Temat: Kompilacja Gargoyle

Wiatm.

Chciałbym skompilować gargoyle na nexx wt3020 (8mb). Chciałbym dodać kilka modułów z kernela i skompilować obraz na nexxa. make kernel_menuconfig i make menuconfig  nie działa. Jak to zrobić w Gargoyle ?

2

Odp: Kompilacja Gargoyle

Dwa wyjścia
- albo zmodyfikować config który jest w gaargoyle żeby dołączyć to potrzebujesz i skompilować całość gargoyle
- albo skompilować całość gargoyle a później wejść do katalogu ramips-src, tam zrobić make menuconfig/kernel_config i później make w tym katalogu, już bezpośrednio w źródłach które gargoyle kompilowane.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez djmysia 2022-12-14 19:41:02)

Dziękuję za odpowiedź. Kompilacja Gargoyle trwa wieki wink.

Mam jeszcze jedno pytanie. Na nexx wt3020 ma wgrany twój obraz 1.12.0.2 (27ec1e48). Czy po skompilowaniu gargoyle mogę wyciągnąć brakujące moduły do tunera TV i wrzucić je do twojego obrazu ? Czy muszę zbudować swój obraz ?
Chodź nie ukrywam, że wolałbym twój bo ma wszystko co potrzeba i w 100% działa. Jak się da to poproszę jakąś wskazówkę.
.

4

Jeżeli użyjesz tego samego kernela to tak, możesz tak zrobić.

5

Ciężko powiedzieć zrobiłem gita i make. Po folderze widzę taki kernel linux-4.14.275. Czy po kompilacji można zmienić kernel ? W obrazie jest 4.14.176.

6

W źródłach możesz sobie ustawić określoną wersję openwrt z której on kompiluje obrazy. Zobacz sobie działającym obrazie jaka to było, ustaw taką samą, skompiluj i będziesz miał to samo.