126

Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 22.03

Z wydania 22.03 zostały wyłączone obrazy dla Linksysów WRT1200/WRT1900/WRT32 oraz turrisa. Jest jakiś błąd z chipsem switcha i stwierdzili że dopóki nie rozwiążą problemu to wyłączają obrazy. Jeżeli nie rozwiążą tego w kilka dni to następne moje buildy będą pozbawione obrazów dla tych modeli routerów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

127

Wiem, że to nie najlepsze miejsce na takie pytanie, ale czy byłby ktoś tak uprzejmy i wyjaśnił po chłopsku różnicę pomiędzy tag i branch w repozytoriach git i czy wydanie jest związanie z tag czy branch?

128

To napisałem w opisie wydania. tags (znacznik) to po prostu konkretny punkt na linii zmian brancha. Branch (gałąź) jest cały czas zmieniane (o ile projekt jest aktywny smile), aż w którym momencie ktoś powie że to co jest dzisiaj będzie jakąś tam wersją i go oznaczają jako tag. A praca w branchu jest kontynuowana.

Konkretne wydanie OpenWrt to tag (np. 22.03.1). Wydanie stabilne ma swój branch (np. openwrt-22.03) który jest zmieniany.

129

Chyba dotarło, dziękuję uprzejmie

130

Jak już wspomniałem, jest problem ze switchem w nowych Linksysach i  obrazy dla tych modeli zostały chwilowo wyłączone. Jak naprawią to zbuduję je ponownie.

Do obrazów luci trafił też pakiet luci-app-attendedsysupgrade dający możliwość aktualizowania obrazów "online" ode mnie z serwisu dl.eko.one.pl - pisałem o tym tutaj: https://eko.one.pl/?p=openwrt-attendedsysupgrade. Czyste obrazy bez luci nie posiadają tego i nie mają wbudowanego auc.

131 (edytowany przez gwidon 2022-12-12 09:16:47)

witam,
jak najprościej w nftables zastapić regułę:

iptables -I INPUT -s xxx.xxx.xxx.xxx  -j DROP

132

nft insert rule ip filter INPUT ip saddr xxx.xxx.xxx.xxx counter drop

O ile masz łańcuch INPUT

133

ok, dzięki, chyba poszło:

root@OpenWrt:~# nft add table ip filter
root@OpenWrt:~# nft add chain ip filter INPUT { type filter hook input priority 0 \; }
root@OpenWrt:~# nft insert rule ip filter INPUT ip saddr xxx.xxx.xxx.xxx counter drop

134

A czemu nie możesz tego po prostu w firewallu przez uci zrobić?

135

Jestem raczej "niedzielnym" użytkownikiem linuxa, a potrzebowałem pilnego zablokowania "natręta" po ip.
Wcześniej miałem to zrobione po iptables, a po aktualizacji nie wiedziałem jak to przekonwertować na nftables.

136

Niestety tak nie działa sad

137

Kula. Będziesz kupował prezenty na święta to kup mi szklaną kulę. Co nie działa?

Dodaj sobie do firewalla

config rule
    option name 'wywal goscia'
    list proto 'all'
    option src 'wan'
    list src_ip 'xx.xx.xx.xx'
    option target 'REJECT'

Czy na jakiej tam strefie chcesz i na jakim adresie.

138

Cezary napisał/a:

Z wydania 22.03 zostały wyłączone obrazy dla Linksysów WRT1200/WRT1900/WRT32 oraz turrisa. Jest jakiś błąd z chipsem switcha i stwierdzili że dopóki nie rozwiążą problemu to wyłączają obrazy. Jeżeli nie rozwiążą tego w kilka dni to następne moje buildy będą pozbawione obrazów dla tych modeli routerów.

A właśnie chciałem aktualizować 21.02 na moim 1900acs sad Ale skoro obrazy zostały wycofane to "dlaczemu" na openwrt.org mogę ściągnąć 22.03.2 a nawet ostatniego snapshota z 12 grudnia pod ten router??
https://downloads.openwrt.org/snapshots … /cortexa9/

139

Ponieważ wycofali je z gałęzi 22-snapshot. Nie z wydania 22.03.2 które zostało już wydane, nie z wersji rozwojowej która podobno uporała się z tym na kernelu 5.15.

140

Achh czyli snapshot do którego podałem linka wyżej to już nie jest wersja 22 tylko coś jeszcze "nowsiejszego" niż oferujesz u siebie?
Ciekawe czy to naprawią w 22 bo nie chce mi się czekać pół roku czy nie wiadomo ile im zajmie wydanie 23 na aktualizacje:/

141

Tak to wersja rozwojowa w której trwają bieżące prace deweloperskie.

142

Jacek a jest jakiś nawet mglisty zarys kiedy będzie OpenWRT na kernelu 6.0? Nie, że potrzebuję, tylko z ciekawości pytam.

Modem: Huawei HG8245Q2  (Servire.net)
Router: Xiaomi AX3000T,          Soft: OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r29077-f415748

143

Nawet z wersji rozwojowej jeszcze tego nie ma. Następne wydanie będzie pewnie na 5.15 i w trakcie pewnie przesiądą się na coś nowszego.

144

Systemy wbudowane takie jak routery zawsze używają jajka z gałęzi LTS. Póki co ostatnie takie jajo to właśnie 5.15. Jak już zaczęli na nim prace, to następne wydanie pewnie na nim będzie. Zmiana na nowy kernel wiąże się z ogromnym nakładem pracy, przeprowadzaniem od nowa testów stabilności, modyfikowaniu, dodawaniu nowych patchy- co by znacznie przedłużyło proces wydania nowego releasu, który w openwrt i tak jest koszmarnie długi. Już wkrótce powinno zostać wydane następne jajo longterm i to właśnie z serii 6 i najprawdopodobniej pojawi się ono przy dobrych wiatrach dopiero w wersji 24 openwrt w 2024r (nie licząc wersji rozwojowej) tongue

145

Swoją drogą jeśli mnie pamięć nie myli to kernel 5.15 ma wbudowane ksmbd i ntfs3 co jest sporym plusem dla routerow z usb. O ile ksmbd było backportowane w openwrt już wcześniej, to ntfs3 to spory speedup dla osób które z niewytłumaczalnych powodów chcą stosować na dysku NTFS.
Wie ktoś może czy jajo 6 wnosi coś ciekawego dla routerów poza tym, że jak zwykle zużyje więcej zasobów i znowu wypadnie kilka routerów na których można to skompilować?

146

Zmieniło się coś w temacie 22 w linksysach? Czy muszę czekać na 23 w celu aktualizacji?

147

Jeszcze tego nie naprawili.

148

I znów - w ten weekend planowałem nowe obrazy, ale okazało sie że ksmbd wymaga połatania bo znaleziono wiele podatności. Czekam więc aż to załatają.

149

Dzisiaj oficjalnie wydano OpenWrt 22.03.3: https://openwrt.org/releases/22.03/notes-22.03.3

150

Ginti napisał/a:

Dzisiaj oficjalnie wydano OpenWrt 22.03.3: https://openwrt.org/releases/22.03/notes-22.03.3

I to oficjalne wydanie tego nie zawiera...