1 (edytowany przez sdd 2023-01-28 13:33:13)

Temat: Światłowód 600/300 jaki polecacie router pod OpenWRT (przewodowo)

Witajcie

Posiadam TL-WDR4300 i łącze jak w temacie (podwyższyłem ostatnio sobie z 300/150).
Na routerze mam postawione openWRT. Komputer, na którym najwięcej pracuję, mam połączony przez skrętkę (oczywiście karta gigowa w kompie). Niestety, Speedftest pokazuje transfery rzędu 180/150.

Gdy podłączę kompa bezpośrednio do zakończenia sieciowego i połączę się na kompie przez PPPoE, mam transfery rzędu 190/350. Domyślam się, że to pierwsze to z winy operatora i będę go molestował, by było bliżej 600.

Jak jednak widać, przy połączeniu przez router też mamy istotne spadki. Domyślam się, że router jest zbyt wolny.
Co byście polecali kupić? Ważne, by był port USB (do extroota). Przy okazji, czy fakt, że port USB oraz pendrive z extrootem sa 2.0 może wpływać na pogorszenie parametrów?

Więc może lepiej kupić z 3.0? Port wystarczy jeden - w razie W, gdyby zaszła potrzeba połączenia modemu, to moge podłączyć cały inny router, ale z drugiej strony jeśli będa dwa porty USB też miło.

Co radzicie kupić? WiFi nie jest tu priorytetem - też oczywiście musi być ale nie musi to być jakieś mega-kosmiczne WiFi.

Pozdrawiam
SDD

Pozdrawiam
SDD

2 (edytowany przez chemik89 2023-01-28 14:45:24)

Odp: Światłowód 600/300 jaki polecacie router pod OpenWRT (przewodowo)

włączyłeś flow offload ?

system się wczytuje do ramu, z pamięci trwałej korzysta tylko przy zapisie konfiguracji etc.
W ogóle co tam masz uruchomione ze potrzebujesz exroota ? obsługa USB też zrzera zasoby które mogły byc przeznaczone na NATowanie.

3

Jak to włączyć?

No OpenVPN tez mam zainstalowane - jeszcze z czasów, gdy użytkowałem z modemem LTE, Mindight Commander, różne tam pakiety antyspamowe, blokowanie Ruskich i Chińczyków itd. Wolałem wrzucić na EXTa

Pozdrawiam
SDD

4

W zakładce firewall lub z konsoli: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … lowoffload

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Nie cierpię uci. Tak zwyczajnie w pliku /etc/config/firewall co dopisać?

Pozdrawiam
SDD

6 (edytowany przez sdd 2023-01-28 16:31:20)

Już doszedłem wink

Jest 300/300 - ale jaja

Dziękuję wink

Dopisałem dwie linijki w /etc/config/firewall

w sekcji defaults

option flow_offloading 1
option flow_offloading_hw 1

Pozdrawiam
SDD

7

Teraz 380/330 - no zasuwa aż miło

Pozdrawiam
SDD

8

sdd napisał/a:

w sekcji defaults

option flow_offloading 1

HW nic ci nie da – tam masz Atherosa 9344, a HW jest od MT7621.

9 (edytowany przez chemik89 2023-01-28 21:13:50)

Cybe napisał/a:
sdd napisał/a:

w sekcji defaults

option flow_offloading 1

HW nic ci nie da – tam masz Atherosa 9344, a HW jest od MT7621.

w sumie to od i do MT7621 ;D

ale generalnie jak coś tylko nie musi ci pracować na routerze - to wyłączaj. Każde obciążenie CPU ci ogranicza prędkosć natowania.

Teoretycznie mógłbyś jeszcze sprawdzić czy ktoś nie buduje obrazów z FastForwarding, na atherosach był sporo szybszy i stabilniejszy niż offload z oficjalnego repo.