476

Odp: OpenWRT i światłowód od Orange 1 Gbps

onken napisał/a:

Ale sam widzisz pepe że może i 20-ta ale ileż wątkow porusza wink

A odpowiedzi na najważniejsze pytanie jak nie było tak nie ma.

477 (edytowany przez onken 2023-01-09 17:49:47)

Ależ wiele jest. Aczkolwiek nie wszystkie. Utknąłem na sterowniku openwrt i realteku 8156 to co zrobić.
Szukam więc rozwiązania z wbudowanymi 2.5 GbE wtedy można testować czy to faktycznie przyniesie szukany efekt. Oby tak wink

478

onken napisał/a:

Ależ wiele jest. Aczkolwiek nie wszystkie. Utknąłem na sterowniku openwrt i realteku 8156 to co zrobić.
Szukam więc rozwiązania z wbudowanymi 2.5 GbE wtedy można testować czy to faktycznie przyniesie szukany efekt. Oby tak wink

Utknąłeś już na samym początku dlatego dobrze Ci radzę, kup gotowe rozwiązanie, jakiś router czy płytkę z gotowym software. Kupisz karty PCI-E i utkniesz tak samo jak z tymi z USB, a wątek spuchnie o kolejne bezwartościowe 20 stron.

479

Myślę że nie utknę.

Swego czasu używałem miniPC od Gigabyte i działało super.
Aż się zepsuło...

No i potem były terminale, też ok ale skoro uparłem się na 2.5G ( część sieci )  no to znów mam pod górkę wink

Dam radę tylko potrzeba cierpliwości wink

Waszej też. Heh

480

onken napisał/a:

A spróbuj pfsense / opnsense

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

481

@onken
każde urządzenie podpięte pod USB albo będzie gorzej chodziło albo będzie mocniej obciążało system niż podobne urządzenia na PCI-E.
Tak miałem z kartami Wifi czy Eth.

Ja nie wiem co miałbym Ci doradzić bo skoro bez pppoe masz tylko 1,3/1,5 G to jest słabo.
Między laptopami pod Windowsem miałeś pod 2,2 G
Czy może Twój t620 jest za słaby i musisz kupić lepszego "dzika".

Z kart 2,5 G pod PCI-E jest Realtek który chodzi na sterowniku 8125 a to zupełnie inny sterownik niż 8152. Ale trzeba mieć slot na płycie głównej. HP t620 chyba go ma, ale czy warto do takiego słabeusza ładować kasę?

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

482

mar_w napisał/a:

@onken
każde urządzenie podpięte pod USB albo będzie gorzej chodziło albo będzie mocniej obciążało system niż podobne urządzenia na PCI-E.
Tak miałem z kartami Wifi czy Eth.

Ja nie wiem co miałbym Ci doradzić bo skoro bez pppoe masz tylko 1,3/1,5 G to jest słabo.
Między laptopami pod Windowsem miałeś pod 2,2 G
Czy może Twój t620 jest za słaby i musisz kupić lepszego "dzika".

Z kart 2,5 G pod PCI-E jest Realtek który chodzi na sterowniku 8125 a to zupełnie inny sterownik niż 8152. Ale trzeba mieć slot na płycie głównej. HP t620 chyba go ma, ale czy warto do takiego słabeusza ładować kasę?

Na s920  4x2.4GHz na openwrt nat ok 5.7gbps na Intelu x520 ,pppoe na pewno mniej.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

483

A tak z ciekawości się spytam- w tych terminalach to macie Panowie gniazda USB-C? Bo np. osobiście na firmowym pececie mam gniazda USB3.0- które w swej wydajności prądowej nadają się jedynie do ładowania słuchawek/dousznych. A taka karta rozpędzając się do dużych prędkości żre prąd.

484 (edytowany przez onken 2023-01-09 19:47:04)

Jarku

Mam jakiś aktywny hub USB 3.0 ale nie był podłączony podczas testu.
Może to pomoc w wydajności karty ?

Myślałem że jeśli prądu byłoby za mało to USB by się po prostu resetowalo.

Może.byc wydajność na pppoe przez to słabsza ? Ipref3 też ?

485 (edytowany przez jarek7714 2023-01-09 19:55:44)

onken napisał/a:

Mam jakiś aktywny hub USB 3.0 ale nie był podłączony podczas testu.
Może to pomoc w wydajności karty ?

Ja nie mam doświadczeń z tego typu kartami (ze swojego doświadczenia z modemami LTE widziałem co się działo z wydajnością jak siadało zasilanie na porcie-nie musi to być reset magistrali). Czytam ten wątek z lekim zawodem co do OpenWRT-jest problem z gigabit, a to staroć straszna (gdy kupowałem pierwszego maka w ispot/2007 nie było żadnego bez karty gigabit/nawet te plastikowe ją miały).

