrt to nic nie musisz lutować.
Nie, nie trzeba. Kabelki potrzebujesz tylko jeżeli chcesz wgrać przez bootloader lub zrobić backup partycji. Jak po prostu chcesz wgrać openwrt to nic nie musisz lutować.
To dalej nie wiem - na owrt.org tylko ta instrukcja jest, a więc normalnie przez fabryczny www? przez tftp? najpierw plik initram? bez zmiany nazwy pliku?
Fabryczny soft nie posiada opcji aktualizacji przez www, więc nawet nie wiesz o czym piszesz.
- albo lutujesz kabelki do uarta i wgrywasz wykorzystując bootloader i tftp
- albo bierzesz framework i spod windowsowa go uruchamiasz i wgrywa się openwrt (i tu znów przeczytaj co i jak).
Albo jedno albo drugie. Pierwsza opcja pozwala też na zrobienie backupu, choć jeżeli aktualizowałeś sprzęt to te backupy są już dostępne chociaż by u mnie w razie czego. Ale pierwsza opcja to i lutowanie i więcej zabawy.
Którą opcją chcesz więc wgrać openwrt?
Fabryczny soft nie posiada opcji aktualizacji przez www, więc nawet nie wiesz o czym piszesz.
- albo lutujesz kabelki do uarta i wgrywasz wykorzystując bootloader i tftp
- albo bierzesz framework i spod windowsowa go uruchamiasz i wgrywa się openwrt (i tu znów przeczytaj co i jak).Albo jedno albo drugie. Pierwsza opcja pozwala też na zrobienie backupu, choć jeżeli aktualizowałeś sprzęt to te backupy są już dostępne chociaż by u mnie w razie czego. Ale pierwsza opcja to i lutowanie i więcej zabawy.
Którą opcją chcesz więc wgrać openwrt?
Kwestia powrotu do stockowego firmware - czy tu też wystarczy framework ?
Na 100% nie jestem pewien bo nigdy nie miałem potrzeby wracać. Ale ludzie w ten sposób bawią się w zmianę softu na różnych producentów, więc możliwe że tak.
Nie ,nie powrócisz frameworkiem do stocku ,trzeba to zrobić "ręcznie" ,tak jak jest podane w pierwszym poście.
Czy ktoś z Was podłącza do tego routera telefon stacjonarny do połączeń głosowych? Czy to działa po zainstalowaniu OpenWRT?
Wg tego wątku były takie próby i działało, jako że te gniazdka działają niezależnie od systemu operacyjnego.
Czy ktoś z Was podłącza do tego routera telefon stacjonarny do połączeń głosowych? Czy to działa po zainstalowaniu OpenWRT?
Działa połączenie w obie strony i to w HD i nawet po Volte
@smereka W której sieci i jaki FW w modemie? U mnie na prepaidach nie chce działać w żadnej ![]()
A w telefonie dziala Ci VoLTE na tych prepaidach? Bo to kwestia aktywacji tego i być może jakiejś nawet opłaty.
U mnie na Nordic B12 VoLTE na Tmobile działało (modem trzymał połączenie LTE podczas rozmowy ,nie zrzucał na 3G ,w przeciwieństwie do MF289F na tej samej karcie)
@smereka W której sieci i jaki FW w modemie? U mnie na prepaidach nie chce działać w żadnej
Testowałem na orange free na kartę, play rok ważności konta (chyba ta taryfa nie pamiętam dokładnie), fakt mobile, i karta plusa abonamentowa do internetu ale dzwonić na nią też mogę jak również karta abonamentowa plusa z nolimtem i pakietem do netu też działała. Z play był generalnie problem taki, ze raz te Volte działało a raz nie (widać po kolorze diody tej od internetu) czyli jak szło bo volte to migało cały czas na niebiesko ale czasem zrzucało do 3G i wtedy zielony kolor. Tylko w play działałoto losowo. Na plusie zawsze na niebiesko i tak samo na orange. Może kwestia zasięgu...
I pewnie też kwestia samej aktywacji. W Playu by aktywować volte, trzeba w trakcie włączania mieć ją w słuchawce z ichnej whitelisty, choć lecą na generycznym profilu. Mam kartę z T-Mo, na której łatwiej to aktywować, sprawdzę. Testowałem na Nju, Playu odnowa, Plushu i T-Mo na kartę. W takim nju nie da się tego aktywować explicite.
