Temat: Dieta odchudzająca

W nowym wątku dla porządku - kwestia zamiany openvpn-wolfssl na openvpn-openssl w kontekście braków miejsca w obrazach dla urządzeń z 8MB flash.

Nie wiem ile zajmuje miejsca obsługa PPTP, ale wydaje mi się zbędny w dzisiejszych czasach panowania OpenVPN i Wireguarda.
Może lepiej jego wywalić i faktycznie podmienić wolfssl na openssl?
Ja tam sobie mogę podmieniać ręcznie gdy już problem znam, ale więcej userów mifi może napotkać ten sam problem.

2

Odp: Dieta odchudzająca

Kilka KB. Nie ma znaczącego wpływu na wielkość obrazów. W przypadku instalacji wersji openvpn z openssl dochodzi jeszcze potrzeba instalacji biblioteki libopenssl i to ona pożera większość zajętego miejsca.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No to masz przyjacielu mały zgryz sad
- Zostawić wolfssl jak jest i ryzykować problemy u innych kochanych (i kochających) userów
- Porzucić już teraz obsługę ósemek i podmienić na openssl w pozostałych
- Rozwidlić kompilacje
Brak idealnego rozwiązania

4

- w ogóle nie dodawać domyślnie openvpn i niech sobie ktoś zainstaluje jak ma potrzebę

5

1. Chyba za wcześnie na takie drastyczne ruchy (Wireguard coraz powszechniejszy, ale jeszcze nie)
2. Krok wstecz z ideą "easy". To idea zwykłego OpenWRT, a "ludzie od easy" używają to, co widzą na ekranie i nie umieją "instalować czegoś w OpenWRT". Za to kochają Twoje mifi easyconfig i takie interfejsy jak glinet, że są easy i wszystko jest pod nosem od strzała.

6

Nie wiem ile osób tutaj będzie mnie chciało teraz pobić, ale szczerze mówiąc to ja bym na Twoim miejscu wybrał opcję 2 (koniec wsparcia ósemek). Mogę się mylić oczywiście, ale chyba większość posiadaczy 8MB zdaje sobie sprawę z tego, że bodajże po 19.07 system zaczął puchnąć coraz szybciej i end-of-life i tak się zbliża.
Z tych czterech kart leżących na stole ta jedna jest i tak nieuchronna, jak było z 4MB.

7

Na stałe podmieniłeś w mifi openvpn-wolfssl na openssl jak jest w buildzie r20042?

8

Nie, tylko w tym co zbudowałem dla ciebie.