Temat: Huawei E5785 po USB

Witam!
Nabyłem ostatnio MiFi Huawei E5785. Nie wiem jednak jak je uruchomić w Linuksie po USB. Na razie wiem tyle, że po zaktualizowaniu OpenWrt w TP-Link TL-WR1043N/ND v2 obrazem od Cezarego działa na tym routerze (a wcześniej nie działało). Problem jest jednak taki, że po wgraniu nowego obrazu (przejście 19.07 do 21.02) nie ma dość miejsca, żeby zainstalować mwan (z obsługą graficzną) :-(. Próbowałem z ogólnym obrazem OpenWrt, ale po zainstalowaniu pakietów, jakie myślałem, że są potrzebne urządzenie (Huawei), albo się nie zjawia, albo nie odpowiada.
Czy mogę poprosić o podpowiedź w tym temacie?
1.    Jak uruchomić ten router Huawei E5785 po USB na Linuksie Mincie ?
2.    Jak podejść do tematu OpenWrt na TP-Link TL-WR1043N/ND v2 z tym modem Huawei E5785?

2

Odp: Huawei E5785 po USB

1. To nie ma związku z tematyką tego forum
2. Tzn? Uruchomiłeś ponoć. mwan3 nie jest potrzebny do działania modemu, więc w jakim celu chcesz instalować mwan3?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziękuję bardzo Panie Cezary za szybką odpowiedź. W ogóle bardzo dziękuję za oprogramowanie. W związku z moją awaryjną neostradą chciałem podłączyć rezerwowo LTE. Zainstalowałem simplefailover wedle strony https://eko.one.pl/?p=openwrt-simplefailover Internet komórkowy, którego interfejs jest opisany jako wan2 włącza się jednak jako podstawowy, a przełączenie na neostradę działa dopiero po odłączeniu USB LTE (które zresztą działa mi tylko na Pańskim obrazach :-).
Czy pomoże mi Pan zdiagnozować problem?

4

Jeżeli połączenie główne jest np. pppoe to simplefailover nie zadziała z nim - bo ginie routing przez interfejs którego nie ma.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.