Temat: SMS przez bramkę

Da się wysłać sms'a " skryptem" przez bramkę  www np na sms.orange.pl ?

2

Odp: SMS przez bramkę

Jak znajdziesz taki skrypt to tak.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Mysle ze moze to byc niemozliwe z uwagi na "captcha" ktore jest na strone.
Jesli istnieje wersja bez "obrazek do text" to perl + mechanize = max 20 lini kodu

smile

4

Znalazłem takie fajne skrypty: http://code.google.com/p/skrypty-sms/  Wymagają one co prawda konta na danym portalu GSM ale za to działają wyśmienicie (na PCcie) - testowałem orange. Na routerze niestety wawala błąd w linikach 21...27, 30 i chyba 33. Niestety zainstalowanie perla nie pomogło - co jeszcze muszę doinstalować by skrypty te zaskoczyły na OpenWrt?

5

perl + inne moduły perla w których są określone moduły. Zobacz sobie listę pakietów z "perl" w nazwie.

6

Ok zdążyłem się już skapnąć ale nie daję rady z "Crypt/SSLeay.pm". Nie wiem z którego modułu to pochodzi. Podejżewam, że bez kompilacji http://search.cpan.org/CPAN/authors/id/ … .58.tar.gz  przez SDK się nie obędzie, a z tym to już chyba sobie nie dam rady.

7

Akurat to jest u mnie w repo: http://ecco.selfip.net/backfire/ar71xx/packages/

8

Cezary jak zwykle - jesteś wielki:))  o moduły już przestał się pluć za to skrypt ten wywala mi już swój wewnętrzny błąd " Błąd podczas otwierania formularza [1] (#1)
".  Niestety nie mam pomysłu skąd może on wynikać - nie znam tego języka i jego analiza jest dla mnie nie możliwa. Mógłbyś rzucić okiem na skrypt "sms.orange.pl" i podpowiedzieć co może być przyczyną?

9

Zapewne inna struktura strony do wysyłania smsów. Ponieważ to nasi robią - napisz do nich, niech zaktualizują skrypty.

10

Ale jak inna struktura strony? Skrypt działa poprawnie odpalony na PC-cie pod linuxem

11

A to nie, masz problem gdzieś na poziomie perla w OpenWrt. Zobaczę jak wrócę do domu.

12

Przed chwila przetestowalem ten skrypt i wszystko wyglada ok tyle ze na moim koncie mam dalej obrazek a server zwraca blad
"Wpisz poprawne słowo z obrazka"  ktorego skrypt nie interpretuje mam tylko odpowiedz:

[ERROR] Mo�liwy b��d podczas wysy�ania (raportowane limity - przed wys�aniem: 10, po wys�aniu: 10). (#8)

Moze dlatego ze jak zakladalem konto zaznaczylem ze nie mam numeru orange ??
Jakby nie to to pewnie skrypt by zadzialal jak nalezy.

skrypt tesotwalem z cli

$perl sms.orange.pl 501051501 'text sms' user haslo

smile

13

Raczej przekroczyłeś limit wysłanych smsów

14 (edytowany przez kris79 2011-09-08 15:39:02)

nie wyslalem zadnego jeszcze a niby jest limit 10 ?
zreszta skrypt tez to sprawdza "raportowane limity - przed wys�aniem: 10, po wys�aniu: 10"

smile

15

Z kodów wynika że sms został wysłany ale w odpowiedzi strona pokazała taką samą liczbę pozostałych smsów, stąd też komunikat. Więc problem albo po stronie bramki albo aktualizacja skryptu by się przydała. Na komputerze Ci to działa?

16

Strona odpowiedzi miala wyrazny komunikat nawet class="error" co bylo czerwone smile "Wpisz poprawne słowo z obrazka" jesli nie byloby captcha  wszystko powinno by ok.
Ale jako taki submit na formularzu sie wykonal prawidlowo.

smile

17

Ten skrypt nie obrabia captcha...

18

Na moim koncie nie ma captcha (jeszcze). Od kiedy się zarejestrowałem liczba dostępnych smsów maleje. Miałem 30 teraz mam 26. Te 4 zostały wysłane z PCta za pomocą skryptu - na OpenWrt jeszcze ani jeden mi nie przeszedł. Ten limit to nie wiem czy jest jednorazowy/dzienny/tygodniowy czy miesięczny - zobaczymy.

19

Analizowałeś Czarku skąd może wynikać ten błąd

...wywala mi już swój wewnętrzny błąd " Błąd podczas otwierania formularza [1] (#1)".

20

Nie.

21 (edytowany przez zigi 2011-09-16 16:04:43)

Jest jeszcze program M. Rydzewskiego "sms". Ostatnio aktualizowany przez gościa o pseudonimie "viater". Pisany w C, ma parę zależnośći ale powinien się dać skompilować dla ar71xx (ja nie potrzebuję, ale może Cezary to skompiluje jak by ktoś prosił).
Tutaj jest program, a tutaj patch naprawiający bramkę orange.
Świetną alternatywą jest program w perlu o2sms. Obługuje bramki Irlandzkich operatorów, przy czym vodafone.ie daje miesięcznie 600 szt. do dowolnej sieci komórkowej (działa z polskimi numerami). Ten program jest w repozytorium eko.one.pl i instaluje się go wraz ze wszystkimi zależnościami jednym poleceniem (opkg install o2sms). Oczywiście trzeba mieć aktywny numer w ich sieci, np. od znajomego kitchenportera :-).