Odp: ASRock G10 - wsparcie
czy te dwa asrock G10, które wiszą na olx i alledrogo, sprzedaje użytkownik tego forum?
Od jakiegoś czasu już wiszą na olx.
Ktoś wrzucał, że na eBayu można albo na Amazonie kupić je taniej i to nówki niż te z olx.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ASRock G10 - wsparcie
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy te dwa asrock G10, które wiszą na olx i alledrogo, sprzedaje użytkownik tego forum?
Od jakiegoś czasu już wiszą na olx.
Ktoś wrzucał, że na eBayu można albo na Amazonie kupić je taniej i to nówki niż te z olx.
Tak koleś z eBaya jest pewny. Ja kupiłem od tego sprzedawcy tylko poprzez jego sklep internetowy. Ten ruter świeci się jak choinka no i ma jakieś HDMI podobno do Chromecast ale nie chciało mi się tego testować
Dziś skompilowałem sobie soft z nss a oto wynik.
root@OpenWrt:~# speedtest
SpeedTest++ version 1.14
Speedtest.net command line interface
Info: https://github.com/taganaka/SpeedTest
Author: Francesco Laurita <francesco.laurita@gmail.com>
IP: xxxx ( Netia SA ) Location: [xxx]
Finding fastest server... 10 Servers online
..........
Server: Warsaw speedtest.skynet.net.pl:8080 by Skynet DC (1.83352 km from you): 4 ms
Ping: 4 ms.
Jitter: 5 ms.
Determine line type (2) ........................
Fiber / Lan line type detected: profile selected fiber
Testing download speed (32) ...............................................................................................................................................................................................................................................................................
Download: 942.07 Mbit/s
Testing upload speed (12) ...........................................................................................
Upload: 64.07 Mbit/s
root@OpenWrt:~# a tu wifi bez większych ustawień
i tu po kablu
Podeslesz , protestuje ?
Dlaczego WiFi "tylko" 560 Mb/s ?
Na czym to testowałeś ?
LAN, realnie ponad 1000 Mb/s, jak się podłączyłeś ?
Podeslesz , protestuje ?
Niestety nie mogę. Robię obrazy sobie z vpn'ami i wszystkie ustawienia w firewallu, wifi itp. a tego nie mogę udostępnić. Jest to ten sam obraz który jest w tym linku wyżej tylko dodaję kilka swoich rzeczy.
Ostatnio rzadko buduję obrazy bo ten od Cezarego działa dobrze. Tu chciałem sprawdzić jak będzie po lanie bo ja używam lan bardzo rzadko a urządzenia wpięte przez lan nie potrzebują pełnego giga, część z nich to nawet nie ma gigowej karty ![]()
Dlaczego WiFi "tylko" 560 Mb/s ?
Na czym to testowałeś ?
LAN, realnie ponad 1000 Mb/s, jak się podłączyłeś ?
To jest urządzenie od netii w trybie bridge u mnie http://en.techinfodepot.shoutwiki.com/wiki/Arris_TG3442
Pożera ponad 20W ciągiem.
Lan podłączyłem bezpośrednio pod router bo mam jeszcze switch gigowy po drodze.
Testowałem to na lapku dell 7490.
Jak puszczałem testy z xiaomi mi9 to 650 leciało po wifi.
Ten lan to musi coś być jednak nie tak. Kilka testów poszło na ponad 1000 a później spadło do 300 ale nie miałem czasu już się bawić bo mecz się zaczął ![]()
Łącze od netii po koncentryku 1000/60
Teraz na weekend będę coś dłubał to może przetestuję dokładniej. Muszę przed założeniem światełka zmodernizować trochę przewodów w mieszkaniu i jeden lan pociągnąć.
Teraz puściłem test z rpi4 podłączonego przez switcha ale malina nigdy nie pokazała więcej, gdzieś czytałem że to wina dysku na którym jest zainstalowany system, nie wiem tyle mi w sumie wystarczy. Jak już wezmę światełko od orange to wyjście się zmieni na 300 a to dla mnie ważniejsze niż 1000 na wejściu ![]()

No na tym sofcie maxa łapie z światła 315 . Nareszcie mogę zostać na openwrt i to menu takie jakieś przyjemne xd
300 Mb/s światełka to nie jest chyba jakiś kłopot na różnym sprzęcie złapać ?
No właśnie na ppoe linksys mr8300 i ASRock g10 miały problem na openwrt. Na stocku to ma luzie
Na cpu/eth1 zostaw tak jak było, off. I wtedy zobacz.
Co do led:
echo 0 > /sys/class/leds/blue:status/brightness
?
Nie, czekaj, jak wyglądała domyślna konfiguracja? Na obu cpu było off?
