26

Odp: Jaki router kupic?

To świadczy tylko o tym że więcej jest osób obserwujących niż udzielających się.
W sumie jak zaczyna się dyskutowanie o jakim sprzęcie to zaraz znika z oferty.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

Niedlugo opisze moje wrazenia i podstawowe testy z Netgear Rax120v2 zrobie tez pomiary pradu. Z tego pacjenta to tez niezla bestia. Na razie biedaczysko funkcjonuje na OFW czyli fundamecie cc 15.05 ale juz niedlugo go uwolnie mam nadzieje spod tej meczarni.

28

smereka napisał/a:

Niedlugo opisze moje wrazenia i podstawowe testy z Netgear Rax120v2 zrobie tez pomiary pradu. Z tego pacjenta to tez niezla bestia. Na razie biedaczysko funkcjonuje na OFW czyli fundamecie cc 15.05 ale juz niedlugo go uwolnie mam nadzieje spod tej meczarni.

E tam, ładuj snapshota, interesuje mnie wydajność USB i wireguard, czemu wybrałeś raxa?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

29

W dobrej cenie byl alternatywa taka do xiaomi ax3600.Jak xiaomi nawali na podmiane a jak sie sprawdzi to na glowny router.

30

@smereka gdzie dorwałeś RAX'a ale v2 w dobrej cenie? Możesz napisać ile $ dałeś jeśli można wiedzieć ?

Pozdr,

Banana Pi BPI-R3 + SFP GPON ONT Nokia G-010S-A + LTE FIBOCOM L860-GL-16 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
Zyxel T56 EX5601-T1 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.85)
Xiaomi AX3600 (OpenWrt NSS SNAPSHOT, kernel 6.12.92)
OpenWRT NSS builds for Xiaomi AX3600 by @Payti

31

Na znanym portalu.Byl uszkodzony. Ale ja lubie zabawy z multimetrem i lutownica i naprawilem.Troche elementow do wymiany bylo.Prawie caly dzien zeszlo.W sumie caly koszt wyszedl cos ponad 300 zl wiec dla mnie akceptowalna cena.Natomist normalna cena okolo tysiaka to dla mnie za drogo.Na razie magluje Ofw.Poki co 2 dni dziala stabilnie.Stworze oddzielny watek jak juz bede wpiety uartem i wgram openwrt.

32 (edytowany przez Payti 2023-02-05 11:18:27)

A jak z głośnością tego wiatraczka chłodzenia jest w Rax120v2? Słychać go w dzień lub nocą jak jest cisza ?

Jak rozpoznać po kodzie że to wersja Rax120v2 , bo była też wcześniejsza Rax120?

Banana Pi BPI-R3 + SFP GPON ONT Nokia G-010S-A + LTE FIBOCOM L860-GL-16 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
Zyxel T56 EX5601-T1 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.85)
Xiaomi AX3600 (OpenWrt NSS SNAPSHOT, kernel 6.12.92)
OpenWRT NSS builds for Xiaomi AX3600 by @Payti

33 (edytowany przez smereka 2023-02-05 12:44:13)

Tutaj kontynuujemy dalszy wywód o rax120v2

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 43#p281443

34

smereka napisał/a:

Jak nie potrzebujesz USB i 3 porty pod LAN Ci wystarczy to szukaj w dobrej cenie xiaomi 3600. Ja go ostano nabyłem na testy i już wiem, że zastąpi mi i tak dość dobrego jak na swoje czasy dziadusia netgeara r7800. Xiaomi ma lepszy od niego zasięg wg. moich testów. U mnie te xiaomi sprawdza się znakomicie jestem bardzo zadowolony z wydajności po wifi.

A czy musi być chińskiej firmy router? Najchętniej coś podobnego do Cudy X6

Cybe napisał/a:

Jak ci AC nie jest potrzebne, to możesz rozejrzeć się za WDR4900 V1 – co prawda na Eko nie ma wsparcia, ale bierzesz sobie „golasa” ze strony projektu i doinstalowujesz co chcesz.

Jednak AC przydało by się może zmienię prędkość internetu. Co jeszcze mógłbyś polecić?

35

Nivez napisał/a:

Jednak AC przydało by się może zmienię prędkość internetu. Co jeszcze mógłbyś polecić?

Np. coś stąd na IPQ: https://openwrt.org/toh/views/toh_avail … 28_ax-wifi

36

Nie musi byc chiński.Generalnie mi osobiscie moze byc wyprodukowany obojetnie gdzie.Najwazniejsze dla mnie sa bebechy i openwrt na nim.I akurat ten ax3600 ma niezle bebeszki

37

Cybe napisał/a:
Nivez napisał/a:

Np. coś stąd na IPQ: https://openwrt.org/toh/views/toh_avail … 28_ax-wifi

A mógłbyś polecić coś konkretnego? Nie znam się na routerach i nie wiem który na obecną chwilę warto wziąć a który nie

smereka napisał/a:

Nie musi byc chiński.Generalnie mi osobiscie moze byc wyprodukowany obojetnie gdzie.Najwazniejsze dla mnie sa bebechy i openwrt na nim.I akurat ten ax3600 ma niezle bebeszki

Rozumiem Twoje podejście, dzięki. Ewentualnie może coś jeszcze mógłbyś polecić?

