1,401

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Ej, no jak zblokować się tylko na B1 żeby było jako podstawowy? I żeby nadal agregował jako dodatkowe te dostępne?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,402 (edytowany przez MiG25 2023-01-05 11:41:52)

Wpisujesz po prostu Earfcn i PCI tego B1.
Oczywiście operator ma na to pozwolić....
Np w moich  MC7010 i MC801A mam ustawione EARFCN i PCI z nadajnika dla B7 , i zawsze jest on podstawowym , ale to w Plusie.

W T-Mobilu też tak robiłem , i też się to dawało. Najgorzej w Play , bo od razu nie ma agregacji tylko ustawia się ten jako pasmo podstawowe.

1,403

I agreguje ci inne do tego B7?

1,404

Tak , w Plusie do tego B7 agreguje mi B3+B8+B1 ( choć niekoniecznie w tej kolejności).

1,405

Ok, zwracam honor i wycofuję swojego posta.

1,406

Pewnie wszystko jest dobrze , dopóki się nadanik nie wyłączy , albo nie bedzie zmian na BTSie , wtedy ciekawe co te routery zrobią , jak czegoś takiego nie będzie w eterze...

1,407

Chyba mógłbym to przetestować. U mnie Orange wyłącza 2600 w nocy.

1,408

Dzięki MiG25. Dowiedziałem się paru technicznych ciekawostek! smile

A jeśli chodzi o lock u mnie w T-mobile to faktycznie jest tak, że B1 ustawia się jako main i tak zostaje... niestety w momencie kiedy obciążę łącze, np Speedtestem, to albo modem, albo router się wysypuje. Gasną LEDy i router zachowuje się jakby się restartował, tylko że robi to dużo szybciej.
A jak wyłączyłem blokowanie, router agreguje już po swojemu , jako główny B7 i problemu wtedy nie ma.

1,409

a jak włączysz B7 ( ustawisz jego EARFCN i PCI)  to też się wysypuje ?
U mnie przy testach w Plusie tak miałem ,że te o mniejszych szerokościach kanałów (B8 i B1) też wysypywały MF286D...

@frutis , nie miałem okazji testować w Orange , więc nie wiem czego tam się spodziewać , no ale jak widać różnych dziwnych rzeczy smile

1,410

Nie wiem czy ktoś z Was zauważył coś podobnego, ale u mnie największą stabilność (i szybkość) łącza uzyskuję gdy ustawię wyłącznie B7 (mam internet LTE "domowy" od T-Mobile w opcji do 60 MBit/s i podczas testowania widać wyraźnie, że na samym B7 ten sprzęt jest w stanie wyciągnąć o wiele więcej, tylko jest limitowany przez operatora). U mnie włączenie jakiejkolwiek agregacji (wielokrotnie testowałem wszystkie możliwości) zawsze zmniejsza osiągane transfery.

1,411

Wiesz , jak byś nie miał limitu , to widział byś ,że z jednym pasmem nie przekroczysz 100Mbps , kiedy włączając dwa ,trzy pasma przekraczasz 160-200Mbps ( oczywiście w dobrych warunkach).

1,412

Mam krótkie pytanie dotyczące agregacji (opcja szukaj mi na tym forum słabo zadziałała, albo źle pytałem): czy do tego, aby mogła zajść agregacja z więcej niż jednego BTS sprzęt u mnie musiałby mieć wbudowanych kilka modemów (lub mieć specjalistyczny modem z kilkoma torami RF)?

Pytanie zadaję tutaj, bo kupiłem MF286D i sprawdziałem (w Orange) agregację. Z jednego BTS agregacja działa na B7, B1, B3. Wg softu routera:
LTE Frequency Band 15.0MHz@2600(B7)+15.0MHz@2100(B1)+10.0MHz@1800(B3).

Próbowałem ustawiać antenę zewnętrzną tak, by możliwy był odbiór i z drugiego BTSu w okolicy (centrum OPOLA), ale jedyne co osiągnąłem, to zmiana eNB (BTSu). Jednak najbliżej mam do eNB ID/Cell ID 137113/38.

1,413

Na marginesie: patrząc na tutoriale do aktualizacji FW do OpenWRT często widzę przypomnienia o zabezpieczeniu partycji flasza na boku przed rozpoczęciem operacji. Jakoś jednak nie widzę konkretnych kommandosów do zgrania partycji. Jakby ktoś miał link to stosownej strony bardzo byłby wdzięczny za podanie. Dzięki!

1,414

W polsce nie ma agregacji z wielu btsów.