Nie ,nie powrócisz frameworkiem do stocku ,trzeba to zrobić "ręcznie" ,tak jak jest podane w pierwszym poście.
Obstawiam, że tak jak poprzednie routery owrt po jakimś czasie się troszkę uwali, i wtedy pomogło przywrócenie fabrycznego softu i z powrotem owrt. Nie mam pomysłu co mam zrobić jeśli ten ZTE się uwali, a procedura jak dla mnie dość ryzykowna jeśłi chodzi o operacje na NAND - linia kodu swoje a egzemplarz swoje. Frameworkiem nie zrobię też backupu. Jak obstawiacie - co wtedy ?
No co wtedy....wówczas nie majac nic do stracenia wypatraszasz go. Hot air w dłoń wylutowujesz Nanda, szukasz gdzieś dumpa całej kości, programujesz w zewnętrznym programatorze i liczysz na cud, że radio na danych art od innej sztuki ruszy.
W mojej opinii lepiej od razu go wypatroszyć porobić kopie wszystkich partycji przez uarta i wówczas zabawa w openwrt.
Mniej inwazyjna metoda niż wylut kości
@wisipior: wgrywaj, bo widzę że zamartwiasz się na zapas.
I pewnie też kwestia samej aktywacji. W Playu by aktywować volte, trzeba w trakcie włączania mieć ją w słuchawce z ichnej whitelisty, choć lecą na generycznym profilu. Mam kartę z T-Mo, na której łatwiej to aktywować, sprawdzę. Testowałem na Nju, Playu odnowa, Plushu i T-Mo na kartę. W takim nju nie da się tego aktywować explicite.
Ok, po ręcznej aktywacji w Timo się udało. Zagadał i bananaphone (Nokia 8110 4G) i MF286D. Poprzedni MF286 już zrzuca do 3G, co nie jest niespodzianką, choć APNy od IMS były podefiniowane w modemie standardowo. W Plusie też zadziałało, ale tu Nokia już nie chciała.
Hej, chce wymienić B525 na ZTE MF286D, jak zobaczyłem, że można wgrać na niego open-wrt to jeszcze bardziej chce to zrobić.
Mam pytanko, czy da radę używać na nim voip po sip? ofc, zmieniając oryginale oprogramowanie na openwrt
Hej, chce wymienić B525 na ZTE MF286D, jak zobaczyłem, że można wgrać na niego open-wrt to jeszcze bardziej chce to zrobić.
Mam pytanko, czy da radę używać na nim voip po sip? ofc, zmieniając oryginale oprogramowanie na openwrt
Rozwiń myśl? Jeżeli chcesz wykorzytasz wbudowane porty rj11 to jw. one same już działają bo są obsługiwane "sprzętowo" przez modem. Jeżeli zaś masz na myśli jakiś soft/bamkę, to jak na każdym openwrt.
Sebol2934 napisał/a:Hej, chce wymienić B525 na ZTE MF286D, jak zobaczyłem, że można wgrać na niego open-wrt to jeszcze bardziej chce to zrobić.
Rozwiń myśl? Jeżeli chcesz wykorzytasz wbudowane porty rj11 to jw. one same już działają bo są obsługiwane "sprzętowo" przez modem. Jeżeli zaś masz na myśli jakiś soft/bamkę, to jak na każdym openwrt.
Tak chciałbym wykorzystać porty rj11. Przykładowe info z internetu (które imo oddaje sens):
Dwa złącza telefoniczne mogą być wykorzystane do połączeń VoIP (są to rozmowy telefoniczne wykonywane przez internet). Druga funkcjonalność portów telefonicznych to CS Voice. Urządzenie zachowuje się jak bramka GSM, która jednocześnie rozdziela internet. Po podłączeniu telefonu stacjonarnego, możesz z niego dzwonić i odbierać połączenia - wszystko za pośrednictwem włożonej karty SIM.
Ten router na 100% wspiera na oryginalnym oprogramowaniu CS Voice - ja tego nie potrzebuję.
Chciałbym wykorzystać te dostępne porty rj-11 do połączeń przez VOIP, za pomocą protokołu SIP. Do tych portów rj-11 podłączę analogowy telefon (nie telefon voip), nie chce zmieniać telefonu ponieważ obsługuje go Babcia i każda zmiana jest dla nie trudna.
Nie da się. Nie ma dostępu programowo do tych RJ11, są samodzielnie kontrolowane przez modem (i działają tak po prostu).
Strony Poprzednia 1 … 59 60 61 62 63 … 156 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc