1,376

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Kto dodawał do wiki OpenWrt MF286D? Jest tam target do poprawy: ixp4xx -> ipq40xx.

1,377

Mam oryginalny firmware Nordic B11. Zamierzam wgrać OpenWRT ale zastanawia mnie jedna rzecz przed wgraniem. Może ktoś zauważył coś podobnego? Otóż na oryginalnym firmware mam słabe transfery po wifi. W tym samym pomieszczeniu idzie 80-100Mb, w drugim pokoju już ledwo 20-30Mb. Obok stoi MirR3G do którego podpięty jest światłowód i transfery w tym pokoju rzędu 150-200Mb osiągam bez problemu. Oczywiście na obu urządzeniach korzystam z dobrodziejstw wifi5. Czy ten typ tak ma z wifi ze względu na anteny wewnętrzne czy OpenWRT będzie w stanie coś poprawić w tej kwestii?

1,378 (edytowany przez pawol 2022-12-22 14:56:50)

Anteny wifi w 286D są biedne i jakieś takie mocno kierunkowe. Na poprawe wifi nie licz.
Tez mam Xiaomi 3G. Oba na openwrt i 286D może buty czyścić pod względem wifi

1,379 (edytowany przez pawol 2022-12-22 14:59:17)

Co trzeba przekonfigurować żeby zmienić port kablowy WAN na LAN na czystym openwrt na MF286D? Zabrakło mi portów smile

1,380

Dodaj wan do bridge lan i skasuj sekcję z wanem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,381 (edytowany przez dzejkob 2022-12-27 14:24:08)

Witajcie.

Mam dwa pytania. Wiem, że gdzieś w którymś wątku to było, ale z racji na to że temat zrobił się dość rozległy to nie mogę ponownie odnaleźć tych informacji.

Obecnie mam MF286D z wgranym Nordic B12 wraz z modemem B12.
Zdecydowałem się na wgranie OpenWRT przez framework.

1. Z tego co pamiętam to przy wgrywaniu OpenWRT przez framework aktualizowany (a raczej w tym przypadku downgradowany) jest też modem do wersji B02. Czy jest możliwość "zablokowania" aktualizacji modemu żeby zachować obecną wersję B12, żebym później znów nie musiał robić updateu.

2. Jest gotowa paczka framework do wgrywania OpenWRT. Czy można w niej podmienić któreś pliki zastępując najnowszą dostępną wersją OpenWRT, lub też wersją od MiG25, czy trzeba jednak użyć tej wersji która jest i dopiero później zrobić update do nowszej wersji?

Dzięki za pomoc
Pozdrowienia

1,382 (edytowany przez MiG25 2022-12-27 15:50:28)

Ad.1 przez framework nie . Jak będziesz miał Nordic B12 to możesz wgrać przez od razu openwrt ( lub inny ) przez uBoota przy wykorzystaniu terminala , wtedy modem jest nieruszany - tyle ,że trzeba rozkręcać i podłączać się do seriala.  Przez framework modem zawsze idzie do B02 i trzeba go ręcznie aktualizować .

Ad.2 Teoretycznie możnaby zamienić w niej plik ,i wtedy openwrt byłoby od razu "nowsze" , ale ten plik był specjalnie tworzony/zgrywany.... Szkoda zachodu ,szybciej będzie wgać frameworkiem "stary" openwrt i go od razu zaktualizować.

1,383

Cezary czy obrazy do tego cuda z 9 grudnia mają już DSA i obsługe vlanów czy nadal tylko w wersji rozwojowej to jest?

1,384

W wersji rozwojowej tylko. W stabilnej nie.

1,385

To specjaliści z openwrt muszą zaimplementować czy co musi się wydarzyć żeby w końcu to było?

1,386

Wersja stabilna jest.. stabilna. Bardzo niechętnie robią tam jakieś bardziej rewolucyjne zmiany, tym bardziej że DSA związane jest z ze zmianą konfigów i skryptów. Żeby to się wydarzyło to jakiś developer musi mieć w tym interes, bo tak sami z siebie to niechętnie to robią.

1,387

A mógłbyś jakiś taki jeden testowy zbudować obraz z tymi samymi pakietami co jest obecnie + DSA?

1,388

Nie. Żeby przenieść dsa do 22.03 trzeba sporo łatek.

1,389 (edytowany przez Dizel01 2023-01-02 01:24:17)

Cześć, w jak mogę wyłączyć diody w tym ruterze? Mf286d posiadam z tmobile. Podobno w nie brandowane wersji oprogramowania jest taka opcja?
Zaklejenie ich nie wchodzi w grę heh

1,390

Wgrałeś openwrt? Jeżeli tak to przez adb możesz sterować diodami modemu.
Jeżeli nie to złe forum wybrałeś na takie pytanie.

1,391

Cezary napisał/a:

Wgrałeś openwrt? Jeżeli tak to przez adb możesz sterować diodami modemu.
Jeżeli nie to złe forum wybrałeś na takie pytanie.

Właśnie chciałbym wgrać, wylko dla mnie to czarna magia. Znając moje szczęście coś uwale heh

1,392

Poszukaj w tym wątku, był link do aplikacji windows którą odpalisz a która pozwala na wgranie openwrt.

1,393

Cezary napisał/a:

Poszukaj w tym wątku, był link do aplikacji windows którą odpalisz a która pozwala na wgranie openwrt.

Nie trzeba rozbierać rutera itp? Tylko odpalam program?

1,394

Dokładnie tak.

1,395 (edytowany przez MiG25 2023-01-02 09:32:57)

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 87#p271987

@pawol , mógłbyś podlinkować to w pierwszym poście ?

1,396

Dodałem.

1,397 (edytowany przez dzejkob 2023-01-04 08:19:10)

Hejo! wink

Czy w MF286D jest offloading, programowy czy sprzętowy? Którą opcję zaznaczyć?

Miłej środy

1,398

Programowy

1,399

Hej.
Czy polecenia AT+ZLOCKCELL używa się do zablokowania BTSa czy pasma na BTSie?
Skąd wziąć earfcn_tag i pci_tag?
Czy jeżeli powyższe blokuje BTS to czy jest jakaś możliwość ustawienia pasma B1 jako głównego przy zagregowanych B1+B3+B7?

1,400

Polecenie jest do zablokowania konkretnej komórki (cell) na BTSie , a jak wejdziesz na poszczególny BTS np na stronie http://beta.btsearch.pl/ , to zobaczysz ich od groma na jednym konkretnym , bo są podzielone najpierw na operatora ( choć niektóre moga być współdzielone jak choćby Areo2 z Plusem) , a jak wejdziesz dalej w operatora , to np masz jakąś ilość komórek na konkretną częstotliwość ( choć w twoim kierunku będzie tylko jeden z nich - tzw. sektor).
Więc komórka to też konkretna częstotliwość.
Najprościej earfcn_tag i pci_tag wziąść z tego , to czego aktualnie jest router połączony , jest to ładnie wyświetlane w dodatku IceG , podają to też odpowiednie komendy AT.
Możesz też użyć apki NetMonster na androida i też to tam wyczytać.

No i tak , jest taka możliwość , jeśli podasz dane B1 z tego nadajnika.

Tylko z tym ZLOCKCELL wcale nie jest tak kolorowo , w Plusie mogą być problemy ( jak dobrze pamiętam wpisywanie tych o szerokości 5MHz powodowało restart modemu MF286D co jakiś czas) , w Playu wogóle traci się agregację ( będzie tylko ta wpisana komórka jako podstawowa i nic więcej)....