Temat: Problem z lączeniem przez wifi

Witam

Mam problem z wifi, otóż łączy mi się normalnie za pierwszym razem, natomiast jak wyłączę kartę bezprzewodową i próbuję łączyć ponownie nie chce działać. Zaczyna działać jeśli poczekam (różnie czasem 5 min czasem 10), w tym czasie inne urządzenia podłączone po wifi działają. Przykładowa sytuacja: wyłączam komputer (wifi działa do końca) i jak wyłączę to sobie coś przypomnę i po włączeniu muszę odczekać żeby uzyskać połączenie. Podobnie jest jak wyłączę karty bezprzewodowe w laptopach lub odłączę z USB w stacjonarnym.

Wgrałem dzisiejszą kompilację gargoyle i to samo.

Mój sprzęt to TP-Link 1043ND i jak wspomniałem dzisiejsze Gargoyle. Zazwyczaj aktualizuje na bieżąco, więc to Gargoyle co miałem wcześniej to też 1.3.16 któraś poprawka. I jeśli się nie mylę to problem zaczął się od wersji 1.3.16.

Może ma ktoś rozwiązanie tego problemu. Z góry dziękuję.

2

Odp: Problem z lączeniem przez wifi

W tych wersjach jedyne co się zmienia to wersja sterowników od wifi. Wgraj więc trunka z openwrt.org, jeżeli problem będzie istniał to zgłoś nowego buga na dev.openwrt.org

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez janek125 2011-08-13 16:01:16)

A czy nie ma ktoś z kolegów z forum starszych wersji Gargoyle gdzieś na dysku, bo z tego co czytałem to Cezary nie archiwizuje.

Będę wdzięczny za linka.

Do TL 1043ND

EDIT:

Znalazłem 1.3.14, działa idealnie.

EDIT2:

Jednak gdyby ktoś miał 1.3.15 to będę wdzięczny

4

Nie instaluj tego, tylko z openwrt.org i sprawdź czy jest problem. Bo inaczej nikt go nie rozwiąże bo nie będą o nim wiedzieć jak nikt nie zgłosi.

5

Na początek chciałbym się przywitać ze wszystkimi, a następnie podzielić się z Wami informacją, że mam podobny problem na routerze TP-Link 1043ND v. 1.8.

Zauważyłem, że występuje on tylko wtedy, gdy ustawię radio w tryb B+G+N.

Po przestawieniu w tryb B+G nie ma żadnego problemu.
Ponadto mam wrażenie, że opisana sytuacja dotyczy wyłącznie urządzeń, które potrafią obsłużyć tryb N i aktualnie w nim pracują.

Wniosek stąd, że w czasie gdy pojawia się problem w komunikacji router <-> netbook pracujący w standardzie N nie ma problemu z komunikacją router <-> komputer stacjonarny czy router <-> telefon, które są w stanie obsłużyć co najwyżej tryb G.

6

Zgłaszajcie do dev.openwrt.org, oni łatają sterownik żeby był jak najlepszy.

7 (edytowany przez janek125 2011-08-18 12:46:28)

@ dundee

Ja mam ustawione tylko g, może spróbuje zmienić na bg.

@Cezary

Napisałem ticketa zobaczymy co z tym będzie.

EDIT:

Wrzuciłem sobie przed chwilą dla testu Gargoyle 1.4.0, podobno stabilne wydanie, jednak ten problem nadal występuje. Niezależnie czy ustawię na tryb N czy B czy G nadal po rozłączeniu z wifi ponowna próba nie przynosi rezultatu, dopiero po pewny czasie.

8

Wydaje się, że u mnie problem wygląda jeszcze inaczej.
Otóż router działa sobie sprawnie przez bliżej nieokreślony czas, po upływie którego sprzęt zachowuje się tak, jakby radio przestawało działać.
Sądzę jednak, że może to być spowodowane sterownikiem linuksowym do karty WiFi netbooka.
Ze względu na to, że nie mam innej możliwości weryfikacji moich przypuszczeń zainstalowałem Windows'a i aktualnie testuję zachowanie sprzętu. Jeżeli wszystko będzie działać dobrze stawiam na sterownik karty, a nie wadę routera czy jego oprogramowania.
Dodam jeszcze, że problem występuje zarówno na Gargoyle jak i oryginalnym oprogramowaniu producenta.

