Temat: Światłowód 600/300 jaki polecacie router pod OpenWRT (przewodowo)
Witajcie
Posiadam TL-WDR4300 i łącze jak w temacie (podwyższyłem ostatnio sobie z 300/150).
Na routerze mam postawione openWRT. Komputer, na którym najwięcej pracuję, mam połączony przez skrętkę (oczywiście karta gigowa w kompie). Niestety, Speedftest pokazuje transfery rzędu 180/150.
Gdy podłączę kompa bezpośrednio do zakończenia sieciowego i połączę się na kompie przez PPPoE, mam transfery rzędu 190/350. Domyślam się, że to pierwsze to z winy operatora i będę go molestował, by było bliżej 600.
Jak jednak widać, przy połączeniu przez router też mamy istotne spadki. Domyślam się, że router jest zbyt wolny.
Co byście polecali kupić? Ważne, by był port USB (do extroota). Przy okazji, czy fakt, że port USB oraz pendrive z extrootem sa 2.0 może wpływać na pogorszenie parametrów?
Więc może lepiej kupić z 3.0? Port wystarczy jeden - w razie W, gdyby zaszła potrzeba połączenia modemu, to moge podłączyć cały inny router, ale z drugiej strony jeśli będa dwa porty USB też miło.
Co radzicie kupić? WiFi nie jest tu priorytetem - też oczywiście musi być ale nie musi to być jakieś mega-kosmiczne WiFi.
Pozdrawiam
SDD
SDD