Odp: ZTE MF289F - Porting OpenWRT
Zrób
sms_tool -D -d /dev/ttyUSB1 at "AT+ZULCA?"I pokaż co wyszło. Jak nie masz sms_tool to zainstaluj pakiet sms-tool
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF289F - Porting OpenWRT
Strony Poprzednia 1 … 25 26 27 28 29 … 45 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zrób
sms_tool -D -d /dev/ttyUSB1 at "AT+ZULCA?"I pokaż co wyszło. Jak nie masz sms_tool to zainstaluj pakiet sms-tool
# sms_tool -D -d /dev/ttyUSB1 at "AT+ZULCA?"
AT+ZULCA?
ERROR
jw.
Modem w MF286D mógł albo agregować 3 pasma DL i mieć jedno UL , albo mieć 2pasma UL i DL. ( więc agregacja UL skutkowała ty,m ,że się ograniczało DL).
W MF289F skoro tego problemu nie ma ( przy agregowaniu dwóch UL może agregować 3 lub więcej DL) to po co chcecie wyłączać agregację UL ?
Ależ nie chcemy.
Chciałem się tylko pobawić.
Na oryginalnym FW miałem transfer DL/UP - 272/54, a na OpenWrt mam 132/72 i się zastanawiam z czego to wynika.
Ponad 200 Mbps było powtarzalne.
Swoją drogą to FW tego modemu to niezły śmietnik, jest w nim obsługa gps/wifi/tftp itd.
Jeżeli AT+ZULCA? zwraca ERROR to albo modem tego nie ma albo jest to inne polecenie. A jakie to już musisz znaleźć np. w oryginalnym sofcie.
Czy w oryginalnym sofcie była możliwość włączenia agregacji na UP?
Niestety nie pamiętam, musiałbym przywrócić oryginał, będę i tak to robił, żeby sprawdzić, czy dalej jest różnica, ale dopiero w sobotę.
Jeżeli AT+ZULCA? zwraca ERROR to albo modem tego nie ma albo jest to inne polecenie. A jakie to już musisz znaleźć np. w oryginalnym sofcie.
Czy w oryginalnym sofcie była możliwość włączenia agregacji na UP?
W niemieckim Vodafone nie było.
No to nie ma możliwości.
Hello I tried to make a call with an at02 changing voice_work_type to voice but when I pick up the handset there isn't the usual intermittent sound but a steady sound, then, when I go to dial a number after that there is an intermittent sound, as if the line was dropped, not the typical sound of a call in progress. Can any modification be made to make the phone calls work? When voice_work_type is set to voip the sound is typical of a common call but after the composition of the number the result is the same.
Sorry, this is not related to openwrt in any way.
Sorry, this is not related to openwrt in any way.
but i read about this at page 11 of this thread... also for voip
Yes, it works, but regardless of the system. This is not related to openwrt.
Ależ nie chcemy.
Chciałem się tylko pobawić.
Na oryginalnym FW miałem transfer DL/UP - 272/54, a na OpenWrt mam 132/72 i się zastanawiam z czego to wynika.
Ponad 200 Mbps było powtarzalne.
..
Przywróciłem oryginalny FW i wrócił transfer >200 Mbps DL, na OpenWRT nie byłem w stanie przekroczyć magicznego 150 Mbps.
Macie może jakieś pomysły ?
@rybirek a miałeś na OpenWRT włączony 'flow offloading' ?
@rybirek: jak/czym to mierzyłeś?
@Payti - nie, nie miałem.
@Cezary - speedtest.net /speedtest.pl
Orange B7+B1+B3+B20
To koniecznie włącz i zobacz jak będzie: Sieć -> Zapora sieciowa -> Programowy flow offloading (i sprzętowy).
pozdr,
Yes, it works, but regardless of the system. This is not related to openwrt.
with my zte isn't working, I'm lookng for try to make a call with sms tool and at command but I don't know the code to use, to see if it works
Cezary napisał/a:Yes, it works, but regardless of the system. This is not related to openwrt.
with my zte isn't working, I'm lookng for try to make a call with sms tool and at command but I don't know the code to use, to see if it works
Try ATD<number>;
To koniecznie włącz i zobacz jak będzie: Sieć -> Zapora sieciowa -> Programowy flow offloading (i sprzętowy).
pozdr,
Bez zmian, brak efektu.
Można ten modem skonfigurować jako rndis, tak jak na orginalnym FW ?
@Payti - nie, nie miałem.
@Cezary - speedtest.net /speedtest.plOrange B7+B1+B3+B20
Ale po kablu, po wifi? Ponad to wiesz że speedtest nie jest miarodajny. Jeżeli robiłeś to wifi to nie rób, zmień na kabel i włącz flow offloading.
Try ATD<number>;
first it reports "No response from modem" without ; then I added ; and the result is this:
no carrier
no response from modem.
maybe it tries to fall in 2g. I don't know the command to view if 2g is excluded.
rybirek napisał/a:@Payti - nie, nie miałem.
@Cezary - speedtest.net /speedtest.plOrange B7+B1+B3+B20
Ale po kablu, po wifi? Ponad to wiesz że speedtest nie jest miarodajny. Jeżeli robiłeś to wifi to nie rób, zmień na kabel i włącz flow offloading.
Przyjmijmy, że zawsze łącze się po kablu...
Na oryginalnym FW test przed chwilą.
Na OpenWRT niezależnie co bym robił, to nie jestem w żaden sposób w stanie przekroczyć magicznego 150/75, mimo że modem teoretycznie tak samo agreguje pasma.
SpeedTest - pobierając duży plik ze swojego zdalnego serwera jest analogicznie.
Jedyne co przychodzi mi do głowy to qmi vs. rndis
Ten modem jest zawsze qmi w openwrt, w oryginalnym sofcie on może mieć inne sterowniki (producenta).
Strony Poprzednia 1 … 25 26 27 28 29 … 45 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF289F - Porting OpenWRT
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc