26

Odp: Prosta konfiguracja VLAN - brak internetu

Jeżeli masz router z fabrycznym oprogramowaniem to nie zrobisz na nim vlanów, bo pewnie tego nie ma. A zakładam że nie dałeś żadnego zarządzanego switcha pomiędzy, więc jedną opcją jest po prostu zrobienie na AP dodatkowej sieci, ale bazującej na lanie - zrób tak jak podałeś w linku na wiki openwrt.org. Wyzeruj konfigurację, ustaw sobie AP jak jak chcesz i zrób tak jak jest w linku który podałeś - ważne jest tam włączenie maskarady na lanie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27 (edytowany przez client22 2023-01-03 21:43:02)

Dobra, udało się utworzyć sieć gościnną wg. tej instrukcji co podawałem wcześniej.

https://openwrt.org/docs/guide-user/net … ifi_dumbap

Okazało się, że problem leżał w adresacji mojej sieci. Musiałem przebudować cały schemat adresacji z 192.168.0.1 na 192.168.1.1 i ustawić guest na 192.168.2.1 i dopiero ruszyło.

Podłączyłem repeater, niby wszytsko działa. Jedyny minus, że teraz mając dwa SSID na jednym radiu przepustowość tego radia jest chyba dzielona na dwie sieci? Czyli jak wcześniej miałem w okolicach 120 Mbit/s na tym AP tak teraz każdy SSID będzie miał przepustowość max. 50-60 Mbit/s ? Mimo, że Luci pokazuje mi w tej chwili dla tego repeater-a 135 Mbit/s.

PunBB bbcode test

28

To tak jak z klientami, mimo że podłączysz 10 i każdy pokazuje bitrate na 300, to jak cała dziesiąta zaczyna przewalać dane to z pintu widzenia jednego klienta przepustowość spadnie do 1/10.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.