1

Temat: dnsmasq i własny dns w lanie

Cześć!
Prośba o poradę, bo niestety nie mam jak chwilowo pobawić się i przetestować (wszystkie posiadane urządzenia z openwrt działają w użytkowanej sieci, wykorzystywanej po 17-20h)
Potrzebuję w sieci lokalnej uruchomić własny dns. Nie chcę do tego celu używać binda, usługi dns w WS2018 bo de facto potrzebuję raptem dwa adresy local1.domena.pl i local2.domena.pl kierujące na serwer linuxowy z webserwerem.

Doczytałem, że można do tych celów zaprzęgnąć dnsmasq. Poratujecie linkiem, albo poradą jak przekierować domeny na adresy serwerów linuksowych w lanie?
Mówiąc wprost potrzebuję sytuacji, kiedy użytkownik wklepie w przeglądarkę local.domena.pl - przekierowało go na np. 10.0.0.10 itp

Dobrze kombinuję?

Router  Gargoyle PL 1.6.2.2  Cezarego. 3420 z exrootem.

2

Odp: dnsmasq i własny dns w lanie

Np. http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … nazwyhosta

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez elroy 2015-11-16 19:58:26)

No widzisz, a kombinowałem jakąś gwiazdę śmierci.

Jak ustawić teraz serwery dns w routerze i dla klientów dhcp?
W Konfiguracja/System/Sieć lokalna / LAN mam ustawione: Domyślne serwery DNS od operatora. Ustawić DNS na adres routera? Zadziała taki zabieg?

W etc/resolv.conf mam

search router-firma1
nameserver 127.0.0.1

4

Domyślnie klienci dostają adres i dns routera. Chcesz inaczej to przeczytaj link który dostałeś.

5

Dzisiaj już nie sprawdzę niestety. Dzięki wielkie za pomoc, w razie czego wrócę do tematu jutro.

6

Cześć,

Podpinam się pod ten temat zakładając że w linku Cezarego jest odpowiedz - ale czegoś nie zrozumiałem.

Mianowicie, mam w mojej sieci komputerek z usługą na porcie:
192.168.1.6:9999
i chciałbym wpisując w dowolnym komputerze (w jego przeglądarce) w mojej sieci
w jej adresie wpisując "rolety" trafić na stronę www znajdującą się pod 192.168.1.6:9999

dopisanie do /etc/host
127.0.0.1 localhost
192.168.1.6 rolety

umożliwiło mi tylko że z poziomu routera mogę pingować "rolety".
w przypadku
192.168.1.6:9999 rolety
nie działa w ogóle

Urządzenia w mojej sieci zapytania DNS kierują do routera, ale wyszło mi że plik hosts to tylko na danej maszynie działa. Czy mój przypadek wymaga konfiguracji poprzez iptables, lub jest inna jakaś metoda?
Może da się to wyklikać w Luci?

Pozdrowienia
R

7

192.168.1.6:9999 rolety to nie jest poprawny wpis. Ma być samo 192.168.1.6 rolety

Jeżeli na komputerze masz jako dns adres routera to komputer też musi rozpoznawać nazwę hosta "rolety". W przeglądarce wtedy wprowadzasz http://rolety:9999

8

Cezary, dziękuje, a jak zrobić bym nie musiał dodawać na końcu 9999 ?
Mnie to nie robi różnicy, ale domownikom już tak.

9

To postaw na tej  maszynie o adresie 192.168.1.6 usługę na porcie 80 lub rób redirect portu 80 na 9999.