Odp: Prośba o fjuczer killswitch w CezarOS [czyli w easyconfig]
Kontynuuję tutaj killswitcha, żeby nie mieszać wątków.
Technicznie działa zgodnie z oczekiwaniami: komputer traci internet, gdy vpn pada.
Ale pozwól, że twórcy przedstawię uwagi szarego usera:
1. Twórca zawsze właściwie zrozumie swoje dzieło, ale dla usera bywa ono niejednoznaczne (w najlepszym przypadku)
2. Jest to przełącznik, który już nie jest easy w całym easyconfigu (nie technicznie, tylko w interpretacji "co on robi?"). Zaryzykuję tezę, że obecnie tylko my będziemy wiedzieć do czego toto jest i albo user będzie szukać w dokumentacji, albo pytać na forum, albo zepsuje, albo oleje nie dowiedziawszy się o fajnym fjuczerze.
3. Niepewność potęguje obecny przełącznik w ustawieniach vpn o podobnym "brzmieniu"
4. Żeby działał zgodnie z założeniami killswitcha musi być OFF, podczas gdy odruchem usera jest ON
Moim zdaniem minimum frustracji w osiągnięciu "easy" to:
a) odwrócenie ON z OFF
b) zmiana nazwy na najpowszechniej spotykaną "Killswitch VPN" i opisu na "blokuj dostęp z sieci LAN do internetu gdy VPN nie działa"
c) przeniesienie całej opcji do sekcji VPN
Przepraszam że tak wprost i mam nadzieję, że moje intencje odbierasz jako dobre i jako próba wkładu w projekt w tych obszarach, w których mam pewne doświadczenie.
Mógłbym to olać, bo osobiście cel osiągnąłem - killswitcha mam - więc skrzynka piwa aktualna ![]()
Ale wypociłem to wszystko, żeby wnieść coś więcej....
A jak będziesz zainteresowany, to możemy omówić modyfikacje usability w innych miejscach GUI.