1

Temat: NAS Thecus N2520

Witam wszystkich,

właśnie usiadłem do serwera NAS N2520 w celu wgrania VPNa, ale niestety z tego co widzę zakończył się support dla tego modelu ze strony Thecusa i zacząłem się zastanawiać, czy jest możliwość wgrania na tego NASa debiana? Wiem, że dawno temu wgrywałem na podstawie instrukcji z forum na NAS Zyxella NSA310. Albo może jest możliwość wgrywania oprogramowania z innych repozytoriów? Obsługa SSH jest załączona, jest dostęp przez putty, w NASie jest linux, więc może jest taka możliwość. Proszę o nakierowanie jak najlepiej ugryźć temat.

2

Odp: NAS Thecus N2520

Czy ja dobrze widzę że tam jest Atom CE5315? Jeżeli tak to możesz sobie wgrać dowolny system o ile jakoś się nie zabezpieczyli specjalnie przez bootaniem. Albo jeżeli to atom to możliwe że masz tam zwykły bios.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Zgadza się, działa na atomie. Nigdy nie próbowałem dostać się do biosu. Czyli powinienem potraktować to jak zwykły komputer i sprawdzić? W sumie ma nawet wyjście HDMI na monitor, z którego nigdy nie korzystałem. A jakieś repozytoria pod to, co jest w nim obecnie wgrane? Powiem szczerze, że dawno nie siedziałem w tym temacie i muszę na nowo poprzypominać sobie, ale jest ku temu idealna okazja.

4 (edytowany przez Cezary 2023-01-28 18:22:16)

Tak, traktuj go jak zwykły komputer, powinien uruchomić dowolny obraz czy to linuksa (debian, ubnutu czy openwrt) a nawet windowsa jeżeli masz tam kartę graficzną. Oczywiście może się okazać że:
- nie będzie chciał sie zbootować bo coś,
- coś nie będzie działać bo to jakiś custom sprzęt i będzie wymagał jakiś sterowników
- będzie działał mało optymalnie bo coś specjalnie trzeba dostroić

Ale jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz czy i jak działa. Na początek podłącz to hdmi i zobacz czy jest możliwość jakoś uruchomienia z usb, wtedy mógłbyś uruchomić dowolny orbaz live linuksowy i sprawdzić czy wszystko działa i czy wszystko widać.

EDIT: nie wiem skąd się tam system uruchamia. Jeżeli z jednego z włożonych dysków to jesteś w domu, po prostu podmień mu system na dysku.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Tutaj coś jest o tym modelu: https://github.com/eagleusb/thecus-n2520