Temat: TOR - problem z konfiguracją

Witam,
Czy bawił się ktoś z Was z konfiguracją sieci tor dla OpenWRT? Ja próbowałem wg. instrukcji ze strony: http://openrouter.info/index.php?option … ;Itemid=61 ale niestety bez powodzenia. Wszystko przeprowadziłem krok po kroku tak jak w tutorialu. Pojawia mi się nowa sieć bezprzewodowa, dostaje w niej adresację 192.168.2.x, wszystko wydaje się być ok, jednak przeglądarka nie może się dobić do internetu. W logach tora, mam 100% done, connected itp. Przeglądam ten tutorial i jakoś nie widzę wyjścia na zawnątrz... czy czegoś tam nie brakuje? I druga sprawa - adresacja. Moja sieć lokalna to 192.168.0.x, czy zatem nowopowstała sieć powinna mieć taką samą? (w tutorialu jest 192.168.2.x i tak też konfigurowałem). Będę wdzięczny, gdyby był ktoś w stanie pomóc!

2

Odp: TOR - problem z konfiguracją

Skoro ja to pisałem to jestem w stanie pomóc smile

Tak dostajesz .2.x bo taka jest adresacja tej sieci. W firewallu masz zdefiniowane wyjście z sieci tor do wanu, więc połączenie powinno być nawiązane.

To że przeglądarka nie może się dobić może też świadczyć o braku połączenia z siecią tor. Sprawdź czy np. zwykłe ping eko.one.pl zadziała (z podłączonego komputera).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

na wstepie Cezary dzieki za tutorial - od dawna ciekawilo mnie czy sie da zrobic tora takiego na openwrt wink

teraz przejde do wyciagania wiedzy big_smile - o ile pozwolisz wink :

1. piszesz zeby dal ping z podlaczonego komputera - z sieci 2.1 ?

ja mam: docelowy port jest nieosiagalny, jak wylacze firewall to to nic nie zmienia
strony oczywiscie nie dzialaja, tail -f /var/tor.log pokazuje 100% bootstrap.

z normalnej sieci wiadomo normalnie idzie (bo nie przez tor)...

1b. inna sprawa ze przez wifi nie dostaje 2.x tylko musze recznie - cos pewnie zepsulem z dhcp wink - niewazne

2. czy mozna to zmienic to zeby caly lan szedl przez tor / konkretny port?

2a. w pliku networks wskazujemy wlan0, wskazanie i dublowanie eth0.1 pewnie sie nie powiedzie?
2b. jak zdefiniowac konkretny port lanu jako ten gdzie chcemy tora?
systemowe mamy: eth0.1 - lan, eth0.2 - wan, wlan0 - wifi, i co dalej?

Wszystkie posty dotycza: TP-LINK TL-WR1043ND

Za pomoc Cezarego w poscie powyzej i ponizej dziekuje z gory :-)

4

1 ogólnie - to nie ma połączenia. Cały ruch z sieci .2.x idzie przez tora; o ile przekierowane są porty (nat-extra zainstalowałeś, prawda?  sh /etc/firewall.user nie zwraca błędów?

2. zmień interfejs tor na lan po prostu
2b. nowego vlan'a robisz przypisanego do określonego portu. Powstanie nowy interfejs, np eth0.9 i jego podaje w ifname w sekcji tor.

5 (edytowany przez robo1973 2011-09-08 17:39:43)

Cześć !! Zrobiłem wszystko zgodnie z opisem, z torem się łączę, sh /etc/firewall.user  nie zwraca nic.Pinguje. Nie mogę nawiązać połączenia radiowego z internetem. Komp sie łączy ale netu brak. Jak może być jescze przyczyna?

6

Trasa domyślna nie jest na interfejs tora?

7

pod putty wpisałem:
iptables -t nat -A PREROUTING -i wlan0 -p udp --dport 53 -j REDIRECT --to-ports 9053
iptables -t nat -A PREROUTING -i wlan0 -p tcp --syn -j REDIRECT --to-ports 9040

o to chodzi?

8

To akurat w firewall.user powinno być.

9

Faktycznie. Już poprawiłem. Jak ustawić tą trasę domyślną na tora?

10

Nie musisz. Jeżeli podłączony jesteś do interfejsu wlan który jest osobną podsiecią to wszystko ma iść przez tora, bo to jego interfejs.

11

/etc/config/wireless

config wifi-iface
  option device radio0
  option network tor
  option mode ap
  option ssid hotspot
  option encryption none

Jeżeli w option network wpiszę LAN to działa mi net. Natomiast po wpisaniu tor to nie.
Konfigurację mam zgodnie z opisem? Co może być przyczyną. Tor startuje

12

Nie startuje. Przedtem pokazłeś - ani nie miałes interfejsu, ani trasy związąnej z interfejsem tora.

