Temat: Serwer Proxy na openwrt

Cześć,
sytuacja taka - mam dostępnych kilka routerów z openwrt podpiętych pod różnych dostawców internetu.
Brak publicznych IP, spięte tak na szybko zerotier-em.
Chciałem je wykorzystać do webscrapingu jako serwery proxy, by uniknąć zablokowania przez ilość połączeń.
Dla testu zestaw
Netgear WNDR4300, net 300Mbit.
zerotier + tinyproxy = wyciągam w porywach 860KB/s
Zabawę psuje zerotier, który zarzyna to marne CPU na 100%.

jest jakaś opcja/inny tunel który nie będzie aż tak obciążający ?

Kwestia bezpieczeństwa danych w tunelu nie jest zbyt istotna.

2

Odp: Serwer Proxy na openwrt

Tunel to jedno, ale skoro nie masz publicznych IP to musisz mieć jakiś np. VPS który ma publiczne i na nim postawisz lekki tunel.
Musisz tego publicznego Zerotiera zamienić na coś swojego, ale tego nie masz.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

3

Kup se na Arubie najtańszy, 2Tb transferu na miesiąc, walnij wireguarda i smiga jak dziki

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

4

No i cały czas pamiętajmy o darmowym Oracle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez chemik89 2023-01-22 10:27:50)

serwer moge mieć, ale to nadal nie rozwiązuje problemu użycia tych routerów.
Jaki tunel jest lekki ? ;D

dodatkowo, jakiś polecany serwis z socks5 pod openwrt ? tiny proxy to tylko http/s

6 (edytowany przez Cezary 2023-01-22 10:29:44)

Lekki... możesz wireguarda zapiąć albo i prosty na gre oparty. Ja bym wireguarda zapinał.

EDIT: Shadowsocks?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7 (edytowany przez chemik89 2023-01-22 11:00:48)

dobra, na ta chwilę straciłem połączenie z routerem. Zerotier jak straci połączenie z internetem to za każdym razem muszę restartować usługę żeby się znowu połączył ?? co to za badziew ...

Po odpięciu i podłączeniu ponownym kabla lan z netem (router robi za dummy AP) - zerotier nie wznawia połaczenia.
Trzeba restartować usługę...

8

ambrozy5 napisał/a:

Kup se na Arubie najtańszy, 2Tb transferu na miesiąc, walnij wireguarda i smiga jak dziki

z tego co widzę to z tym transferem można tylko na openstack-u w IT3 lub CZ1 -> "Low cost" i tylko IPv6.
dopiero jak zaznaczę "tłustego kota" ale to wtedy rośnie wszystko, transfer, dysk, RAM i..... cena smile

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *