26 (edytowany przez smereka 2023-01-10 22:09:07)

Odp: Dlink DSP-W215 (gniazdeczko elektryczne zdalnie sterowane) na openwrt

Tak też miałem to samo Cezary. Spróbuj załączyć  przekaźnik zgodnie z tymi linkami co podałem wyżej będzie to na szybko:

Turning Power On:
   echo "1" > /sys/class/gpio/gpio:ac_output_enable/value

Turning Power Off:
   echo "0" > /sys/class/gpio/gpio:ac_output_enable/value

pomaga piszczy ciszej

Jak go skończysz męczyć to zbadam co w nim piszczy ale pewnie przetwornica. Wymienię ją lub może da się naprawić. A jak chcesz i masz ochotę to wniknij sam uda Ci się to uda a jak nie to trup i na elektrozłom.

P.S jak ktoś ma ów sprzęt niech sprawdzi czy też mu piszczy w ogóle i czy robi się ciszej po wciśnięciu przycisku załączającego obciążenie gniazdka (przekaźnik)

UWAGA. Po wgraniu openwrt na chwilę obecną domyślnie przycisk przestaje działać. Próbowałem go oskryptować ale mi się nie udało.

27

Więc tak:
- dts wymaga poprawy...
- mam swoje działające obrazy bazujące na 22.03, choć na razie z jakiegoś powodu nie robi się jffs
- przełączanie przyciskiem działa, dorobiłem to, w obrazie z pierwszej strony to nie zadziała.

Nie zostanie dużo miejsca na coś dodatkowego, zobaczmy jak to wyjdzie później w praktyce jak zrobię resztę. Czyli ogólnie @smereka dostaniesz swój router z powrotem raczej w nienaruszonym stanie, a sobie coś kupię (ktoś mi z olxa zwinął 4szt za 40zł, mam tylko nadzieję że zobaczył że to jest niewspierana wersja sprzętowa hwver=B2...). Ten model wymaga trochę pracy, trzeba ładnie oskryptować itd, ale to już później w wolnym czasie.

PS. A mimo przełączenia piszczy nadal.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Cezary napisał/a:

ktoś mi z olxa zwinął 4szt za 40zł, mam tylko nadzieję że zobaczył że to jest niewspierana wersja sprzętowa hwver=B2....

Nie, nie zobaczyłem smile Zobaczywszy taką "atrakcję" wziąłem to na szybko bez grubszych oględzin. Dopiero teraz zwróciłem uwagę na to, że obraz jest na B1. Trudno.
Dotrą, to spróbuję spojrzeć, co tam siedzi w środku i porównać, czym to się różni od B1. Chyba, że już wszystko jest wiadome, tylko nie potrafię tego znaleźć w necie. Oczywiście chętnie udostępnię egzemplarz(e) do celów badawczych.

29 (edytowany przez Cezary 2023-01-11 10:01:19)

wg dlinka soft jest ten sam do wersji Bx. Więc zakładam po cichu że programowo może być to samo, sprzętowo może coś zmienili/poprawili. Dostaniesz przesyłkę to pogadamy smile

30 (edytowany przez smereka 2023-01-11 10:15:09)

Na spokojnie Cezary. Trzymaj ile chcesz czy tam dopóki swojej sztuki nie nabędziesz. Możliwe, ze te co ktoś tam wyżej z Niemiec oferował będą z tą wersją B1.

Czyli mówisz że tamten entuzjasta co stworzył pierwszy obraz nie do końca nad nim pochylił głowę....? - widziałem, że jak oddam Tobie to coś może z tego jeszcze będzie smile

Fajnie fajnie że coś Ci się już udało zdziałać. Czekamy na nowe wieści

P.S. jak gdzieś wypatrzę jakaś sztukę po taniości to kupie i tak jak wczoraj osobiście Ci dam co by Ci głowa od tego piszczenia nie bolała wink

@sqoorch - sprawdź proszę jak Ci Twoje dotrą czy one tez tak piszczą

Na olx jakaś Magdalena sprzedaje ale na chwilę obecną to ten sprzęt więcej jak 10zł nie jest wart...nikt od niej tego nie kupi

31

Chwała mu za to że to zrobił. I nawet bardzo ładnie mu wyszło, ale np. brak linux,code w przycisku nie wiem z czego wynika - z zaniedbania czy z gapiostwa, bo aż w logach wali błędem o tym. Tak czy siak - coś z tego będzie, nawet jeżeli to miało by być tylko gniazdko z openwrt.