Ok, to tak zostaw, wan zrób na 35 i przestaw na tagged.
OKi dzieks. Na tym sprzęcie jest sens włączać irqbalance ?
Masz tam tylko dwa proce, możesz zainstalować i zobaczysz czy to coś da.
OKej, dzieki. Ostatnie pytanie oscama pod jaka architekture szukac ?
Chyba ten powinien być ok ale nie działa
https://dl.eko.one.pl/test/oscam-mega45 … -vfpv4.ipk
Tak ten arm_cortex-a15_neon-vfpv4. Co nie działa?
Obecnie r6220 służy jako główny router z wyłączonym wifi. Jako AP jest G10 z ori softem.
Strony mam wrażenie jakoś responsywnie działają przy takiej konfiguracji.
W pon zamawiam światełko z orange i dalej będę myślał jak to najlepiej spiąć.

Jak będziesz miał światło od Orange podepnij go pod g10 na open wrt i sprawdź ile wyciągasz. na Ori sofcie jest opcja ustawienia vlanu na wanie ? Ja widziałem tylko na łan albo źle zrozumiałem
Z tego co widzę to vlan można ustawić na lanach.
Na światełko to pewnie z miesiąc poczekam bo netię nam do 22 lutego ale miesiąc wcześniej trzeba zrezygnować. Dublować internetu też nie ma sensu ![]()
Witam.
Mam już światłowód z orange i mogę testować trochę.
Na openwrt z nss i ONT prędkość po lanie jest taka z podłączonej maliny 4 przez switcha do G10
pi@raspberry:~ $ speedtest --secure
Retrieving speedtest.net configuration...
Testing from Orange Swiatlowod (79.xxxxx)...
Retrieving speedtest.net server list...
Selecting best server based on ping...
Hosted by Netprotect (Warsaw) [1.83 km]: 5.018 ms
Testing download speed................................................................................
Download: 887.98 Mbit/s
Testing upload speed......................................................................................................
Upload: 305.10 Mbit/sSam nie wiem dlaczego taki duży ping bo na stronie jak testuję to wychodzi inaczej.
Niestety wifi w openwrt nie daje takich prędkości jak ori soft od G10.
Muszę to jakoś rozwiązać.
Hey odświeżę trochę temat.
Mam jednego TP-Linka C2600 i jestem z niego mega zadowolony, potrzebuję drugiego routerka do pokrycia piętra (zastępstwo Archera C7 któremu przy około 350Mbps kończy się CPU) i niestety nie mogę wyrwać w dobrej cenie takiego samego TP-Linka ![]()
Dlatego podczas poszukiwań zastanawiam się nad Asrocka G10, bebechy wyglądają na takie same. Za 200zł można wyrwać.
No i mam 2 pytania:
1. Da się w tym routerku wyłączyć diodę? Na zdjęciach świeci na niebiesko cały bok, to tylko zdjęcie czy on rzeczywiście tak świeci i z poziomu openwrt da się to wyłączyć.
2. Naprawdę trzeba aż tak kombinować aby uzyskać ten 1Gbps? Testowałem teraz swojego C2600 i 700Mbps i przez ścianę z cegły 3m od routerka leci - bez jakiegoś kombinowania z alternatywnym firmware NSS. Testowałem to na połączeniu laptop-> router via iperf3
Czy może chodzi o to, że jak ma forwardować z WAN -> LAN -> komp to bez cudowania z alternatywnymi firmware nie dają rady wyciągnąć 1Gbps?
Bo już się trochę gubię zwłaszcza, że od strzała śmiga 700Mbp przy obciążeniu CPU na poziomie 60%.
A może w ogóle te porównania G10 z C2600 nie mają sensu (choć specyfikacja identyczna).
Hey odświeżę trochę temat.
...
No i mam 2 pytania:
1. Da się w tym routerku wyłączyć diodę? Na zdjęciach świeci na niebiesko cały bok, to tylko zdjęcie czy on rzeczywiście tak świeci i z poziomu openwrt da się to wyłączyć.
....
bez względu czy się da czy nie da, to ja bym ten router schował gdzieś do szafki lub pod biurko i ewentualnie zakleił izolacją tą "diodę", bo na ekspozycję to raczej ma zbyt słaby wygląd.
No chyba że straszyć dzieci, żeby nie oglądały zbyt dużo Internetu, bo będą takie "pokrzywione" jak ten sprzęt ![]()
Na ebayu mozna trafic nokie ac400i w dobrym piniadzu, dobre radia i predkosci, niedawno dostal wsparcie openwrt . To taka alternatywa do paskudy asrocka.
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ASRock G10 - wsparcie
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc