1

Temat: Debian 11 konfiguracja sieci

W ramach edukacji na komputerze x86 zainstalowałem Debian 11 z interfejsem graficznym oraz HA i Supla.
Zainstalowałem również Cockpit - interfejs webowy do serwera.

Chciałem ustawić stały adres IP, maskę i bramę, dns.
W Internecie jest napisane że robi się to w /etc/network/interfaces

Jednak w pierwszej kolejności ustawiłem to co chciałem z poziomu graficznego wybierając Sieć, Interfejsy i poszczególną kartę, wifi czy lan gdzie z Automatyczne DHCP zmieniłem na Ręczne i wpisałem z ręki adres IP, maskę i bramę, dns. Również to samo można wykonać z Cockpit wpisując w przeglądarkę adres_IP_serwera:9090

Wszystko działa, serwer ma stałe IP dla wifi oraz lan, które ustawiłem.
Myślałem że po tym jak zrobiłem w/w to w pliku /etc/network/interfaces
zobaczę wykilkaną przeze mnie w interfejsie graficznym konfigurację.
A tak nie jest. Pliku /etc/network/interfaces nic się nie zmienił i zawiera tylko.

source /etc/network/interfaces.d/*

auto lo
iface lo inet loopback

Pytanie gdzie zapisały się ustawienia sieci które zrobiłem z poziomu graficznego.
I teraz jak zrobię ręczne ustawiania w /etc/network/interfaces to które ustawienia będą obowiązywać, te czy wyklikane graficznie?

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

2 (edytowany przez Cezary 2023-02-12 20:49:27)

Odp: Debian 11 konfiguracja sieci

/etc/netplan/*?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Naprowadziłeś, dziękuję.
/etc/NetworkManager/system-connections
Są tam 2 pliki interfejsów, które ustawiłem ręcznie.
Rozumiem że może tak zostać. Nie ma potrzeby robić tego w /etc/network/interfaces ?

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

4

I teraz zastanów się co właściwie chcesz zrobić. Czy zdajesz się na system czy używasz networkmanagera do zabawy z siecią. Bo albo jedno albo drugie, networkmanager nie będzie dbał o interfejsy które są w networku zdefiniowane. ale jeżeli je definujesz to całkowicie zbędne jest posiadanie networkmanagera.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez krynio 2023-02-12 21:45:29)

Ok. Docelowo wyłączę networkmanagera. Zakładając że pozostanę przy komputerze x86 i Debian HA i Supla. Bo na razie to tylko test i edukacja. Mam raspberry pi 3B+ które jest za słabe na obsługiwanie HA i Supla. Na testy wziąłem dzieci mini pc x86 Intel YL-N3160-V1 8GB Rami, dysk SSD. Miłe zaskoczenie że watomierz pokazuje zużycie tego mini pc w przedziale 6W-7W. Gdzie zaznaczyć trzeba że jest tam karta wifi Intel Corporation Wireless 7260 (Dual Band Wireless-AC 7260) przez którą odbywa się komunikacja. Może jakbym ją wymontował to zużycie energii jeszcze by spadło.

Od wielu lat nie miałem do czynienia z instalowaniem linux poza obrazami Live. Instalując Debian 11 byłem w szoku jak to poszło do przodu. Do wyboru różne wersje instalatora, w tym graficzna w j. polskim. W trakcie poprosiło o sterowniki, do WiFi i Lan. Ściągnąłem z neta iwlwifi-7260-17.ucode oraz rtl8168e-3.fw klikałem dalej jak w Windowsie i wszystko poszło bez problemów wink