PS. Pobór prądu przez samo gniazdko bez żadnego urządzenia to ok 1.3W-1.5W mg mojego miernika. Źle nie jest w sumie.

32 (edytowany przez smereka 2023-01-11 10:25:13)

Oczywiście, że chwała fajnie - może miał mało czasu i nie dopracował. A wartości prądu nie mierzyłem w sumie. Cezary ale same gniazdo z załączonym weń przekaźnikiem w stanie jałowym oczywiście (bez urządzenia wpiętego) czy bez załączonego przekaźnika?

Jak już będę miał u siebie zmierzę jakimś analizatorem sieci lub flukiem.

33 (edytowany przez Cezary 2023-01-11 10:30:06)

A i jeszcze jedno - dlinka można wsadzić "do góry nogami", co się przydaje w niektórych sytuacjach. Otwór od bolca uziemienia jest po obu stornach.

EDIT: nie ma znaczenia czy załączone czy nie (bez obciążenia). Mój watomierz pokazuje jakieś chwilowe skoki ale generalnie trzyma się tych 1.4W. Nawet biorąc pod uwagę jakoś i dokładność mojego watomierza to i tak wychodzi że pobiera __mało__, w sumie taki sam rząd wielkości jaka gniazdka zbudowane na esp8266 itp. A możliwości tu mamy większe.

34

Tak można włożyć obojętnie jak bo to jest rozwiązanie typu shuko - taki standard

35

smereka napisał/a:

Tak można włożyć obojętnie jak bo to jest rozwiązanie typu shuko - taki standard

To w samym dlinku jest schuko. Ale samego dlinka możesz wsadzić w gniazdko odwrotnie, o to mi chodziło.

36

Tak on sam tez ma dwa otwory na bolce PE.

37

sqoorch napisał/a:
Cezary napisał/a:

ktoś mi z olxa zwinął 4szt za 40zł, mam tylko nadzieję że zobaczył że to jest niewspierana wersja sprzętowa hwver=B2....

Nie, nie zobaczyłem smile Zobaczywszy taką "atrakcję" wziąłem to na szybko bez grubszych oględzin. Dopiero teraz zwróciłem uwagę na to, że obraz jest na B1. Trudno.
Dotrą, to spróbuję spojrzeć, co tam siedzi w środku i porównać, czym to się różni od B1. Chyba, że już wszystko jest wiadome, tylko nie potrafię tego znaleźć w necie. Oczywiście chętnie udostępnię egzemplarz(e) do celów badawczych.

Pisałem do gościa a on mi odpisał, że ma już etykietę i wysyła po czym po kilku min napisał, że to nie do mnie wiadomość big_smile Czyli wiem już do kogo big_smile

38

A u D-Linka nie było tak, że wersja sprzętowa to A, B, C... a numerki to już mniej ważne?

39

Na ebay.de widzę zaczyna się już interes więc jak ktoś ma konto i wie jak to to nas sprowadzić to można próbować....

40

Cezary napisał/a:

... A możliwości tu mamy większe.

Większe tzn. jakie, jakieś przykłady?

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

41

Jak w każdym openwrt - możesz sobie dowolnie to oskryptować czy zainstalować cos jak starczy czy flash. Jako przykład - może to pasywnie nasłuchować na pojawienie się danego smartfona i coś włączyć.