486 (edytowany przez Cezary 2023-01-09 19:56:19)

@onken: Ale ty pamiętaj że jak już kupisz tego minipci i się okaże że nie działa tak jak chcesz, to ja z chęcią przyjmę darowiznę w jego postaci. Moja maszynka nadal daje radę ale takim upgradejdem bym nie pogardził smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

487

Wiem @Cezary smile

@jarek - pamiętam czasy LTE modemów ale one chyba więcej pobierały i u mine powodowały restart magistrali a ale to było wtedy na USB 2.0 - mniej wydajnym prądowo.

Tak czy siak jutro przed południem powtórzę test z aktywnym hubem i połączeniem pppoe

Aczkolwiek przecież to sterownik 8156 ( 8152 ) jest od wieków spartolony więc to na 90% tego wina hmm

488 (edytowany przez onken 2023-01-13 23:36:18)

@Cezary

Panowie smile dawno nie pisałem, hehe

Realtek 8156 USB przetestowany na wszelkie strony, nie zadziała wydajnie i kicha hmm

Wydajniej działa na 1GbE ( jak mówimy o takiej przepustowości ) niż na własnym sterowniku nawet na kernelu 5.15

Wracając do miniPC, jest w drodze na Intelu 226-V, więc Cezary, Twoje OpenWRT wspiera już ten chipset ?

489

Tak, wspiera.

490

Czy każdy igc wspiera czy dopiero od którejś wersji ?

491

Sterownik bardzo dawno jest kernelu od wersji 4ileś tam, więc raczej wspiera wszystko co aktualnie było i jest dostępne. Co się martwisz, już zamówiłeś, więc później będziesz łatał.

492

Onken, jak sytuacja?
Ja mam 2 lutego instalację 1000/300 i cały czas myślę jak to dobrze podłączyć wszystko...

493

Jeszcze czekam na inny sprzęt.

Może początek przyszłego tygodnia będzie miniPC

Niestety na obecnym sprzęcie karta usb Realtek 2.5 okazała się mieć kiepskie drivery.

Wydajność spadła porównując do sterownika cdc_ncm

494

Tak lekko OT: GPON, na 2.5G i całość na openwrt: https://www.youtube.com/watch?v=3g6mRDfUppQ

495 (edytowany przez onken 2023-01-18 19:05:46)

apropo 2,5, dzisiaj z chin doszedł switch T-Plink 2,5, spina się po moim kablu 5e ( kilkanascie metrów ) na 2,5G, czekam na dalszy sprzęt wink

Gpon tez ma OpenWRT ??

Osiągi ma tylko 300/300 ?

496 (edytowany przez Cezary 2023-01-18 19:10:29)

Jak byś obejrzał i nie komentował to byś się dowiedział że on ma taką umowę. Tak, gpon ma openwrt smile choć to określona wersja z ali.

497

Oglądałem na forwardzie smile

Za niedługo sam będę walczył "podobnie" wink

498

No, mam 10 takich wkładek ^^ ,wkłada się do karty na broadcomie lekko zmodyfikowanej od strony hw i fw. W następny weekend zjadę to będzie zabawa.

499 (edytowany przez Shoonay 2023-01-19 11:13:15)

Cezary napisał/a:

Tak lekko OT: GPON, na 2.5G i całość na openwrt: https://www.youtube.com/watch?v=3g6mRDfUppQ

To ustrojstwo będzie przyszłościowe i jednocześnie zgodne w 100% z moim dotychczasowym media converterem 1GB od dostawcy netu o nazwie EM-1100-SSXX?
Kupiłem kiedyś coś takiego: https://www.net-s.pl/produkt/intellinet … 45-1078541
Ot tak, żeby sprawdzić czy zadziała z 1GB i żeby mieć zapas na przyszłość skoro i tak już mam całą sieć w domu 10GBe, niestety nie zadziałało ale po bliższym przyjrzeniu się wyraźnie widać że to tylko na 10GB pownno działać.
Rozumiem że tu leży pies pogrzebany, muszę brać coś co jest opisane jako 1/2.5/10GB?
A do tego dowolny SFP 10GB czy już musi być 1GB żeby się podłączyć?

500

@cezary

Mam miniPC - rekord, z chin dotarł w 7 dni

Pytanie o skrypt resize co dajesz w sofcie, jak tego używać, dam rade z automatu zrobić na pamięci USB na której zainstaluje soft ?