401

Odp: OpenWRT i światłowód od Orange 1 Gbps

Patrząc na opisy i yt to ich (unifi) loadbalacing działa identycznie jak mwan3 - bazuje na flow i pingowaniu łączy że sprawdzić czy działa czy nie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

402

Ale jakoś to sprawniej działa niż pamiętam mwan3

A co do minipc co podawałeś, te 4xLan to jest tylko switch czy mogę każdy użyć w pełni jako programowalny WAN ?

403

W pecetach nie ma switcha. Są oddzielne chipy dla każdego porty ethernet podłączone pod magistralę pci, w tym przypadku intele 226. W routerach które mają zintegrowany soc są switche wieloportowe. Chyba wiesz jak są komputery pc zbudowane...

404 (edytowany przez onken 2023-01-08 20:10:12)

Nie zagłebiałem się az tak w budowę PC smile a wszystkie co miałem miały tylko 1x eth smile

Czyli zostaje na to wygląda miniPC ( szkoda ze tylko z chin to muszę sciagać hmm ) a wszystkie "zabawki, karty usb itd pojdą na sprzedaż lub część do oddania

405

Czekaj no... zanim cokolwiek kupisz to się zastanów czy warto. Bo cenowo to nie jest koszt dwóch piw tylko koszt tankowania zbiornika paliwa do pełna, albo i dwóch. A może się okazać że i tak nie zrealizujesz tego tak jak chciałeś.

406

onken napisał/a:

Nie zagłebiałem się az tak w budowę PC smile a wszystkie co miałem miały tylko 1x eth smile

Czyli zostaje na to wygląda miniPC ( szkoda ze tylko z chin to muszę sciagać hmm ) a wszystkie "zabawki, karty usb itd pojdą na sprzedaż lub część do oddania

Napiszesz w końcu co Ty chcesz agregować?

407 (edytowany przez onken 2023-01-08 20:22:29)

Mam tak , dwa światłowody, przez jakiś czas moze nawet i trzy wink

1000/300 ( x2 ) 300/20, i coś z LTE, ok 250/50

Ale skoro agregacja prędkości nie jest zbyt łatwo możliwa to będę musiał pozostać przy loadbalancingu vel mwan3 hmm

Po prostu chciałbym to w miarę przyzwoicie wykorzystać tj te łącza.

408

Moim zdaniem, bez sensu. Jeżeli coś tu jest od innego operatora to bym zrobił równoważenie obciążenia i ewentualnie LTE jako backup i tyle. Agregowanie łącz od tego samego operatora może skończyć się tak, że i tak nie znajdziesz serwera który będzie miał lepsze połączenie z Twoim operatorem niż prędkość jednego Twojego łącza od tego operatora. Skończy się to tym, że będziesz miał łącznie z dwóch strumieni mniej niż z jednego smile

W każdym razie, widzę że kwestii tego czy Orange przycina usługę 1 Gbps raczej nie rozstrzygniesz do świąt wink

409

Rostrzygne, mam nadzieję , hehe.

Nie wszystko to Orange.

Do tej pory miałem 1x światło od prywatnego, 2x LTE, działało to całkiem sprawnie.

Teraz chciałem uzyskać na zasadzie jakiejś agregacji ( lub coś w tym stylu ) te 2 lub trzy światłowody.

Na francuskim forum czytałem że z ich Orange uzyskują po 2 GbE a niektórzy nawet wiecej.

Oczywiście to pewnie jakieś multiwątkowe sesje no ale to zawsze coś.

Jak pisał @Cezary czy @mar_w, bonding chyba tą przepustowość łącz by zwiększył choć to nie jest agregacja jako taka prędkości.

410 (edytowany przez pepe2k 2023-01-08 20:52:11)

onken napisał/a:

Na francuskim forum czytałem że z ich Orange uzyskują po 2 GbE a niektórzy nawet wiecej.

Tak, na usłudze 2000/600.

411

Ale z tego co czytałem to dają im sprzęt 1 GbE w wielu wypadkach smile

412

onken napisał/a:

Ale z tego co czytałem to dają im sprzęt 1 GbE w wielu wypadkach smile

Tak, u nich te usługi były dostępne dawno temu i nie mieli swojego sprzętu dla klienta końcowego.
No nic, przetestuj w końcu i przekonaj się sam.