13

Możesz mi powiedzieć jak zrobić interfejs i trasę ?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel … b1ce9.html

14

Sama się zrobi. Po porstu uruchom tego tora.

15 (edytowany przez robo1973 2011-09-13 17:13:19)

To już niewiem Tor się uruchamia
Sep 13 18:06:04.752 [notice] Bootstrapped 90%: Establishing a Tor circuit.
Sep 13 18:06:07.743 [notice] Tor has successfully opened a circuit. Looks like client functionality is working.
Sep 13 18:06:07.743 [notice] Bootstrapped 100%: Done.
I nic po wi fi niema netu

pojawia się wlan0 w trasach

16

A widzisz gdziesz wlan0 w trasach które podaleś?

17 (edytowany przez robo1973 2011-09-13 17:18:56)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel … 19577.html

config 'interface' 'tor'
  option 'ifname'   'wlan0'
  option 'proto'    'static'
  option 'ipaddr'   '192.168.1.1'
  option 'netmask'  '255.255.255.0'

18

Zła numeracja sieci. Po co więc pokazujesz poprzednie obrazki które nic nie wnoszą do tematu?

19

Hyy już się pogubiłem. Jeżeli wlan ma adresacje IP 192.168.1.1 to czy config 'interface' 'tor' ma ten sam ip czy inny z puli?

20

Ma mieć inny.

21

Witam,
Ostatnio powróciłem do tematu i znów problem. Tym razem na nowszej wersji Tora bo 0.2.2.35, którą zdaje się, że konfiguruje się troszkę inaczej. Tak więc ma utworzony interface tor, wg. instrukcji Cezarego, na nim otwarte porty UDP 67,9053 oraz TCP 9040. iptables ręcznie pisać nie trzeba, bo z tego co zauważyłem instalacja tora dorzuca do firewalla:

config 'include' 'tor_include_file'
option 'path' '/etc/tor.firewall'

W /etc/config/tor zmieniłem interface na utworzony przez Cezarego oraz wybrałem enable. Startuję tora i mam taki oto komunikat:

Jan 03 21:15:29.947 [notice] Tor v0.2.2.35 (git-b04388f9e7546a9f). This is experimental software. Do not rely on it for strong anonymity. (Running on Linux mips)
Jan 03 21:15:29.954 [warn] ControlPort is open, but no authentication method has been configured.  This means that any program on your computer can reconfigure your Tor.  That's bad!  You should upgrade your Tor controller as soon as possible.
Jan 03 21:15:29.959 [notice] We were compiled with headers from version 2.0.15-stable of Libevent, but we're using a Libevent library that says it's version 2.0.14-stable.
Jan 03 21:15:29.960 [notice] Initialized libevent version 2.0.14-stable using method epoll. Good.
Jan 03 21:15:29.961 [notice] Opening Transparent pf/netfilter listener on 192.168.2.1:9040
Jan 03 21:15:29.961 [warn] Could not bind to 192.168.2.1:9040: Cannot assign requested address
Jan 03 21:15:29.962 [notice] Opening DNS listener on 192.168.2.1:9053
Jan 03 21:15:29.962 [warn] Could not bind to 192.168.2.1:9053: Cannot assign requested address
Jan 03 21:15:29.962 [notice] Opening Control listener on 127.0.0.1:9051
Jan 03 21:15:29.963 [notice] Closing partially-constructed listener Control listener on 127.0.0.1:9051
Jan 03 21:15:29.964 [warn] Failed to parse/validate config: Failed to bind one of the listener ports.
Jan 03 21:15:29.964 [err] Reading config failed--see warnings above.

Tak jakby nie były otwarte te porty. Mogę prosić o jakąś pomoc? Co robię źle?

22

Lub jest uruchomiony w tle już po prostu lub nie uruchomiłeś interfejsu z danym adresem ip.

Zrobiłem dwa dni temu komuś konfigurację na 0.2.2.35 wedle instrukcji - działa jak jak było, więc jest ok wszystko smile

23

PS. W repo nie ma 0.2.2.35. Jezeli zabrałeś go ode mnie, to on pochodzi z gargoyle, a tam jest całkiem inaczej to rozwiązane. Podmienię zraz plik to sobie zainstaluj jeszcze raz.

24

brałem z http://ecco.selfip.net/backfire/ar71xx/packages

Sorry być może głupie pytanie, ale jak się uruchamia interface:)

25

To zainstaluj jeszcze raz.

ifup tor wg przykładu w poradniku.