26 (edytowany przez mar_w 2023-01-28 22:41:42)

Odp: Problem z drukarką podłączoną po WiFi, głownym netem jest OpenWRT

onken napisał/a:

Nie ma tego adresu w połączeniach.
Jeśli mówimy o windowsie

Wyszukiwałem i nie znalazłem.
Chyba że ślepy jestem wink

Wpadłem też przecież na to smile ale ja się z Windowsa nie łącze z tym IP ale z adresem jakby bramy czyli 192.168.0 150

Taki adres jest wpisany w TCPIP do połączenia z drukarką..

onken napisał/a:

root@OpenWrt:~# cat /proc/net/nf_conntrack

myślałem że ten conntrack sprawdzasz na drugim routerze który ma WAN 0.150 i LAN 3.1

na pierwszy routerze to wszystko kotłuje się w switchu między adresami w sieci lokalnej czyli komp z Windowsem 0.100 pyta router2  0.150 (a tamten dopiero przerzuca do 3.245) i na nim widać co nieco smile

onken napisał/a:

...

To jest jeszcze soft od Xiaomi w tym AX6000 - nie mam tam jak na razie zmienić portu chociaz w adresie strony piszą ze to luci smile

jeżeli to jest ten drugi router to odłącz go całkowicie i zamień go na chwilę na najprostszy jaki masz z Openwrt i zrób na nim te same adresy: LAN  3.1 i WAN 0.150 i dodaj DMZ 3.245 do firewalla i patrz co będzie w:

root@OpenWrt:~# cat /proc/net/nf_conntrack

PS. bo nie wierzę że kupiłeś ax6000 i od razu pozbyłeś się dotychczasowych routerów z Openwrt smile

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

27 (edytowany przez onken 2023-01-28 22:52:07)

Odp: Problem z drukarką podłączoną po WiFi, głownym netem jest OpenWRT

Podłączyłem go dzisiaj zamiast Huawei ax 3 Pro, on nie miał Openwrt, ten może mieć ale jeszcze nie dojrzałem do decyzji żeby mu wgrać wink

Trochę się boje ze go uwalę.

Więc nie mam jak na nim sprawdzić tych portów wink

Na razie zrobiłem tak że przekierowalem prawie wszystkie porty żeby zostawić sobie tylko port 80 do zarządzania z innej sieci.

Mam jeszcze MF286D z OpenWRT więc mógłbym drukarkę do niego podpiąć i sprawdzić faktycznie po jakich portach leci drukarka. To tak zrobię.