9

@dundee

Jak tak teraz napisałeś to ja też sobie przypominam że miałam takie coś. Ni z tego ni z owego padało wifi i po pewnym czasie działało znowu. Jednak bardziej mi przeszkadza to co opisałem, czyli brak możliwości ponownego połączenia po rozłączeniu z siecią. Takie rzeczy zaczęły się od wersji 1.3.16 od samego początku.

10

Sprawdzałeś w końcu trunka?

11

Tak wrzuciłem. Zdaje się że był to trunk 28007 o ile się nie mylę i na nim też jest to samo.

12

Więc problem leży po stronie samego openwrt czy raczej sterowników.

13

@janek125

Szczerze powiedziawszy mnie bardziej irytują problemy z wyłączającym się radiem.
Jest to dla mnie o tyle niepokojące, że występuje zarówno na Gargoyle jak i oryginalnym oprogramowaniu producenta. Poza tym gdy chciałem dokładniej sprawdzić, czy u mnie pojawia się opisany przez Ciebie problem okazało się, że nie. Mogę wyłączać i włączać kartę do woli i póki działa radio w routerze, karta też działa i łączność jest zapewniona.

Zastanawiam się w związku z tym, czy nie reklamować routera w ramach gwarancji.

14

Jeżeli problem występuje na oryginale - to tak, może się okazać faktycznie też coś po stronie sprzętu może być zwalone. Jak jest na gwarancji - wysyłaj.

15

@Cezary

A czy istnieją może jakieś programowe narzędzia, które pomogą mi ocenić czy sprzęt fizycznie wygląda na sprawny czy nie?
Pytam, bo w tym temacie zupełnie się nie orientuję.

16

Nie. Poza faktem ze coś się wykłada lub nie działa nie masz jak przeprowadzić diagnostyki programowo czegoś takiego.

17

Po dokładniejszym zbadaniu problemu zdecydowałem się reklamować swój router tym bardziej, że udało mi się doprowadzić do sytuacji wyłączenia radia również podczas pracy w trybie mixed bg (w trybie n only i g only również).

Niemniej jednak dzięki za zainteresowanie tematem.

18

Borykam (borykałem) się z tym samym problemem.
Wróciłem do 1.3.14 i połączenie via wifi znów działa poprawnie smile

tp-link mr3220
huawei K3565 (e160x)
extroot 4GiB - patriot extreme
usb active hub

19

Chyba nikt nie chce pomóc. Napisałem już 2 tickety i zero odpowiedzi (znaczy na pierwszy była, ale podejrzewali sieciówkę w laptopie) i zero pomocy. Może to musi napisać ktoś bardziej wpływowy??

Ja mogę dodać, że instalowałem ostatnio Gargoyle z głównej (1.4.0) i problem występuje.

20

@janek125: więc wróć do wcześniejszych wersji.

21

Chyba rozwiązali (lub próbują) problem. Prośba do Cezarego o skompilowanie na próbę Backfire r28112 z Gargoyle PL lub skąd mogę ściągnąć obraz Backfire r28112 do 1043 ND

22

No poczekaj, ta poprawka ma na razie kilka (-naście) minut. A ty już gotowy obraz chcesz ściągać. A gdzie kompilacja i testowanie?

23

Dziękuję za skompilowanie i udostępnienie, jednak to jeszcze nie to niestety. Problem nadal się pojawia. Nie wiem czy to u mnie tylko tak??

24

Skompilowalem wczoraj obraz z repo i potwierdzam też, że problem występuje. hmm

ZyXEL NBG6716 (Gargoyle by obsy)

25

Zainstalowałem dzisiaj Gargoyle z głównej z to wczorajszą datą. Problem z ponownym połączeniem już nie występuje, ale dalej wifi szwankuje. U mnie co chwile jest brak dostępu do sieci. jak puszczam pinga to najpierw ok 50 dochodzi póżniej na przemian dojdzie i upłyną limit czasu żądania, a na końcu już tylko "upłynął limit czasu żądania" i tak chwile to trwa i późnej znowu działa i tak w kółko. Ja wróciłem do 1.3.13 i czekam dalej jeszcze ze 3 może 4 wydania i będzie działać.

Pozdrawiam.

Jeśli ktoś chce screena czy coś to mogę dać w poniedziałek.