Odp: OpenWRT i światłowód od Orange 1 Gbps
Czyli nadal zostało spięcie tylko na 1 GbE ??
Jak to podpinałeś ? Do jakiego sprzętu ?
Kablem cat6a do karty sieciowej 2.5G w kompie oraz do switcha unifi
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → OpenWRT i światłowód od Orange 1 Gbps
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czyli nadal zostało spięcie tylko na 1 GbE ??
Jak to podpinałeś ? Do jakiego sprzętu ?
Kablem cat6a do karty sieciowej 2.5G w kompie oraz do switcha unifi
A może sterownik pod OpenWRT jest zły ?
Czy od strony OpenWRT widać że jest to 2,5 GbE czy tylko 1 GbE ?
Sterownik jest od realteka. I nie zależnie od tego czy połączyłem pod windowsa czy pod openwrt pokazywał tylko gigabit.
Tutaj są testy takiej karty: https://www.cnx-software.com/2022/02/17 … er-review/
Ok, to test zacznę od swojego Windowsa jak podepnę kartę ( dzisiaj już powinna dotrzeć )
Gdzieś czytałem że może wymagane jest USB 3.1 ale nie wiem ile w tym prawdy
Mnie martwi ze mam ze 20-30 metrów kabla ( tylko nie wiem której kategorii wsadziłem do scian
- Gigabit robią ale czy na 2,5 się zepnie... ?
Edit, sprawdziłem kabel jaki mam w ścianie, to tylko cat 5e ![]()
Edit, sprawdziłem kabel jaki mam w ścianie, to tylko cat 5e
To przeciągniesz nowy, jak już modernizować to na całego!
nie ma jak, mam je w scianach przez dwie kondygnacje, no to mam masakrę.
Kable był kładzione z 10-12 lat temu, nie było chyba wtedy za specjalnie lepszych kabli ![]()
Podłamałem się, zabrałem się od tyłu a kable mam do duszy ![]()
Chociaż jest szansa że 2,5 uciągnie...
https://en.wikipedia.org/wiki/Twisted_p … astructure
Ale o 10 można zapomnieć, aczkolwiek te 2,5 to i tak na wyrost
No ale chyba w jakichś korytach/peszlach, czy tak bezczelnie zatynkowane?
Kable był kładzione z 10-12 lat temu, nie było chyba wtedy za specjalnie lepszych kabli
Oczywiście, że były.
Podłamałem się, zabrałem się od tyłu a kable mam do duszy
No, w końcu połączyłeś kropki.
Większość adapterów 2.5 GbE bez problemu radzi sobie na 5e, kwestia odległości, po prostu przetestuj.
Kable był kładzione z 10-12 lat temu, nie było chyba wtedy za specjalnie lepszych kabli
Podłamałem się, zabrałem się od tyłu a kable mam do duszy
Chociaż jest szansa że 2,5 uciągnie...
https://en.wikipedia.org/wiki/Twisted_p … astructure
Ale o 10 można zapomnieć, aczkolwiek te 2,5 to i tak na wyrost
Zamiast miedzi przeciągnij sobie SFP+ to będziesz już do przodu na 10Gb/s gotowy.
Ale po co komu 10 GbE w domu i małym biurze
?
Nie oszukujmy się, te 2,5 to juz i tak nadmiar ![]()
Jasne. Chyba nie pracowałeś z danymi dużymi plikami np. filmami ze zewnętrznych urządzeń.
Za jakiś czas jak jakiś ISP wprowadzi +/- 10Gb/s to znowu będziesz będziesz miał chrapkę na więcej i znowu będziesz pruł ściany.
No wiem
- ale jak będę robił remont to pomysle o tym.
Niestety na te kilkadziesiąt metrów to kiepsko widze przeciąganie, pewnie trzeba będzie nową instalację robić ![]()
Ale to za kilka lat tak myślę.
No wiem
- ale jak będę robił remont to pomysle o tym.
Niestety na te kilkadziesiąt metrów to kiepsko widze przeciąganie, pewnie trzeba będzie nową instalację robić
Ale to za kilka lat tak myślę.
Nie poddawaj się, ja bym pruł już teraz i wstawiał minimum dwa kable Cat7 (zawsze jeden może się uszkodzić) i ze 4 włókna do światełka. Wszyscy Ci tu gorąco kibicujemy (nie to co na forum trzepaka!) i szkoda by było zmarnować tyle... popcornu!
szkoda by było zmarnować tyle... popcornu!
Ehhh, dałbyś już spokój z tą zgryźliwością.
Chciałbym poinformować że ONT już wymieniony na taki z portem 2.5 GbE i śmiga ![]()
pepe2k napisał/a:szkoda by było zmarnować tyle... popcornu!
Ehhh, dałbyś już spokój z tą zgryźliwością.
Chciałbym poinformować że ONT już wymieniony na taki z portem 2.5 GbE i śmiga
To pochwal się przynajmniej jaki i czy coś trzeba było ustawić... po 9 stronach jesteś to winny potomnym.
Na szybko to firma LEOX, model podam później.
Działa w Orange zmieniłem w nim przez telnet numer GPON ktory mam w Funbox 6, vendor i HW version
pepe2k kończy popcorn a ja ducha puszczy. Ostatni kielonek. Twoje zdrowie onken! ![]()
Kolejny zgryźliwy ![]()
U siebie na ok 8-10m na car 5e ten czarny nie żelowy 10gb smiga bez problemu, karty broadcoma. Backup do światłowodu. Mam karty 2x 40gbe ale tylko twinaxy do spięcia, chyba, że ktoś ma tanio na zbyciu niedrogo patchcordy 15m ?
Ja w swoim wpisie miałem na myśli za Twoje powodzenie. Jeśli odebrałeś to jako zgryźliwość to wybacz proszę.
Ok
to źle odebrałem, przepraszam ![]()
Karta USB przyszła, Windows widzi kartę jako 2,5 GbE, nie mam z czym sprawdzić drugiej strony bo kurcze tam jest USB C, a Terminal ma USB to szersze ![]()
Nie mam innego kompa z USB C żeby srawdzić kartę po drugiej stronie, zamówiłem już przejściówki ale pewnie dotrze po niedzieli
Edit.
Jednak drugi laptop ma też USB C
Więc karty sprawdzone i zrobiły link na 2,5 GbE ( jak na razie na krótkim kablu )
Odpal iperf3
jak to zrobić pomiedzy dwoma komputerami spietymi kablem ? one nie pobrały zadnych wspolnych adrerów IP
Ustaw sobie na stałe w jednym 192.168.13.15 a na drugim 192.168.13.16 na tych kartach sieciowych i masz.
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → OpenWRT i światłowód od Orange 1 Gbps
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc