1

Temat: Adblock w OpenWrt

Temat przewijał się już wielokrotnie ale pojawia się też coraz więcej możliwości.

Co na obecną chwilę dobrze się sprawdza? Czy korzysta ktoś z NextDNS lub BlahDNS?
Czy jednak AdGuard Home postawiony lokalnie to lepsze rozwiązanie?

Można też użyć listy blokowanych hostów dla dnsmasq lub unbound ale chyba nie ma gotowych rozwiązań które by robiły aktualizację tej listy.

2

Odp: Adblock w OpenWrt

adblock z openwrt ma mechanizm aktualizacji list.

Ale...  wszystkie rozwiązania to to samo. Pomijając jakieś fancy rzeczy typy wykresy to zasada działania jest taka sama - masz listy z domenami które są blokowane. Skuteczność rozwiązania zależy więc od zdefiniowanych list i faktu czy jakąś rzecz w ogóle możesz zablokować, a reszta to już tylko dodatki. Więc co lubisz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Użycie takiego NextDNS wydaje się najprostsze. Ale nie wiem jak to w praktyce działa. Czy często zdarza się, że jakaś strona nie działa poprawnie? Nigdy nie analizowałem swojego ruchu DNS. Czy 300000 zapytań na miesiąc (tak jest w darmowym planie) to dużo czy mało?

4

Uśredniając - ja w domu tylko z czterech smarfonów i czterech komputerów mam niecałe 800tys zapytań na miesiąc. Więc tak te 300tys to trochę mało.

5

https://forum.openwrt.org/t/how-to-upda … hod/113904 ja używam agh instalowanego tą metodą, nigdy nie umiałem ustawić tego podstawowego adblocka z openwrt, a tutaj jest wszystko proste i wygodne w obsłudze

6

Myślałem o AGH ale nie potrzebuję interfejsu do analizowania ruchu DNS. A to zużywa dodatkowe zasoby.
Nie wiedziałem, że pakiet Adblock w OpenWrt tak się rozwinął.
Będę próbował uruchomić Unbound z Adblock.

7

Cloudflare ma takie 2 dodatkowe DNS'y:
- Malware Blocking Only (1.1.1.2, 1.0.0.2)
- Malware and Adult Content Blocking Together (1.1.1.3, 1.0.0.3)
Ale z Adblock'iem jeszcze nie wprowadzili smile

8

A czy używa ktoś DNS'ów bezpośrednio od AdGuarda (dns.adguard.com)?

9 (edytowany przez artur_n 2025-02-18 22:52:43)

Wracając do tematu ktoś podzieli się opinią na temat  NextDNS?
Ewentualnie jakieś inne propozycje?

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

10

Propozycje na co? Na blokowanie domen? dnsmasq, adblock, nextdns, adguardhome. Pewnie coś tam się znajdzie, jak masz odpowiedni sprzęt to pewnie nawet pihole w dockerze mozesz sobie uruchomić.

11 (edytowany przez otocinclus 2025-02-19 13:17:59)

Potrzebuję pomocy...
Od kilku dni mam permanentny error Adblocka, nie pomaga wyłączanie, włączanie, przeładowywanie. Za każdym razem w logu jest taka sytuacja:

Widok dziennika napisał/a:

Wed Feb 19 13:08:47 2025 user.info adblock-4.2.4-r1[13331]: adblock instance started ::: action: reload, priority: 0, pid: 13331
Wed Feb 19 13:10:20 2025 user.err adblock-4.2.4-r1[13331]: dns backend restart with adblock blocklist failed

Co może być przyczyną?

12

Ściąga jakaś listę która jest bzdurą lub składniowo się coś nie zgadza. Wyłącz wszystkie listy, włączaj po kolei i zobacz na której się wywali.

13

Przy wyłączonych wszystkich listach błąd nadal występuje

14

To na początek zrób upgrade, bo pojawił się adblock 4.2.5 czy coś takiego, jak będzie też sprawiał problem - zgłoś na https://github.com/openwrt/packages/issues

15

ok, dzieki