413

Sprawdzę, jak się uda wink

@Cezary

Czy mwan3, loadbalancing, pod OpenWRT potrafi zarządzać dwoma połączeniami pppoe które są na vlanach ?

414

mwan3 w żaden sposób nie zarządza połączeniami, i nie ważne czym one są. On po prostu korzysta z nich i nic więcej nie robi.

415

Ok, ale może korzystać z wanów które są vlanami i pppoe ?

Jeszcze apropo bondingu, czy jeśli maszyn na której robię bonding na interfejsach 1 Gbit , powiedzmy dwa lany, a druga maszyna z bondingiem podpina się po tym USB 2.5G, to mam wtedy więcej niż 1G ?

416

Korzysta z interfejsu. Jego nie interesuje czym interfejs jest. Po prostu z niego korzysta. Będziesz miał pppoe z vlanem to nadal jest po prostu interfejs., więc tak, może z niego skorzystać.

To już chyba wyjaśnialiśmy. Robisz bonding na dwóch 1Gb to masz łącznie 2Gb. I pomiędzy połączonymi bondingiem maszynami tyle masz. Dalej jak chcesz wyjść w świat to potrzebujesz siłą rzeczy jakieś łącze o przepustowości co najmniej 2Gb.

417 (edytowany przez onken 2023-01-08 21:27:39)

W świat to wiem smile

Ale jakbym zrobił jak przy mwan3, czyli kilka połączeń, i np torrent, to nie wykorzysta mi realnie tych 2G pasma ?

418

Wykorzysta. Sumarycznie bonding zrobi 2Gb a czy będziesz to ciągnął jednym połączeniem czy kilka to nie ma znaczenia. Już ci wyjaśnialiśmy jak działa bonding.

419

No to nadal nie wiem co zrobić smile
Czekam na info o tym 2.5 od firmy co mam GPON

Chciałbym kurcze sprawdzić ten bonding.

mar_w wrzucał mi konfig jak to wygląda od strony tych dwóch LAN ( wan ) ale nie wiem jeszcze jak to ma wyglądać od strony tej drugiej maszyny  która to będzie odbierać smile

420

Przecież nie zrobisz bondingu bo operator tego nie obsługuje. I nie zrobisz bondingu do jakiegoś serwera w internecie. To też już ci pisaliśmy i cały czas o tym pamiętasz i wracasz do tego.

421 (edytowany przez onken 2023-01-08 21:41:14)

Ja nie chcę zrobić bondingu do serwera w necie.

Ja chcę użyć dwie maszyny , jedna ma np 2, 3 Wany,  bonding na tym, spięte to jest bondingiem 2.5G do innej mojej maszyny na której mam np torenta i czy uda mi się wtedy wykorzystać z prędkością łączną tych łącz z pierwszej maszyny. O ile to dobrze rozumuje że w tym wypadku będzie podobnie jak przy mwan3 ?

422

No niech mu to ktoś narysuje...

423

Coś kombinujesz znów.

jedna ma np 2, 3 Wany,  bonding na tym, spięte to jest bondingiem 2.5G do innej mojej maszyny

. Niby gdzie chcesz ten bonding zrobić? Na 2,3 wanach? Nie zrobisz. Na jednej karcie 2.5G? Zrobisz ale po co jak to jedna karta. Bonding z 2,3 wanów + karta 2,5G? Nie zrobisz. Czy bonding z kilku kart 2.5G pomiędzy jedną i drugą maszną?

424

No to dwa wany po 1G, to nie wyjdzie mi z tego realne 2G na tej drugiej maszynie ?

Może to nie jakiś spektakularny wynik ale coś by było smile

425

onken napisał/a:

No to dwa wany po 1G, to nie wyjdzie mi z tego realne 2G na tej drugiej maszynie ?

Może to nie jakiś spektakularny wynik ale coś by było smile

Ale nie odpowiedziałeś gdzie tu bonding chcesz. Bo wspominasz o bondingu i nie o mwan3. Gdzie chcesz zrobić bonding?