42

Cezary napisał/a:

Więc tak:
- dts wymaga poprawy...
- mam swoje działające obrazy bazujące na 22.03, choć na razie z jakiegoś powodu nie robi się jffs
- przełączanie przyciskiem działa, dorobiłem to, w obrazie z pierwszej strony to nie zadziała.

Nie zostanie dużo miejsca na coś dodatkowego, zobaczmy jak to wyjdzie później w praktyce jak zrobię resztę. Czyli ogólnie @smereka dostaniesz swój router z powrotem raczej w nienaruszonym stanie, a sobie coś kupię (ktoś mi z olxa zwinął 4szt za 40zł, mam tylko nadzieję że zobaczył że to jest niewspierana wersja sprzętowa hwver=B2...). Ten model wymaga trochę pracy, trzeba ładnie oskryptować itd, ale to już później w wolnym czasie.

PS. A mimo przełączenia piszczy nadal.

Mam jedną dobrą i dwie złe wiadomości

Dobra - mam działający obraz z obsługą przycisku itd.
Zła #1 - zostaje ok 650KB wolnego flash
Zła #2 - mój obraz bazuje on na openwrt 21.02, bo obraz który powstał 22.03 (sama podstawa bez niczego) był już pod sam korek i nawet jffs się nie robił. Zmieniłem przypisanie ledów - ta z boku jest od statusu natomiast ta z przodu ("power") zapala się po załączeniu przekaźnika i gaśnie po wyłączeniu i służy tylko do tego.
W obrazie nie ma obsługi ipv6, nie ma też ppp/pppoe. Na 21.02 po instalacji zostaje te 600KB, więc nie za wiele żeby coś jeszcze z tym zrobić. Teraz mam dwa pomysły - albo zostawić obraz taki czysty i nich sobie ktoś to dopełni instalacją czegoś, albo wywalić dodatkowo opkg a spróbować zainstalować choć podstawowe luci, co też może być już ciężkie do zrealizowania.

43 (edytowany przez smereka 2023-01-11 22:26:51)

Cezary Lucnka koniecznie musi być. Ja bez niej już żyć nie mogę;) Zabiorę go od Ciebie jak coś i przyniosę z wlutowaną 16MB flash

ppp i ppoe a po co to przecie on nie ma LAN - chyba ze ktoś byłby taki szalony żeby puszczać bridga po wifi i potem odbierać to na tym maleństwie robić autoryzację neostrady wink zostaw tylko LAN bo wwan chyba tworzy się w Luci automatycznie np. przy kliencie wifi

44

Zmiana pamięci flash nie wchodzi w grę aby to było bardziej funkcjonalne?

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

45

Jak ktoś sobie zmieni to będzie miał więcej. Ale zakładamy standardowo że to będzie normalna wersja.

46

Jak mozesz to napisz co trzeba wowczas w ktore miejsce zgrac zeby ruszylo na 16.Ja tak na pewno zrobie.Ostatnio nagromadzilo mi sie 16 wiec mam i wykorzystam

47

Art jest z na początku, więc wystarczy że skopujesz zawartość starej  kości do nowej i powinno od razu ruszyć. Później tylko zmiana softu żeby widział większą partycję i tyle.

48 (edytowany przez smereka 2023-01-11 22:51:45)

No to elegancko.Mam jeszcze troche pytan ale to juz jutro bo spac ide

49

Z bardzo podstawowym luci i bez opkg zostaje ok 300KB.

50 (edytowany przez smereka 2023-01-12 10:38:54)

1. Po zmianie na większa flaszkę doinstalować pakiet" luci własne komendy" można będzie? Tam sobie dorobię sterowanie przyciskiem tak, żebym mógł sterować po zalogowaniu do gui.
2. Czy jest jakaś komenda która mi poda status gniazdka: włączone czy wyłączone?
3. Jest jakaś apka na androida w której można by wpisać publiczny IP z wystawionym tym gniazdkiem i sterować przyciskiem coś nad czym nie trzeba by było siedzieć czy raczej trzeba sobie napisać aplikację?