1 (edytowany przez sieman0 2011-09-05 18:15:26)

Temat: TP-Link MR-3220 (Nie mozna skonfigurować po aktualizacji)

Witam! Posiadam router TP-Link MR-3220 który do dnia dzisiejszego działał na Gargoyl'u 1.3.16 Experimental lecz postanowiłem zaktualizować system do nowszej wersji dostępnej o nazwie "openwrt-ar71xx-tl-mr3220-v1-squashfs-sysupgrade.bin" z dnia 2011-08-20. Aktualizację wykonałem przez laptopa za pośrednictwem Ubuntu 11.04 poprzez sieć WALN - otrzymałem komunikat "Pobieranie obrazu Firmware" oczywiście przeczekałem cały proces ale już po ponownym uruchomieniu Routera nie mogę wejść do jego konfiguracji "192.168.1.1". Nawet po przytrzymaniu przycisku "QSS" nie uruchamia się sieć WLAN.

Próbowałem konfigurować na Linuxie jak i na Windows i fiasko.
Router widać, że pracuje bo na początku miga dioda SYS a potem już nie czyli jest gotowy do pracy.

Czy coś poszło nie tak?

Czekam na odpowiedzi.

Pozdrawiam

Nokia N900 | 600 MHz TI OMAP3430 > Overclocked do 1100 MHz | 3,5" TFT | 5MPx TessarCarl Zeiss | Linux Maemo5 PR1.3 | QWERTY | 32GB

2

Odp: TP-Link MR-3220 (Nie mozna skonfigurować po aktualizacji)

Chyba powinieneś aktualizować przez kabel, jest bezpieczniej. A próbujesz do niego wejść przez kabel czy WLAN? Bo po zaktualizowaniu firmware WLAN jest zawsze wyłączony, a uruchomienie go przyciskiem QSS nie zawsze działa, więc zostaje kabel.

3

Dopóki wifi nie jest skonfigurowane to nie da się go włączyć przyciskiem. Więc przez kabel pierwszy raz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Oczywiście po wgraniu FW próbowałem skonfigurować go poprzez RJ45 i cały czas nie może wejść do konfiguracji (192.168.1.1). Sprawdzałem też w ipconfig i bramą domyślną jest adres podany wyżej. Zmieniałem też manualnie IP na systemie Windows 7 jak i na XP (z SP2) ale też nie przyniosło to żadnych zmian - w dalszym ciągu brak możliwości wejścia do konfiguracji.

Wykonywałem też full reset.

Głupio właśnie zrobiłem, że wgrywanie FW chciałem wykonać poprzez WLAN kiedy miałem możliwość poprzez kabelek.

Chciałem dodać jeszcze jedną rzecz - kiedy podłącze Router z kartą sieciową w laptopie to na Windows 7 pokazuje, że jest podłączony do Gargoyl'a.

Czy jest jakiś sposób na odratowanie mojego MR-3220?

Pozdrawiam

Nokia N900 | 600 MHz TI OMAP3430 > Overclocked do 1100 MHz | 3,5" TFT | 5MPx TessarCarl Zeiss | Linux Maemo5 PR1.3 | QWERTY | 32GB

5

Failsafe - opisane na eko.one.pl. Jeżeli system wgrał się poprawnie i żyje nadal to w ten sposób uda się go doprowadzić do pierwotnego stanu. Jak nie - czeka Cię reanimacja kabelkiem szeregowym.

6

Witam ponownie! Próbowałem wszystkich sztuczek z telnetem lecz nie przyniosło to skutku w dalszym ciągu nie mogę przywrócić Routera do stanu żywotności.

Cezary wyczytałem twój poprzedni post i postanowiłem zastosować się do niego tyle, że mam problem przy zmianie hasła dla root'a - wklepuję komendę passwd, podaję hasło, wpisuję je ponownie i dostaję komunikat:

New password:
Retype password:
passwd: /etc/passwd: Read-only file system
passwd: cannot update password file /etc/passwd

O co w tym chodzi?

Pozdrawiam

7

O to że nie doczytałeś poradnika. mount_root najpierw zrób.

8

Zrobiłem lecz mam coś takiego:

/sbin/mount_root: line 1: pi_include: not found
/sbin/mount_root: line 1: pi_include: not found
/sbin/mount_root: line 1: set_jffs_mp: not found
/sbin/mount_root: line 1: determine_root_device: not found
/sbin/mount_root: line 1: can't create /.extroot.md5sum: Read-only file system
switching to jffs2

9

Przełączył się, chociaż nie wygląda to ciekawie. Teraz ustaw hasło.

10

Zarzuciło hasło smile. Teraz WinSCP.

11 (edytowany przez sieman0 2011-09-06 18:19:02)

Lecz mam dalej problem...

Łączę się programem WinSCP:
- login: root
- hasło: ustalone przeze mnie

Na protokole SCP i otrzymuję komunikat: "Host is not communicating for more than 15 seconds. Still waiting...".

(Próbowałem też łączyć się na porcie Nr. 23)

Znowu coś źle robię?

12

Teraz normalnie uruchom router żeby ssh chodziło.

13

Dzięki Cezary. Router śmiga aż miło na nowym FW. Na przyszłość już będę wiedział co i jak zrobić smile.

Temat do zamknięcia.

Jeszcze raz dziękuję!

Pozdrawiam!