Jak chcesz w ogóle zrobić coś takiego (agregację pasm) to potrzebujesz kilka modemów i dodatkowy serwer z bardzo szerokim łączem żeby zrobić z nich agregację do serwera który będzie wychodził  w świat.

1,415

pswiatki napisał/a:

Na marginesie: patrząc na tutoriale do aktualizacji FW do OpenWRT często widzę przypomnienia o zabezpieczeniu partycji flasza na boku przed rozpoczęciem operacji. Jakoś jednak nie widzę konkretnych kommandosów do zgrania partycji. Jakby ktoś miał link to stosownej strony bardzo byłby wdzięczny za podanie. Dzięki!

Nie wiem o czym piszesz. Jakie niby "zabezpieczenie flash"?

1,416 (edytowany przez pswiatki 2023-01-09 20:23:33)

Chodziło mi o zgranie partycji z orgyinalnego FW (jak rozumiem) zanim zacznę wlewać tam OpenWRT smile

1,417 (edytowany przez Cezary 2023-01-09 20:34:11)

cat /proc/mtd

da ci info o partycjach. Później robisz:

dd if=/dev/mtd0 of=/tmp/mtd0

itd na każdej partycji. A później musisz to z /tmp sobie zgrać, przez winscp, pendrive czy czym tam dysponujesz. To są dość podstawowe polecenia liniksowe, jeżeli kiedykolwiek używałeś linuksa trochę bardziej niz uruchomienie firefoxa to powinieneś być z nimi zapoznany.

1,418

Jak najbardziej jestem z nimi zapoznany - nie wiedziałem, że na dole te FW bazują na Linuxie. Znakomicie - dzięki za podpowiedź!

1,419

To może jeszcze zapytam tak:
kupiłego tego 286D od aLLergo i nie wiem czy któryś z operatorów wcześniej custom-izował ten sprzęt.
Interfejs WEB raportuje mi obecnie: Software Version Nordic_MF286D_B12. Czy to wystarczy by móc określić możliwość wlania OpenWRT bez UARTa, czy też trzeba mimo wszystko zrobić opisane wyżej kroki / testy  (telnet, itd.). Pytam, bo muszę w miarę szybko przepiąć FW, żeby użytkownicy  (domownicy) nie narzekali jak im zgaszę dostęp na zbyt długo...

1,420

Masz dwie opcję:
- albo uart i wgrywasz soft
- albo w poprzednich wątkach wyszukaj sobie framework i przez windowsa wgrasz sobie soft bez rozbierania sprzętu.

Co lubisz i co posiadasz. Framework daje starszą wersje firmware do modemu, ale dzięki odpowiednim plikom (też do znalezienia w tym temacie) możesz go znów podbić do b12.

1,421

Cezary napisał/a:

dd if=/dev/mtd0 id=/tmp/mtd0

Chyba nie trafiłeś dobrze w klawisze (left-shift o jeden). Może jak ktoś inny będzie czytał, to się skonfunduje. Powinno być:
dd if=/dev/mtd0 of=/tmp/mtd0

1,422

of oczywiście, of.

1,423

Cezary napisał/a:

Masz dwie opcję:
- albo uart i wgrywasz soft
- albo w poprzednich wątkach wyszukaj sobie framework i przez windowsa wgrasz sobie soft bez rozbierania sprzętu.

Co lubisz i co posiadasz. Framework daje starszą wersje firmware do modemu, ale dzięki odpowiednim plikom (też do znalezienia w tym temacie) możesz go znów podbić do b12.

Z zawodu jestem elektronikiem (aczkolwiek od lat rzeźbię embedded SW), a zatem nic bardziej mnie nie jara jak pogrzebanie w sprzęcie.
Jedyna kwestia: jeśli miałbym to robić - muszę zabrać tego ZTE na bazę do siebie i tam dopiero zrobić OpenWRT (upierdliwe logistycznie). Przemyślę to jeszcze. Dzięki!

1,424 (edytowany przez pswiatki 2023-01-09 20:40:42)

Swoją drogą: jak chodzi o sprawy samych parametrów odbioru (w sensie: RSSI, RSRQ, SNR, itd.) to tutejsze forum nie jest odpowiednie do pytań o takie rzeczy? Szukałem nieco tutaj, ale niewiele znalazłem, a interesuje mnie czemu rezultat w teście na dachu wypadł mi dość.... ehmm.... rozczarowująco.

EDYTA: Aaaaa... dobra - widzę, że to tenże sam Cezary odpowiedział w drugim wątku. hah!

1,425

Wszystko to możesz bez problemu odczytać z modemu. Specjalizujemy sie w tym smile