pepe2k napisał/a:Nie kupuj nic z FTDI z nieoficjalnych źródeł. Za tyle to na pewno podróbka. 2,5 V nigdy nie widziałem, to jakaś egzotyka.
Tego Xiaomi nie znam ale jak piszą, że ma być 1V8, to ma być i już. A jak opinie są sprzeczne to trzeba sprawdzić na oscyloskopie albo prześledzić na PCB linie UART.
Najlepiej ,żeby się to zgadzało ,natomiast wiele układów jest "tolerant".
Mój przykład na żywca wzięty z pompy ciepła Panasonic. Płyta główna do komunikacji ma sygnał 5V (wysyła sygnały na poziomie 5V , i przyjmuje też takie , ma VCC z 5V).
Natomiast oryginalny moduł do chmury ma chip Prolific (nie pamietam w tej chwili dokladnego oznaczenia) ,który po datasheet ma 3,3v ( i nie podłączony do pompy tyle wystawia).
A to wszystko spięte na sztywno ze sobą przez Panasonic działa.... Nie sądzę ,żeby to było przeoczenie.
Tak samo wiem , że można do ESP2866 na wejście podpiąć sygnał 5V bez choćby żadnych dzielników rezystorowych i też będzie dane odczytywać (choć wysyłać już będzie na poziomie 3,3v).
Broń Boże nie twierdzę ,że należy tak robić , wiem tylko ,że może akie coś po prostu działać ( ale też jestem zdania ,że można też coś w ten sposób bezpowrotnie popsuć).