38

Nivez napisał/a:

A mógłbyś polecić coś konkretnego? Nie znam się na routerach i nie wiem który na obecną chwilę warto wziąć a który nie

Jeśli IPQ z AX-em, to Xiaomi AX3600 ludzie sobie chwalą. Dynalink DL-WRX36 też jest za 80 $ na Amazonie.
MT7622 też ciekawa platforma, choć tam brak AX w 2,4.
A jak ci wystarczy AC, to tutaj wybór jest dla mnie zbyt duży, żeby coś polecić.

39

Używam na MT7622 jako główny router Belkin RT3200 świetny sprzęt, bardzo dobry zasięg WiFi.
Choć w rezerwie czeka Xiaomi AX3600 na wydanie stabilne.

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

40

Cybe napisał/a:

Archer C6 V3 to wciąż stary MT7621…  Już lepiej C6U – to samo, tyle że z USB.
Zależy, do czego ci w ogóle potrzebny router, ale celuj może raczej w coś na IPQ8064 / IPQ4019 albo czekaj na wsparcie lepszych sprzętów z AX-em.

P.S. Dlaczego niemożliwy jest powrót do stocka w C6 V2? Tutaj: https://forum.openwrt.org/t/tp-link-arc … 6?u=tmomas i tutaj: https://community.tp-link.com/en/home/f … 651?page=2 twierdzą, że się da przez 100-megabitowego switcha.

na C6U powrót do stock'a udał mi się poprzez https://argsnd.github.io/tp-link-stock- … converter/

co do C6U - póki co wieszał się na 22.03.5 (oraz  21 i 23.05.0-rc3) - po jakimś czasie rośnie zajętość pamięci i się wiesza (szczególnie przy próbie z ieee80211r do którego chciałem go użyć) - na razie wróciłem do oryginalnego...

41 (edytowany przez Cezary 2023-09-27 13:54:17)

Ja osobiście mogę polecić do użytku domowego router TCR100. Co prawda jest to troszkę droższe ale mocniejsze rozwiązanie niż te takie komercyjne urządzenia od operatorów lub sieciowych sklepów z tego typu urządzeniami big_smile Ostatnio potrzebny mojej siostrze był router, który będzie miał super zasięg w domu, w małej miejscowości, położonej nieopodal lasu, jezior itd. (tereny mazur), dopiero co się tam przeprowadziła i poprosiła abym pomógł jej coś znaleźć takiego mocniejszego, pracuje zdalnie i ten dostęp do Internetu i sygnał musi mieć dość stabilny... Udało mi się znaleźć właśnie TCR100 od Teltoniki. Sam używam w swojej firmie router od tego producenta ale mi akurat jest potrzebny nieco bardziej przemysłowe rozwiązanie. Natomiast TCR100 przeznaczony jest do użytku domowego, router z 4G LTE i Wi-Fi, posiada też dwa porty Ethernet, przepustowość nawet do 300Mb/s więc super opcja jeśli ktoś chce mieć mocniejszy Internet bez względu na dostawcę.
EDIT by cezary: tu był link.

42

wiktorxjanik napisał/a:

Ja osobiście mogę polecić do użytku domowego router TCR100. Co prawda jest to troszkę droższe ale mocniejsze rozwiązanie niż te takie komercyjne urządzenia od operatorów lub sieciowych sklepów z tego typu urządzeniami big_smile Ostatnio potrzebny mojej siostrze był router, który będzie miał super zasięg w domu, w małej miejscowości, położonej nieopodal lasu, jezior itd. (tereny mazur), dopiero co się tam przeprowadziła i poprosiła abym pomógł jej coś znaleźć takiego mocniejszego, pracuje zdalnie i ten dostęp do Internetu i sygnał musi mieć dość stabilny... Udało mi się znaleźć właśnie TCR100 od Teltoniki. Sam używam w swojej firmie router od tego producenta ale mi akurat jest potrzebny nieco bardziej przemysłowe rozwiązanie. Natomiast TCR100 przeznaczony jest do użytku domowego, router z 4G LTE i Wi-Fi, posiada też dwa porty Ethernet, przepustowość nawet do 300Mb/s więc super opcja jeśli ktoś chce mieć mocniejszy Internet bez względu na dostawcę.
EDIT by cezary: tu był link.

Piękna komercja. Tylko że ta teltonika jest strasznie droga i ma prymitywne podzespoły jak na taką cenę. Oficjalnie openwrt tez jej nie wspiera, to ich soft to zmodyfikowany openwrt. Opisywałem to już na forum. I raczej nie polecił bym tego modelu do domu za taką cenę.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

43

To jest najlepsze:

wiktorxjanik napisał/a:

przepustowość nawet do 300Mb/s więc super opcja

44

Ja w ogole bym nie polecal ze wzgledu na liche podejscie do zglaszanych problemow.O problemie wiedza i tyle ale zeby naprawic o to to nie.Kup nowa wersje tam bedzie dzialac. Prosty przyklad rut955 i extroot ma karcie microsd.Na staryej wersji tego ruta nie sa w stanie tego zrobic bo trzeba cale firmware przebudowac.Ale juz na nowe umieja.Natomist stabilnosc jest ok.Pewenie niedlugo wszystkie nascie sztuk przjdzie na openwrt bo nie zdzierże ich softu
.