Temat: Docker na OpenWRT
Miałem ostatnio okazję do pobawienia się Dockerem na OpenWRT. Generalnie chciałem zainstalować i uruchomić Pi-Hole za pomocą Dockera.
Punktem wyjścia był post Running PiHole on OpenWrt (x86/RPi) using Docker jednak w tym poście zakłada się, że Docker jest odpalany na routerze. Moje założenie natomiast było takie, że komputerek z Dockerem nie pełni funkcji routera. Ma po prosu tylko LAN i tyle.
Efektem tych zabaw jest zestaw skryptów bashowych tworzących własne obrazy OpenWRT z wstępnie zainstalowanym i skonfigurowanym Dockerem.
Wykorzystuję po prostu ImageBuildery z OpenWRT z własnymi skryptami startowymi i kilkoma plikami konfiguracyjnymi. Generalnie już po pierwszym uruchomieniu z tego obrazu powinno być możliwe uruchomienie kontenera dockerowego.
Jest to więc dla tych co linii komend w Linuksie się nie boją. Może się to komuś jeszcze przyda - chociażby jako inspiracja do własnych zabaw.
Początkowo wygrzebałem z szuflady starą malinkę pierwszej generacji. Potem jednak przesiadłem się na innego staruszka: Olimex OLinuXino LIME A10. Ten drugi komputerek radzi sobie zdecydowanie lepiej niż stara malina. Potem dołożyłem jeszcze generatory obrazów dla komputerków NanoPi NEO oraz OrangePi One. Po prostu mam te komputerki i mogę przetestować czy generatory działają. Na pewno da się stworzyć skrypty dla nowszych Malin ale nie mam w tech chwili żadnej pod ręką.
Okazuje się, że Pi-Hole zainstalowany z Dockera działa całkiem przyzwoicie nawet na tej starej malinie. Odpalenie systemu oraz instalacja kontenera trwa dłuuuugo ale gdy się już wszystko zainstaluje i uruchomi to działa całkiem znośnie - nie ma co narzekać.